Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Professionel helt ind til benet

Lenovo er på hjemmebane, når det handler om computere til business-segmentet. Det ser man tydeligt med testvinderen ThinkPad X1 Yoga.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

ThinkPad-navnet må være et af de ældste i it-branchen. For allerede i 1992 lancerede IBM den første bærbare pc med det tankevækkende navn. ThinPad’en har med andre ord 25-årsjubilæum næste år. Og det er stadig en ThinkPad fuld af ungdommelig vitalitet – også nu, hvor kinesiske Lenovo løfter traditionen.

Yoga er en ret ny tilføjelse til brandet, og denne serie retter sig mod os almindelige forbrugere. Her får du en trykfølsom skærm, der kan vippes rundt, så computeren kan bruges til vidt forskellige formål – lige fra dagligdags slidearbejde til film og netsurf. Kvaliteten fra de professionelle maskiner er dog bibeholdt, og det mærker du ikke mindst i denne X1-model.

Du vil kunne genkende touchpad og knapper fra de traditionelle ThinkPad-modeller – de to funktionsknapper er nemlig placeret over touchpad’en, og desuden er der den kendte lille røde ”dut” – til at styre markøren – i midten af tastaturet. I knaldrød, som historien foreskriver. Men mon ikke den snart forsvinder, for hvor mange bruger denne ekstra styrefunktion i dag?

Alt i den lette maskine lige fra byggekvaliteten til funktionerne er lækkert udført. Chassiset kan føles lidt blødt, men det er rigeligt stift til at holde, og selvom det ikke har samme finish som den meget indbydende Dell, så er den helt sorte overflade rar at røre ved og ikke specielt modtagelig for fedtede fingre. Skærmen vippes let rundt, stilles som ”telt”, eller hvad du ønsker. De to store hængsler skal nok holde mange års hårdt brug.

Med en vægt på blot 1,27 kilo og en beskeden højde på 1,68 centimeter kan man sagtens tage computeren med sig på ferie, på job eller over til vennerne. Skærmen på 14” har en opløsning på hele 2560 x 1440 pixel. Den føles noget større end de mere udbredte 13,3”-typer, og opløsningen er perfekt – et godt kompromis, hvor der er detaljer nok til film og billeder, men uden at tekst eller ikoner bliver for små.

Tastaturet er Lenovo berømmet for, og også i X1 ligger det en klasse over konkurrenterne. Selv det rigtig gode tastatur på testens Dell taber her. Lenovo-tasterne er let skålformede, hvilket sikrer, at du nemt rammer lige på tasterne.
Samtidig er de konstrueret, så du aktiverer tasten, selv når du rammer lidt skævt. Det er en sand fornøjelse at arbejde på sådan et tastatur.

Grafikken halter lidt

I praktisk brug opleves Lenovo som en maskine, der bare klør på. Den måler også fint i vores testsuite. Det er dog primært på grund af en hurtig processor og en hurtig ram-type, mens grafikdelen er mere ordinær. Her er testens Asus og Abook langt overlegne. Lenovo kan sagtens bruges til en film og endda et spil i ny og næ, men en gamingcomputer eller grafikknuser er den trods alt ikke.

Når du presser maskinen i knæ, kan du høre dens blæser, men det er ikke generende, og du skal virkelig presse hårdt, før blæseren bliver hørbar.

Kombinationen af den høje ydelse, lave vægt, gode skærm, meget lange batteritid og et tastatur i verdensklasse betyder, at vi uden tøven kårer Lenovo som testens vinder.

Denne computers mangler er få. Vi kunne godt tænke os en større harddisk og en lidt lavere pris. Grafikydelsen er fin, men kunne også være bedre. Men det er alt sammen bagateller i en ellers sjældent gennemført bærbar.