Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Hvilken lyd-løsning er bedst til pc-brugeren?

Hi-fi-hovedtelefoner er udviklet med henblik på musik og har til formål at levere høj lydkvalitet til professionelle brugere og entusiaster, mens højttalere – altså rigtige 2.1-højttalere, ikke de dåser, der er indbygget i din skærm – drejer sig mere om høj lyd, der kan fylde et rum. Hertil kommer gamingheadsets med smarte funktioner, der appellerer til pc-gamere. De er alle gode, men hvilket valg er bedst?.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1: Hovedtelefon

Master & Dynamics hovedtelefoner er en gave for hi-fi-entusiasterne.

2: 2.1-højttalere

Logitech har længe lavet 2.1-højttalersystemer, der er beregnet til pc’er.

3: Gamingheadset

1. OMGANG

Valuta for pengene

Den er svær, fordi priserne varierer meget for alle de tre kategorier. Jo flere penge man bruger, desto bedre kvalitet får man – som regel. Derfor sammenligner vi pris med formål og pris med ydelse. Her tager gamingheadsets straks føringen, fordi de næsten altid omfatter en indbygget eller valgfri mikrofon, og man kan bruge dem til arbejde, musik og gaming.

Hi-fi-hovedtelefoner og højttalere er typisk mere begrænsede, og der er et betydelig højere loft for de penge, man kan komme af med.

Et par Sennheiser-hovedtelefoner i den høje ende løber op i over 6000 kr., mens Razers dyreste headset, Nari Ultimate,
koster det halve.

Højttalerne er ikke så ringe: Razers dyreste 2.1-løsning (Nommo Pro) koster omkring 4000 kr. Den lave ende af prisspektret er venligere ved audioentusiaster, idet man kan få både hovedtelefoner og headsets til overkommelige priser, men hvis man arbejder profesionelt med musik, slår de billigere hovedtelefoner måske ikke til. 

I gaming er krystalklar lydkvalitet ikke så vigtig som mikrofonkvalitet og surroundsound, og her kan et mindre kostbart headset ofte være tilstrækkeligt.

Vinder: Gamingheadsets

2. OMGANG

Ydelse

Igen spiller pengene en rolle, men vi synes, at der her er en klar vinder – eller i hvert fald en klar taber. Når det gælder ren lydkvalitet, kan gamingheadsets hverken klare sig mod hi-fi-hovedtelefoner eller 2.1-højttalere – braget fra en granat, der eksploderer i et spil, kan lyde overbevisende – men generelt kræver man ikke af gamingheadsets, at de er lavet af de absolut bedste materialer. 

Det gælder i en vis grad også for højttalere, men et 2.1-højttalersystem har en passende størrelse og en separat subwoofer, der leverer en fyldigere og mere intens baslyd. Hvad angår rå volumen, er det nemt for 2.1-højttalere at spille højt, men mange brugere synes faktisk, at man bedst oplever surroundsound med hovedtelefoner.

Professionelle musikfolk kræver en højere lydkvalitet: en musiker er mere tilbøjelig til at opfatte beskedne ændringer i lyden end en gennemsnitlig gamer. Hvis hovedtelefoner skal appellere til audio-entusiaster, må de levere den bedst mulige lyd. Det er producenter som Grado, Denon og Sennheiser helt på det rene med: Andre funktioner er altid sekundære i forhold til lyden, og optimering af lydkvaliteten er den eneste farbare vej.

Vinder: Hovedtelefoner

3. OMGANG

Alsidighed

Nu begynder vi at få ondt af højttalerne. De tjener et formål, men alsidige er de ikke. Headsets og hovedtelefoner kan man bære på hovedet eller i en taske; mange bliver leveret med en bæretaske og har et kompakt, sammenfoldeligt design. Hvis man taper en 2.1-subwoofer på hovedet, ser folk skævt til en i bussen.

Hvis vi altså lader højttalerne ligge lige nu, vil vi i stedet se på forbindelsesstandarder; hi-fi-hovedtelefoner er kun sjældent trådløse og bruger ofte det store jackstik på 6,3 mm i modsætning til det mere almindelige stik på 3,5 mm. Det nødvendiggør brugen af en adapter til mange enheder, herunder computere, telefoner og konsoller. Ingen af de nævnte stik påvirker lydkvaliteten markant, men brugen af en adapter vil sandsynligvis påvirke ydelsen en anelse, og det er ikke ideelt.

Gamingheadsets er oftere trådløse (Bluetooth eller via en USB-dongle), og derfor bliver lydoplevelsen ikke påvirket. Trådløse forbindelser – måske med undtagelse af 2,4 GHz-forbindelser – giver et lille dyk i lydkvaliteten. Det er ikke noget problem for de fleste gamere, men det er det for musikere, og det forklarer manglen på trådløse hovedtelefoner fra de anerkendte producenter. Generelt vinder headsets.

Vinder: Gamingheadsets

4. OMGANG

Komfort

Hvis du er parat til at spendere mange penge, er det ikke svært at finde et komfortabelt gamingheadset. De er beregnet til at blive brugt i lange perioder under potentielt anstrengende vilkår, og de har ofte åndbart stof, der holder ørerne kølige. Hvis du derimod er nærig, bliver du utilpas efter en time eller to. Gamingheadsets er også ofte tungere end hi-hi-hovedtelefoner på grund af mikrofonen og andre tilføjelser.

Det enkle design hos mange hovedtelefoner betyder, at producenten kan fokusere på komfort, og det er tydeligt hos mange modeller: Mange Grado-hovedtelefoner bruger letvægtsmaterialer med åbne enheder, der er beregnet til afslappet og komfortabel lytning. Gamingheadsets bruger næsten altid lukkede enheder, der leder mindre lyd ud til omgivelserne, og som helt dækker øret. Det kan blive varmt og ukomfortabelt efter et stykke tid.

Hertil skal man imidlertid lægge, at uanset hvor lækre og bløde ørepuderne er, kan de aldrig konkurrere med simpelthen ikke at bære noget på hovedet og alligevel være omgivet af lyd, der fylder rummet, og som man kan nyde sammen med vennerne. Intet på hovedet, ingen kabler fra pc’en. I denne omgang er der ingen tvivl: Højttalere vinder.

Vinder: Højttalere

5. OMGANG

Funktioner

Når det gælder funktioner, har hoved-telefoner ingen chance. Når man ofrer alt andet for ren, kompromisløs lydkvalitet, bliver oplevelsen ensidig: Det er ideelt til den, der blot vil høre musik, men ikke så godt, hvis man vil spille spil eller bruge Skype. Her ser man sjældent mikrofoner, mens de er stort set obligatoriske til gamingheadsets. Integreret mediekontrol ses også langt oftere hos headsets. Højttalere taber point her på grund af deres specialisering, men får andenpladsen på grund af funktioner såsom home assistant-integration og stemmestyring.

Gamingheadsets vinder altså igen. I takt med at funktioner som højopløselig audio og 7.1-surroundsound tager springet til gamingheadsets, er et moderne gamingheadset af høj kvalitet i dag fyldt med funktioner. Man ser også stadig oftere værktøjer, der arbejder sammen med en mikrofon – såsom chat-mixing og eliminering af baggrundsstøj.

Gamingudbydere er også mere tilbøjelige til at inddrage andre gimmicks, for eksempel HyperX Cloud Flight S og dets trådløse Qi-opladning. Det kan godt være, at de ikke alle er så anvendelige, men headsets sejrer suverænt på grund af det udvalg af funktioner, de har.

Vinder: Gamingheadsets

Og vinderen på point er ...

Det er gamingheadsets! Den mest alsidige af de tre kategorier leverer bærbarhed og et væld af funktioner.

Højttalere og hovedtelefoner er stort set ubrugelige til onlinegaming uden en mikrofon, hvorimod man med et godt gamingheadset kan lytte til musik og deltage i videoopkald.

Hvis du ønsker dig et headset, der opfyIder flere formål, bør du ikke styre uden om gamingproducenter. 

Bevares, RGB-lys føjer ikke noget til lydoplevelsen derhjemme, men en Discord-certificeret mikrofon og tilpasningsdygtig mediestyring kan måske gøre det. Det er ikke svært at finde superbærbare headsets, der kan ligge i en bæretaske, og som kan forbindes til dine enheder trådløst eller med et kabel.

Man skal dog tænke sig om. Hvis du ikke er gamer, men arbejder med musik, vil gode hovedtelefoner fra Sony eller Shure passe dig bedre end noget af det, man kan få fra Razer eller SteelSeries.

Hvis du bor alene (eller sammen med musikelskere), kan du overveje 2.1-højttalere – du skal blot undgå at lyde, som om du befinder dig under vandet, mens du er i videochat, fordi du ikke har en støj-fjernende mikrofon!