Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: En hjælpende hånd til dit 802.11ac netværk

Trådløse netværk er populære, man undgår først og fremmest at skulle trække kabler fra rum til rum. Ikke alle routere og hjem er dog skabt ens, derfor kan lidt hjælp aldrig skade. Asus RP-AC56 kommer til undsætning.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Har du en spritny 802.11ac router i den dyre ende, er det slet ikke sikkert, at du  er interesseret i eller får brug for en range extender som denne.
Den testede Asus RT-AC56 er en AC1200 range extender, hvilket betyder, at den hører til blandt rækken af range extendere, der ligger lige under de hurtigste på markedet.
Der er altså tale om et produkt med en vis ydelse, men sammenligner man med de rå specifikationer fra de nyeste high-end 802.11ac routere, så lyder 867 Mbit/s plus 300 Mbit/s båndbredde for henholdsvis 5 GHz frekvensbåndet og 2,4 GHz frekvensbåndet ikke af så meget.

Men selv de kraftigste routere kan udfordres, det kan være hjemmets beskaffenhed, herunder materialer der er anvendt i hjemmet, eller fordi routeren er glimrende på det horisontale plan, men måske har svært ved at overføre ydelsen til værelser på førstesalen.

Kan lidt af hvert
Asus RP-AC56 er for så vidt en ganske almindelig Wi-Fi repeater, men der gemmer sig mere bag facaden. Udover repeater-funktionen, kan man indstille den til at fungere som access point. Her forbindes RP-AC56 til et eksisterende ethernet netværk via den indbyggede 1 Gbit/s LAN-port.
I mediebrotilstanden kan man forbinde en højttaler eller andet via det indbyggede 3,5 mm mini-jackstik, og således gøre enheden tilgængelig på det trådløse netværk.
 
Opsætning
Opsætningen er som vanligt med range extendere i dag ikke det store problem. RP-AC56 sættes i en ledig stikkontakt nær routeren. Extenderens webside besøges, og man vælger hvilket 2,4 GHz netværk og hvilket 5 GHz netværk, der skal forlænges. Hvis man da ikke vælger WPS-opsætning.  

Hvis man vælger standard fremgangsmåde bliver extenderes netværks-id ændret til det eksisterende med tilføjelsen _RPT eller _RPT5G, alt efter om det er 2,4 GHz eller 5 GHz frekvensbåndet. Adgangskoden forbliver som standard den samme som på det oprindelige netværk.
Som sidste led i opsætningen bliver man mindet om at skifte enhedens navn, og især vælge et password til range extenderens brugergrænseflade, der ellers er ubeskyttet.
Opsætningen er som sagt ganke ligetil, i hverdagen administrerer man enheden fra den ganske overskuelige brugergrænseflade, hvor man har nogle muligheder for at finjustere ydelsen.

Når RP-AC56 er sat op, skal man flytte den til det sted, hvor den gør størst nytte i forhold til at forbedre Wi-Fi-forbindelsen. Det vil sige et sted mellem routeren og den/de enheder, man ønsker at benytte med extenderen. Man placerer ganske enkelt extenderen i en stikkontakt og venter til, at Wi-Fi-dioden lyser grønt.
Det kan ikke skjules, at RP-56AC er en meget stor extender, det er nok også derfor, at Asus har valgt, at man kan rotere strømstikket, således at extenderen kan være lidt lettere at få plads til.   

Ganske gesvindt
Asus RP-AC56 er ud fra specifikationerne ikke blandt de allerhurtigste range extentere på markedet, men i vores lille test forbedrede den hastigheden på det trådløse netværk ganske effektivt, når den var placeret rigtigt.
RP-AC56 har indbygget RoamingAssist-teknologi, hvilket skulle bevirke, at man altid får det stærkest mulige signal. Bevæger man sig så langt fra extenderen, at routeren sikrer bedre forbindelse, skiftes forbindelsen automatisk over til routeren.

RP-AC56 understøtter også Asus ExpressWay-tilstand, hvor man kan vælge, at det ene frekvensbånd anvendes til at opnå forbindelse mellem router og extender, mens det andet frekvensbånd sikrer forbindelsen mellem extender og klienter til denne.

Vi har også prøvet at tilslutte en højttaler til RP-AC56, og det virker sådan set fint via Asus AiPlayer-appen.
Vi synes, at en forbedring fra 71,2/90,3 Mbit over 2,4 GHz til 195,7/192,3 Mbit for internetforbindelsen siger mere.