Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Trådløse højttalere [STORTEST]: Fed musik i sommerferien

Med en trådløs højttaler er det nemt at opleve hits og klassikere, lige hvor du har lyst i sommerferien. Streaminghøjttaleren er tilmed blevet klogere, og der er kommet mere fokus på lydkvaliteten end for blot få år siden.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Sommer og musik passer perfekt sammen. En havefest bliver bare sjovere med musik til, og når du er på stranden eller i sommerhus, skal du da også lytte til de seneste hits eller de klassikere, som man bare aldrig bliver træt af at lytte til. Her er den trådløse højttaler nærmest en gave, for den er nem at flytte rundt på, kan klare sig mange timer uden strøm, og du kan i dag få mange streaminghøjttalere, som spiller tilpas højt og lyder ganske godt.

Højttalertypen er ikke så gammel og er stadig i rivende udvikling. To stærke tendenser lige nu er, at højttalerne bliver ”klogere”, og at lydkvaliteten har fået større opmærksomhed fra producenternes side. Der er dog stadig kæmpe spredning i kvaliteten, som du kan erfare i denne stortest, hvor vi gransker 11 trådløse højttalere. Alle højttalerne koster under 2500 kroner, men for at skabe bedre overblik har vi valgt at dele testen op i to grupper: højttalere op til 1500 kroner og højttalere mellem 1500 og 2500 kroner.

[irp posts="3119957"]

En af de ting, der gør de moderne trådløse højttalere attraktive er, at de kan styres med en smartphone eller en tablet, og at du har et millionstort udvalg af albums gennem markedets forskellige streamingtjenester.

Tal til din højttaler

Samarbejdet med mobiltelefonen gør ikke blot det daglige brug nemmere. Det har også gjort det relevant at indbygge ”intelligens” i højttalernes elektronik. Højttalerne er stadig ret dumme sammenlignet med et menneske eller selv en hund. Men du kan med nye, indbyggede tjenester få dem til for eksempel at forstå talte beskeder, så de kan stemmestyres eller endda foretage søgninger på nettet.

Google Assistant er en af de funktioner, som bereder sig ud i streaminghøjttalerne i disse år. Der findes andre assistenter, for eksempel Amazon Alexa eller proprietære systemer. Google fører kapløbet, men hvem der vinder, tør vi endnu ikke spå om.

Rund lyd er bedre lyd

En anden trend, som på det seneste er blevet endnu tydeligere, er, at højttalerne – der jo er monotyper – skal være runde. Enten kuglerunde eller kegleformede. Det betyder, at lyden spredes bedre end fra traditionelle ”kassehøjttalere”, så musikken når bedre ud i rummet (eller haven).

Samtidig reducerer det runde design de såkaldte stående lydbølger inden i kabinettet. De har det med at sløre lydbilledet til ugunst for gengivelsens kvalitet. Desuden er et rundt kabinet mere stift end et tilsvarende firkantet. Plus, at det da også ser meget godt ud med en rund højttaler.

Om du streamer musikken via Bluetooth eller Wi-Fi er i denne sammenhæng næsten ligegyldigt. Med Bluetooth kan du opnå næsten forbavsende høj lydkvalitet i dag. Med Wi-Fi får du endnu bedre lyd, men det kræver også bedre højttalere og systemer, end vi har med her, og som du kan få i prisklassen op til 2500 kroner. Wi-Fi giver dog den kæmpe fordel, at det er lettere at få tilslutning over et stort område eller lave multirumslyd, hvis du tilkøber flere højttalere på et senere tidspunkt.

Både Bluetooth og Wi-Fi

Heldigvis har mange af de dyrere højttalere både Bluetooth og Wi-Fi, så du ikke behøver vælge, før du køber. Mange af højttalerne har også indbygget batteri. Det er også ret almindeligt, at højttalerne kan klare vandstænk og grus, så du problemløst kan tage vellyden med ud på græsplænen eller terrassen.

Uanset, hvad du vælger, er der mange gode bud på din næste højttaler på de følgende sider. En af testens konklusioner er, at ved priser fra omkring de 1000 kroner begynder lydkvaliteten at være mere end acceptabel. Så er du forberedt.