Home » Hardware » Test din pc’s hastighed ligesom profferne
Test din pc’s hastighed ligesom profferne

Test din pc’s hastighed ligesom profferne

Share

3 Blender-Rendering

En tredje mulighed er Blender-testen. Blender er et fremragende stykke open source-software til 3D-modellering, og det kan fås gratis hos www.blender.org. Man kan imidlertid også bruge det som en 3D-renderings-benchmark til ens cpu eller gpu, idet man anvender en af de færdiglavede test, som ligger under “demo files” på Blenders website. Vi bruger “Car Demo”, der er en detaljeret 3D-model af en orange BMW, med version 2.82 af Blender. Processen er relativt simpel: Installér Blender, og download demofilen, åbn den så i Blender, og påbegynd renderingsprocessen ved hjælp af værktøjsbjælken foroven. Den samlede tid, det tager at rendere billeder, er sammenligningsgrundlaget her: Jo hurtigere, desto bedre. Vi konverterer det til pixel pr. sekund (pps) ved at dividere med det samlede pixelantal (dvs. billedopløsningen). Den demofil, man downloader, indeholder to filer – en til cpu-test og en til gpu’er. Husk at bruge den rigtige!

En anden gratis renderingsbenchmark, som vi bruger, er Cinebench. Som navnet antyder, er der tale om et dedikeret stykke cpu-benchmarkingsoftware, som bruger din processor til at udføre en højintensiv renderingstest og leverer en score, som man kan sammenligne med andre processorer. Cinebench kan endda gemme bench-markscorer, hvilket gør det til en ideel før og efter-test, hvis du vil udskifte din processor. Vi bruger Cinebench R15, selvom R20-versionen også kan fås gratis. Denne benchmark er rørende enkel, og den omfatter en fin “Run”-knap i øverste venstre hjørne. Med den kan man køre alle-kerner-versionen af testen; under File > Advanced Benchmark kan du også finde enkeltkerne-test og OpenGL-test.

Styr på tallene

På AOD afvikler vi forskellige test på cpu’er, og vi bruger mere software, end vi nævner i vores benchmarktabeller. Der findes to stykker software, som ikke er benchmarks, og som vi anbefaler: CPU-Z og HWMonitor. Begge programmer er freeware og kan hentes via CPUID online.

Se også:  Guide: Gratis Microsoft-program gør hverdagen nemmere

Download og opsætning er enkel og reklamefri. CPU-Z leverer detaljeret sys-teminformation, der kan vise, hvilke komponenter der er i systemet, mens HWMonitor giver adgang til en lang række statistikker fra individuelle kerneclocks til komponenttemperaturer.

Det sidstnævnte program er afgørende for cpu-test, eftersom minimum/maksimum-sporing giver mulighed for at se de toptemperaturer, processoren når, mens man kører andre benchmarks.

Det er især nyttigt, hvis man vil holde øje med cpu’en, mens man stresstester med en manuel overclock. Det kan også være uvurderligt til at identificere problempunkter – for eksempel hvis en cpu-kerne bliver brugt for meget eller for lidt, eller hvis bundkorttemperaturerne får cpu’en til at gispe efter vejret.

HWMonitors eget cpu-forbrug er meget lavt, og derfor kan man lade programmet køre, mens man udfører andre test.

4 Det bliver kompliceret

Vi har gemt de mest komplekse sager til sidst. POV-Ray er et raytracing-program, der genererer et billede, som gør det muligt at beregne en anden ppt-statistik for processoren. Man kan downloade POV-Ray gratis hos www.povray.org, og her er der også en side, som beskriver, hvordan man bruger programmet til benchmarks. Standard-downloadet omfatter en testfil, der bærer det fængende navn “benchmark.pov”, og som leverer et fællesmiljø til cpu-test, således at man kan sammenligne dem online. Når du skal køre det i POV-Ray 3.7 til Windows, skal du finde benchmark-kommanden i programmets Render Menu eller skrive /BENCHMARK på kommandolinjen.

Det måske mest problematiske stykke software, vi bruger til at teste cpu’er, er videokodnings-benchmarken x264 (billed 3), der er lavet af det malaysiske teknologi-nyhedssite Tech ARP. Tech ARP tilbyder også en håndfuld andre cpu-test. Det kan være besværligt at arrangere denne benchmark, fordi den kræver to specifikke stykker matchende software – selve benchmarkprogrammet og en sekundær installation ved navn AviSynth, der er et scriptsprog, som er beregnet til videoredigering.

Se også:  Guide: Log på Windows uden adgangskode

Når du har downloadet x264, bør du have en VBScript-fil. Kør den som administrator. Den åbner en tekstboks, som omdirigerer dig til en downloadkilde til AviSynth på https://sourceforge.net. Lad være med blot at klikke på download; x264 fortæller dig, hvilken version af AviSynth du skal bruge, og det er i dit tilfælde 2.5.8. Du kan finde forskellige versioner under “files” på websiden.

Så snart den korrekte version af AviSynth er installeret, er du i stand til at køre x264 ved at genindlæse tekstboksen. Du skal blot navngive testen (vi anbefaler, at du opkalder den efter din cpu), og vælge 64-bit-versionen af benchmarken.

Denne benchmark kan køre meget længe – især på ældre systemer. Vær tålmodig. Til sidst giver den dig et gennemsnitstal for frames pr. sekund, og det kan du sammenligne med andre brugere. Og det var det!

Du har nu lært alt, hvad du behøver at vide for at teste din cpu, som vi gør det. Hvis du får smag for det, kan du bombardere din cpu med en sidste stresstest ved hjælp af Prime95, der er et gratis torturtest-program, som kan tjekke, at din cpu ikke bliver overophedet eller mister pusten. Gå nu blot i gang, og find ud af, hvor godt dit system fungerer. 

TAGS
cpu
hukommelse
Ram
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S