Home » Hardware » Test din pc’s hastighed ligesom profferne
Test din pc’s hastighed ligesom profferne

Test din pc’s hastighed ligesom profferne

Share

Er din computer hurtig, eller er den langsom? Man kan godt komme i tvivl. Men der findes metoder til at finde svaret, og dem løfter vi sløret for her.

Hvor hurtig er din computer egentlig? Her viser vi, hvordan professionelle testere afslører hastigheden, og vi begynder med at teste cpu’er. Hvis du vil vide mere om hele systemets ydelse, eller du samler din egen maskine og vil prale af dine specifikationer, er denne form for benchmarking vejen frem. Det er værd at bemærke, at denne guide er specifik for Windows-systemer. Vi går desuden uden om gaming-benchmarks her, fordi de kan kræve, at man ejer spillet, som benyttes til testen.

1 Begynd med det enkle

Du kan gratis downloade meget af den cpu-benchmarking-software, som professionelle testere bruger, i form af prøveversioner, og det er ideelt, når du vil teste dit eget udstyr derhjemme. Det kan imidlertid være en idé at aktivere en adblocker, før du downloader prøveversionerne: Nogle freewaresites bugner af falske downloadknapper og irriterende reklamer.

Den første benchmark er AIDA64, der er et værktøj til systeminformation. Man kan downloade Extreme-udgaven med en prøveperiode på 30 dage. AIDA64 Extreme anvendes til benchmarking af systemhukommelse og cpu sammen, fordi man så kan iagttage realtids-latens for de generelle has-tigheder, når det gælder ram og cpu-cache.

Se også:  Ny standard for chips skal redde Moores lov – førende producenter deltager

AIDA64 leverer også en forbløffende mængde generel systeminformation plus benchmarks af hukommelse, drev og gpu’er. Sidstnævnte omfatter integrerede grafiktest, der er en ideel metode til at måle igpu-ydelse. Programmet rummer endda direkte links til Intels ARK-website, som rummer stort set al information om Intel-processorer.

Det er dog værd at bemærke, at prøveversionen af software begrænser nogle funktioner og testresultater.

2 Sammenlign scorer

Et andet program med en gratis prøveversion er PCMark – de mest brugte er versionerne 8 og 10 (vi anbefaler dog at købe den fulde version, hvis du bygger eller finpudser et system og vil køre talrige test). Begge versioner er relativt enkle system-benchmarking-programmer, der sætter maskinen på arbejde og leverer et tal til sidst. PCMark 8’s prøveversion er lidt mere omfattende, idet den foruden standardtesten har Creative- og Work-benchmarks.

Det resultat, man får fra PCMarks benchmarks, er ikke et egentligt “ægte” tal. Det leverer ikke nogen specifikke data om, hvor godt pc’en fungerer, men man får i stedet et indekseret tal, som man skal sammenligne med andre på nettet. På https://benchmarks.ul.com kan man se udvalgte scorer for cpu’er, og betalingsversionen af programmet kan lagre og sammenligne flere scorer. Når man har kørt testen på sin maskine, kan man nemt konstatere, om den yder lige så godt som tilsvarende pc’er. Der er endda opslagstavler, hvor erfarne systemjonglører kan prale med, hvor meget de har opnået ved at presse deres processorer. Man kan bruge HWMonitor (billed 2) i baggrunden (se tekstboksen “Styr på tallene”) for at iagttage, hvor varm processoren bliver under benchmarks.

Fuld damp

Hvis du overclocker din cpu, er software til benchmarking og stresstest afgørende. Prime95 giver en gratis metode til stress-test af cpu’en; i vores cpu-anmeldelser bruger vi dens torturtest-funktion til at presse processoren til det yderste for at måle overclock-stabiliteten. Når man lader Prime95 køre i nogle få minutter, når man den maksimale arbejdstemperatur. Hvis den temperatur overstiger sikkerhedsniveauerne, holder processoren igen og udløser til sidst en nedlukning for at forhindre skader på chippen.

Se også:  Asus Tuf Gaming LC 240 ARGB [TEST]: Stabil og driftssikker

Vi anbefaler brugeren af Prime95 i forening med HWMonitor til at holde øje med kernetemperaturer i realtid. Chippens maksimale arbejdstemperatur kan man finde online fra AMD eller Intel. På den måde kan man se, om cpu’en nærmer sig farlige varmeniveauer, og lukke for Prime95, før systemet bryder ned. Hvis chippen bliver overophedet, skal man reducere spændingen eller målfrekvensen og prøve igen. Før eller siden bør Prime95 køre konstant, uden at processoren overstiger sikre temperaturniveauer.

TAGS
cpu
hukommelse
Ram
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S