Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Sonos Beam: Lille lydbar med den rigtige tilslutning

Har du i forvejen et Sonos multirumssystem, så er det måske ikke nogen dårlig idé at supplere med en lydbar. Det kan du med Sonos nye Beam, der i modsætning til en tidligere lydbar fra amerikanerne tilbyder en vigtig tilslutningsmulighed.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Sonos er stadig kongen af streamet musik til flere rum. Og med producentens højttalerudvalg, der også omfatter en subwoofer, kan du sammensætte et surroundanlæg, som du kan bruge til at forbedre lyden fra dit tv med. Sonos har også længe haft en lydbar i sortimentet. Den hedder Playbar.

Ulempen med dette produkt er, at det ikke har nogen HDMI Arc-tilslutning på deres Playbar – deres første lydbar, der stadig kan købes. HDMI Arc er den standard som alle tv-producenter benytter, så du kan skrue op og ned for lydbaren med tv’ets fjernbetjening. Her har Sonos brugt en optisk digital tilslutning, som i mange – men langt fra alle – tilfælde kan lave samme trick.

Det har altså fungeret for nogle brugere mens det har været noget bøvl for alle dem, hvor systemet ikke virkede. For de brugere har det betydet, at de skulle skrue op og ned for lyden via deres smartphone eller tablet og skifte kanal med tv’ets fjernbetjening. Ikke særlig brugervenligt.

Men nu har Sonos lanceret en lydbar, Beam, som er udstyret med HDMI Arc-tilslutning, og det fungerer fremragende.

God til tale

Beam sættes op som en helt normal Sonos højttaler, som du kan streame musik til. Slut HDMI Arc til dit tv (via almindeligt HDMI kabel), og så slår højttaleren automatisk over til tv-lyd, når du tænder for tv’et. Nu kan du også supplere med andre Sonos-højttalere som baghøjttalere og endda Sonos’ subwoofer.

Som enkeltstående højttaler fungerer Beam også udmærket. Især gengivelsen af tale er klasser bedre end fra et almindeligt tv. Hvis du sætter en film på, vil du opleve, at musikken kommer godt ud i rummet og med rimelig fylde. Vi savner dog en subwoofer, som gør meget for gengivelsen. Ikke kun, når der er fuld power på lydsiden i en film, vil du nyde, at ”bunden” får mere med. Det gælder også ved andre former for lyd, herunder musik.

Desuden har Beam det samme problem som Playbar. Du kan kun supplere med den trådløse Sonos Sub, og da den koster små 6000 kroner, som du skal lægge oven i prisen på de 3399 kroner for Beam, bliver den samlede løsning ret bekostelig.

Godt alternativ: Panasonic HTB688

Enkel og elegant løsning med trådløs subwoofer. Har HDMI Arc ligesom du kan streame via Wi-Fi og Bluetooth fra din smartphone. Prisen er 2699 kroner.

Nu også med AirPlay

Nyt er det også, at du nu kan styre Sonos direkte via Apple AirPlay, og det fungerer fint. Der er ingen tvivl om, at Sonos stadig er føren-de inden for trådløs lyd – ikke på grund af lydkvaliteten, men på grund af den gode betjening fra alle enheder. Og nu altså også fra den nye lydbar.

Har du i forvejen Sonos kan Beam klart anbefales, om end vi stadig synes, prisen er noget høj. Du kan få en lydbar med trådløs subwoofer, der spiller bedre end Beam, uden at koste nær så meget. Men så har du selvfølgelig ikke Sonos forbilledlige integration af højttalerne i hele dit lydsystem.

Touchknapper oven på Beam (her i hvid version) gør det nemt at styre funktionerne direkte.