Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Buet designerskærm med medfødt gamer-gen

Samsung CF591 er en designerskærm, der understøtter AMD FreeSync. Til alment brug er prisen dog høj for en full HD-skærm.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis du ikke har brug for FreeSync-understøttelse, kan du i princippet finde en skærm med tilsvarende egenskaber for et noget mindre beløb end denne. Det gælder også indenfor Samsungs egne rækker.
Men den 27"-computerskærm slår ikke kun på FreeSync som købsargument. Potentielle købere af skærmen vil sandsynligvis også snarere falde for den buede skærm og det glatte enkle designudtryk, skærmen står for. Skærmen buer, og det ifølge Samsung kraftigere end de fleste andre andre buede skærme på markedet.

Skærmen har 1800R buning, hvilket er ensbetydende med, at hvis man skabte en cirkel ved at sætte flere CF591-skærme i forlængelse af hinanden, ville de beskrive en cirkel med en radius på 1,80 meter.


En, to, tre grande

Buede tv-skærme har været på markedet temmeligt længe, flere producenter er sågar holdt op med at producere dem igen. Skærmtypen er ikke slået så meget igennem, som producenterne havde håbet, nu kommer turen så til computerfolket. Det bliver spændende at se, hvad dommen bliver her. Vores nuværende indtryk er, at det giver mere mening med buede computerskærme sammenlignet med tv-skærme. Det skyldes afstanden til skærmen.

Man risikerer med skærmen her ikke at komme til at sidde i en vinkel, hvor skærmens krumning modvirker oplevelsen, i stedet for at inddrage brugeren.  Skærmen her har en skærmratio på 16:9, hvor de største fordele ved buede skærme synes at være dem med en skærmratio på 21:9 eller lignende. 

Grundet Samsung CF591's kraftige skærmbuning 'fungerer' skærmtypen dog også i forbindelse med denne 27"-skærm. Virkeligt imposant bliver det dog, når man sætter to til tre af disse skærme ved siden af hinanden, så de danner en endnu større bue.

Her fungerer skærmen rigtigt godt, de meget tynde skærmrammer gør sit til, at det samlede billede bliver så sammenhængende som muligt. Helt undgås kan mellemrummene ikke med dagens teknologi, da panelernes billede kun går til 6 mm før kant i siderne.

Det samlede billede

Samsung Curved Monitor CF591 er en designerskærm, og som ofte er de ergonomiske egenskaber derfor nedprioriterede. Man kan vippe skærmen, det er sådan set det.

Skærmen fremstår meget elegant med en buet hvid bagside, metallic-farvet fod og hvid stander. Tilslutningerne vender bagud. Skærmen har en lysstyrke på 250 cd/m2, hvilket er mere end rigeligt i alle situationer. Skærmen er flimmerfri og udstyret med Eye Saver Mode, der ved behov mindsker mængden af blå lys, som kan trætte øjnene.

Skærmen baserer på et VA-panel, hvilket er med til at forklare de gode teoretiske betragtningsvinkler og kontrastniveauerne, der står virkeligt flot på denne skærm. Farveovergangene er gode omend set en anelse mere homogene før. Skærmens krumning påvirker dog betragtningsvinklerne negativt. Det er ikke fordi, at farverne vaskes ud eller ændrer karakter, det er skærmens krumning og den halvblanke overflade, der kan introducere spejlinger, hvis man kommer for langt ud til siden.

Skærmen kan vise 16,7 millioner farver, og den har en dækning på 119,3 procent af sRGB-farverummet. Det er en skærm, der kan fremvise et klart og farverigt billede, der tager sig godt i de fleste situationer. Ikke mindst er skærmen virkeligt god til at gengive sorte nuancer, sort fremstår sort, når det skal.

Vi havde ikke et AMD-grafik-kort til testen, så vi kan ikke vurdere FreeSync-egenskaberne. Vi gamede lidt uden FreeSync, her klarede skærmen sig fint, der var ingen tydelige tegn på slør, som vi kunne se, det har ellers traditionelt været VA-panelernes svaghed. ■