Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Billig bærbar til skyen

Cloudbook 14 går direkte i kødet på de webbaserede Chromebooks. Men er den ultrabillige Windows 10 bærbar ligeså duelig i skyen som de populære Google-maskiner?.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Ved at basere det meste på Googles skybaserede tjenester har det været muligt at skabe billige bærbare, der på trods af beskedne spefikationer er ganske velfungerende.
Du behøver imidlertid ikke overgive dig til Google for at få en billig skybaseret bærbar. Med Cloudbook 14 har Acer forsøgt at skabe et Windows-baseret modstykke.  

Skabt til skyen
Windows 10 er bundet tæt op på skyen. Der er integreret online-drev, mailklient, noteprogram samt et bredt udvalg af tjenester og apps, der synkroniseres via nettet. I virkeligheden meget det samme som Google kan tilbyde, tjenesterne er bare ikke nær så udbredte som Gmail og alle de andre.

Grundlaget for Cloudbook 14 er derfor ikke tosset. Slet ikke når Acer har været så betænksomme at smide et abonnement på Offie 365 med i pakken. Et abonnemt, der indeholder 1 TB gratis lagerplads på OneDrive. Der er dog en en vis hage ved det gavmilde tilbud, for efter et år – når du sikkert er blevet afhængig af kontorprogrammerne og lagerpladsen – må du betale for det.    

Er du vant til at arbejde med Office og foretrækker i det hele taget en Windows-pc, er det dog rart at kunne gå direkte til de programmer, du kender.

Acer har også inkluderet deres egne Build Your Own Cloud-apps. De tilbyder meget af det, du i forvejen får med Microsofts tjenester – onlinelager, skybaseret kontorprogrammer m.m. Man skal selvfølgelig ikke klage over at få for meget af den slags, men det virker ærlig talt lidt overflødigt. Havde Acer bare satset på et rendyrket Windows-univers havde oplevelsen været mere overbevisende.

En sløv oplevelse
I princippet burde du kunne klare dig med ganske få computerkræfter i en webbaseret maskine som denne. Og det er da absolut heller ikke meget, du får at gøre godt med her – en Celeron-processor på 1,60 GHz kombineret 2 GB ram og Intels integrede HD-grafik.

På en Chromebook ville dette være nok til at sikre en smidig oplevelse, men her er kraftunderskuddet mærkbart. Tryk på Windows-knappen, og det tager flere sekunder at åbne startmenuen.

Ventetiden, når du åbner apps eller blot navigerer i systemet, kan også være lang.

Men nu er hele pointen jo, at du skal køre det meste fra nettet, så skidt med maskinens interne ressourcer. Men det holder bare ikke helt, for modsat Googles Docs, som ligger i skyen og får sine kræfter udefra, ligger Office 365 lokalt på computeren og bruger de interne kræfter. Hvor meget der er kræfter til, hviler derfor på computerens indbyggede kræfter, og det er derfor begrænset hvor store projekter, du kan arbejde med på denne pc.

Der findes dog også online-udgaver af programmerne, men oplevelsen var ikke meget bedre her. Selvom Acer har gjort klogt i at prioritere en hurtig webforbindelse i form af Wi-Fi ac-netværk, er det ikke ligefrem fordi, man flyver igennem websider. Tunge hjemmesider kan tage lang tid at loade, og sidder man med et større PowerPoint-projekt, kan det blive en langtrukken proces.

Til gengæld er batterilevetiden imponerende. Du skal ikke bekymre dig om at komme igennem en arbejdsdag med Cloudbook 14.  

Slank og let
Designet er helt i plast. Det er hvad man må forvente i denne prisklasse, og bestemt heller ikke det værste vi har set. Maskinen er slank og let og derfor nem at tage med. Tastaturet er overraskende godt og stabilt, og det samme gælder touchpad’en.

Skærmen er i den skrabede ende. Et TFT-panel med HD-oplæsning. Pixeleringen er tydelig og betragtningsvinklerne begrænsede, men der er fint med lys i skærmen, og farverne er relativt stærke.

Med USB 3.0, USB 2.0 samt HDMI, hovedtelefonudgang og SD-kortlæser er tilslutningsmuligheder ganske fornuftige.

Meget for pengene
At det overhovedet kan lade sig gøre at få en Windows-pc til to tusind kroner er i sig selv imponerende. Til prisen leverer Cloudbook mere, end du kan forvente, men du skal ikke regne med at bruge den til andet end de allermest basale opgaver.

Acer Aspire One Cloudbook 14 Imponerende batterilevetid men ikke meget ydelse.