Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Samsung QN95A: Knald på kontrasten i Samsungs nye top-tv

Med introduktionen af Neo QLED får Samsung-tv’et en kontrast, der nærmer sig OLED uden at gå på kompromis med lysstyrke og farvegengivelse, viser denne test. Læs også om de mange skærmtyper.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Samsung har holdt hårdnakket fast i den LCD-baserede QLED-teknologi, selvom stort set alle konkurrenter er gået over til OLED. 

QLED har sine styrker, når det gælder lysstyrke og knald på farverne, men har også haft sine tydelige svagheder, især på kontrasten. Med QN95A introduceres Neo QLED-teknologien, som gør underværker på netop dette punkt, viser vores test af tv'et.

Knasende sprød kontrast

Neo QLED er baseret på den nye mini-LED-teknologi. Den kommer vi til at se en del mere til i løbet af året, når flere andre producenter lancerer tv’er med den.

Som navnet antyder, er LED-dioderne i et Mini-LED-tv mindre end i et almindeligt LCD-tv. Der er derfor også flere af dem, og det gør det muligt at styre lyset mere præcist. Resultatet er højere kontrast og større nuancerigdom. 

Det giver sig synligt udslag med NQ95A, som især på kontrasten viser en betydelig forbedring sammenlignet med Samsungs tidligere QLED-modeller. 

Foruden en imponerende lysstyrke på op til 2000 nits får du et knasende sprødt billede, selv i stærkt dagslys. HDR10, HLG og HDR10+ Adaptive hælper til at få det bedste ud af billedet; dog havde Dolby Vision også været rart. 

Ideelt til spil og sport

Tv’et gør sig forrygende til film, hvor man blandt andet får glæde af Filmmaker Mode, der giver et billede fintunet af fiilmskaberne i Hollywood.

Til sport og ikke mindst gaming har tv’et også fordele, ikke blot på grund af de stærke farver, men også hastigheden, der sikrer, at billedet flyder imponerende flot.

Input lag er nede på 9,2 ms, opdateringshastigheden er 120 fps, og der er understøttelse af AMD Freesync Premium Pro og Nvidia G-Sync. Tv’et kan derfor yde de nyeste spilkonsoller fuld retfærdighed. 

Når en gaming-enhed registreres, skifter tv’et til Game Mode, der optimerer billedet til spil. Samtidig får man adgang til en Game Bar med hurtig adgang til relevante billedindstillinger.   

Helt fladt mod væggen

Opsætningen af tv’et sker relativt nemt. Et plastikbeslag skrues fast bagpå, og dernæst kan samme beslag skrues fast på den elegante stålfod, der holder tv’et oprejst. 

Skærmen er en anelse tykkere end mange af markedets nyeste OLED’er, til gengæld er der ikke noget, som stikker ud bagved. Det skyldes, at man har fjernet alle tilslutninger fra tv’et og placeret dem i One Connect-boksen – en adskilt enhed, der kan placeres, hvor du ønsker. Således er det muligt at hænge tv’et fladt ind mod væggen. 

Detaljeret lyd 

Selvom tv’et er slankt, er det i stand til at levere en overraskende stor lydoplevelse. Der mangler generelt lidt fylde i forhold til en ordentlig soundbar, men ved at placere otte højttalere rundt i rammen og anvende den avancerede Object Tracking Sound er tv’et i stand til at frembringe en oplevelse af, at lydene følger billedet på skærmen med flot præcision.

Desværre understøtter de indbyggede højttalere ikke Dolby Atmos, men det er muligt at sende Atmos-lyd ud af tv’et til en soundbar via HDMI. 

Fjernbetjeningen oplades af lyset


Tv’et styres med det brugervenlige Tizen-system, som må siges at være blandt markedets mest velfungerende og veludbyggede smart-tv-systemer – med adgang til populære tjenester, inklusive det nye Samsung TV Plus, en gratis flow-tv-tjeneste.  

Tjenesten har sin egen dedikerede knap (ved siden af Netflix og Amazon Prime) på den lille fjernbetjening, der ligner Samsungs typiske remotes, men har fået solceller på bagsiden, så den kan oplades, blot den ligger i lys fra solen eller fra elektriske pærer. Batterier er derfor ikke nødvendige.  

Kend din skærmtype

OLED, QLED, Mini-LED, LCD ... der er mange betegnelser. Men hvad er egentlig forskellen på teknologierne? Her får du en lynintroduktion

OLED: Sort er HELT sort

Et OLED-panel har en lysdiode for hver pixel. Derved er det muligt at tænde og slukke hver enkelt pixel separat. Det resulterer i perfekt sortniveau og enestående kontrast. Til gengæld er OLED svagere på lysstyrke og farvegengivelse end LCD og QLED. Nyere modeller viser dog forbedringer her.  

De fleste store tv-producenter er gået over til OLED i deres dyre premium-modeller. Ofte anvendes samme paneler på tværs af producenterne. Alligevel kan man støde på forskellige betegnelser, som OLED+ og lignende. Dette har typisk noget at gøre med den efterbehandling, som sker i producenternes egenudviklede billedchips. 

LCD: Høj lysstyrke

Et LCD-panel består af bittesmå flydende krystaller, som åbner og lukker for lyset – kombineret med avancerede filtre, der styrer farverne. 

Lyskilden sidder bagved. Det har den fordel at lysstyrken kan blive højere end i et OLED-tv, men samtidig den ulempe, at styringen ikke sker så præcist. Sort bliver aldrig helt sort. 

Nyere LCD-tv har typisk LED-dioder som belysning. Derfor kaldes de ofte LED-tv’er. Det er dog ikke desto mindre LCD-tv’er.

Mini-LED: Bedre kontrast

Som navnet antyder er LED’erne i Mini-LED små. Faktisk 40 gange mindre end tidligere generationer af LCD-tv. Det betyder, at man kan klemme flere af dem ind i tv’et. Dermed kan lyset styres mere præcist. Sortniveau og kontrast er således principielt betydelig bedre, samtidig med at den gode lysstyrke og farvegengivelse bevares. 

I Micro-LED-tv’er er LED’erne endnu en tand mindre, faktisk så små at de kan udgøre en separat pixel. Potentielt er Micro-LED-tv derfor i stand til at kombinere styrkerne fra OLED og LCD. Lige nu fås disse tv dog kun i kæmpestørrelser til høje priser.  

QLED: PErfekte farver

QLED er Samsungs egen teknologi. Den er baseret på samme princip som LCD, men forfiner den ved hjælp af Quantum Dots, der er mikroskopiske nanokrystaller, som sidder lige bag LCD-låget og leder farver videre med stor lysstyrke og stærk præcision. Man får derfor utrolig flotte farver og bedre kontrol med sortniveauet. 

I Neo QLED kombineres Quantum Dots med Mini-LED-teknologi, og det gør, at man kommer tættere på en kontrast og et sortniveau, der kan matche OLED-tv’erne uden at give køb på farvespektret og den store lysstyrke. 

Der er dog fortsat tale om bagbelysning, så helt sort bliver det ikke, men tæt på. Til gengæld har QLED et lille forspring på hastighed, hvilket gør denne type paneler særdeles egnede til sport og gaming.