Home » TV » Samsung QN95A [TEST]: Knald på kontrasten i Samsungs nye top-tv
Samsung QN95A [TEST]: Knald på kontrasten i Samsungs nye top-tv

Samsung QN95A [TEST]: Knald på kontrasten i Samsungs nye top-tv

Share
Kend din skærmtype

OLED, QLED, Mini-LED, LCD … der er mange betegnelser. Men hvad er egentlig forskellen på teknologierne? Her får du en lynintroduktion

OLED: Sort er HELT sort

Et OLED-panel har en lysdiode for hver pixel. Derved er det muligt at tænde og slukke hver enkelt pixel separat. Det resulterer i perfekt sortniveau og enestående kontrast. Til gengæld er OLED svagere på lysstyrke og farvegengivelse end LCD og QLED. Nyere modeller viser dog forbedringer her.  

De fleste store tv-producenter er gået over til OLED i deres dyre premium-modeller. Ofte anvendes samme paneler på tværs af producenterne. Alligevel kan man støde på forskellige betegnelser, som OLED+ og lignende. Dette har typisk noget at gøre med den efterbehandling, som sker i producenternes egenudviklede billedchips. 

LCD: Høj lysstyrke

Et LCD-panel består af bittesmå flydende krystaller, som åbner og lukker for lyset – kombineret med avancerede filtre, der styrer farverne. 

Lyskilden sidder bagved. Det har den fordel at lysstyrken kan blive højere end i et OLED-tv, men samtidig den ulempe, at styringen ikke sker så præcist. Sort bliver aldrig helt sort. 

Nyere LCD-tv har typisk LED-dioder som belysning. Derfor kaldes de ofte LED-tv’er. Det er dog ikke desto mindre LCD-tv’er.

Se også:  Lækker teknik: Samsung Odyssey G7

Mini-LED: Bedre kontrast

Som navnet antyder er LED’erne i Mini-LED små. Faktisk 40 gange mindre end tidligere generationer af LCD-tv. Det betyder, at man kan klemme flere af dem ind i tv’et. Dermed kan lyset styres mere præcist. Sortniveau og kontrast er således principielt betydelig bedre, samtidig med at den gode lysstyrke og farvegengivelse bevares. 

I Micro-LED-tv’er er LED’erne endnu en tand mindre, faktisk så små at de kan udgøre en separat pixel. Potentielt er Micro-LED-tv derfor i stand til at kombinere styrkerne fra OLED og LCD. Lige nu fås disse tv dog kun i kæmpestørrelser til høje priser.  

QLED: PErfekte farver

QLED er Samsungs egen teknologi. Den er baseret på samme princip som LCD, men forfiner den ved hjælp af Quantum Dots, der er mikroskopiske nanokrystaller, som sidder lige bag LCD-låget og leder farver videre med stor lysstyrke og stærk præcision. Man får derfor utrolig flotte farver og bedre kontrol med sortniveauet. 

I Neo QLED kombineres Quantum Dots med Mini-LED-teknologi, og det gør, at man kommer tættere på en kontrast og et sortniveau, der kan matche OLED-tv’erne uden at give køb på farvespektret og den store lysstyrke. 

Der er dog fortsat tale om bagbelysning, så helt sort bliver det ikke, men tæt på. Til gengæld har QLED et lille forspring på hastighed, hvilket gør denne type paneler særdeles egnede til sport og gaming.

Se også:  Samsung SSD 980 [TEST]: Lynhurtig SSD til overkommelig pris

TAGS
OLED-tv
Samsung

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S