Home » Smart hjem » TP-Link Tapo P110 [TEST]: Smart og superbillig stikkontakt sladrer om dit strømforbrug
TP-Link Tapo P110 [TEST]: Smart og superbillig stikkontakt sladrer om dit strømforbrug

TP-Link Tapo P110 [TEST]: Smart og superbillig stikkontakt sladrer om dit strømforbrug

Share

Energiprisernes himmelflugt har gjort det mere aktuelt end tidligere at spare på strømmen. En smart og billig stikkontakt med strømmåler fra TP-Link gør det nemt at finde el-synderne i hjemmet eller virksomheden

Strømmen er blev dyr, så energistyring er igen blevet et højaktuelt emne. Det handler om at udnytte energi bedst muligt, og det første trin i denne proces er at kortlægge forbruget. Det totale elforbrug på adressen er nemt nok at aflæse direkte på en moderne måler eller online på eloverblik.dk, men hvor skal man sætte ind, så man kan bevare en rimelig levekomfort og stadig spare penge?

TP-Link har udviklet en smart stikkontakt, som ikke alene gør det muligt at bruge en smartphone til at tænde og slukke for lamper og andre elektriske apparater. Den har også indbygget en præcis energimåler, og så kan den købes online for under 150 kr.

Tapo P110 kan styre strømmen til en enkelt enhed. Den har en flerfarvet mikroskopisk lysdiode til statusvisning, og dens enlige betjeningsfunktion er en manuel tænd/sluk-knap.

Alt andet styres fra appen Tapo, der også kan kontrollere andre enheder i TP-Links Tapo-familie, herunder overvågningskameraer og elpærer. Der skal ikke bruges nogen hub, men der er mulighed for stemmestyring med Google Assistent og Amazon Alexa.

Se også:  Tænd og sluk for strømmen med stemmen

Som smart stikkontakt kan P110 det sædvanlige. Man kan tænde og slukke for tilsluttede enheder, ligegyldigt hvor man befinder sig, så længe telefonen har forbindelse. Desuden kan man programmere stikkontakten til at tænde og slukke automatisk samt fungere som timer og tænde eller slukke efter et vist tidsrum. Endelig er der en Away-funktion, der tænder og slukker tilfældigt, så det kan se ud, som om der er liv i et forladt hus.

Præcis energimåler

Den eneste potentielle udfordring ved Tapo P110 er, at den bruger Schuko-stik og derfor ikke kan tage runde danske netstik med eller uden jord. Der findes dog adaptere til den slags, og de koster ikke alverden. Når Wi-Fi-opkoblingen er på plads, skal P110 blot sættes i en stikkontakt, så den indskydes foran strømslugeren, der skal tjekkes.

Når man åbner appen, kan man aflæse det aktuelle effektforbrug samt forbruget på dagen og de seneste 30 dage. Ved at tappe på de tre nævnte visninger kan man på ret primitive kurve- og søjlediagrammer aflæse udviklingen over tid, og ved at flytte en markør kan man få øjebliksbilleder på skærmen. En eksportfunktion til Excel kunne måske være rar at have som supplement til de totale målerdata fra eloverblik.dk.

Se også:  TP-Link RE305 og RE605X [TEST]: Gode Wi-Fi-extendere til lave priser

Vi har sammenholdt P110’s forbrugsvisninger med vores noget dyrere og mere alsidige Energy Logger. Der er en god overensstemmelse mellem de to målere, og det viser, at den billige P110 ikke blot måler volt og ampere, men også korrigerer for den såkaldte effektfaktor, der defineres som cosinus til fasevinklen mellem spænding og strøm.

Dette betyder i praksis, at instrumentet måler det energiforbrug, som man skal betale for, og det er vigtigt i forbindelse med strømforsyninger af switch-mode-typen, der er lette, kompakte og højeffektive i forhold til traditionelle løsninger med store, tunge transformatorer og kondensatorer.

En switch-mode strømforsyning har en typisk effektfaktor omkring 0,5, så hvis man blot følger Ohms lov og multiplicerer spænding med strømstyrke, får man et dobbelt så højt forbrug som i virkeligheden. Den fejl begår Tapo P110 og andre smarte strømmålere ikke.


TAGS
miljø
smart home
stikkontakt
strømbesparende
TP-Link

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S