Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Qnap TS-435XeU: Pladsbesparende NAS-skuffe til rackmontering

Intet kan stikke et professionelt rack, når det gælder opbevaring af og tilgang til elektroniske enheder i standardmål. Nu har Qnap udvidet sit sortiment med en rack-NAS i en prisklasse, hvor mindre virksomheder også kan være med.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Når der skal være orden og overblik i it-maskinrummet, er et rack den rigtige løsning. Hos AOD bruger vi også racks til vores switche, og nu overvejer vi at installere vores næste NAS-servere på samme måde. Dels ser en rackløsning som regel pænere ud end en vilkårligt opstillet samling af metalkasser. Dels kan det gøres nemt at tilføje og udskifte enheder, når der skal udføres service, eller virksomhedens behov ændrer sig.

Bagsiden: Qnap TS-435XeU har samtlige tilslutninger placeret på bagpanelet. Der er både hurtige 2.5G RJ45-porte og fire gange så hurtige porte til fiberoptiske kabler plus USB-porte til udvidelsesenheder.

Så er der lige det med økonomien. Til priser fra få hundrede kroner kan man købe helt enkle racks, der ikke gør andet end at fungere som parkeringsplads for et antal enheder. Til mere professionelle installationer bruger man ofte racks, som også indeholder faciliteter til strømforsyning, køling og administration af et stort antal enheder, og så kommer der meget nemt til at stå femcifrede beløb på prisskiltet. Sådan noget har det ofte med at smitte af på kompatible enheder, så de bliver dyrere end tilsvarende produkter til almindelig opstilling.

Rack-NAS for begyndere

Her tester vi rack-NAS’en Qnap TS-435XeU, som producenten kalder ”en rackmonteret NAS på begynderniveau, der afbalancerer omkostninger og ydeevne.”

Vi finder det heller ikke urimeligt med en pris på 4800 kroner eksklusive moms for en rack-NAS med fire 3,5”/2,5”-drevbåse og to slots til NVMe-flashdrev samt både 10G- og 2.5G-porte – to af hver.

Qnap fremhæver desuden, at den nye NAS kommer i ”et 1U-kabinet med lille dybde.” Det kræver vist en uddybning, for umiddelbart lyder en indbygningsdybde på 290 mm ikke som kort. Men så alligevel, for ”1U” betyder, at kabinettets højde ifølge EIA-310-standarden er 1U (1,75” eller 44,45 mm), hvad der gør det umuligt at bygge i to lag. Og da de fire drevbåse i sig selv kræver en dybde på 165 mm, og der også skal være plads til en strømforsyning plus en kraftig mikrocomputer med tilslutninger, kan kabinettet bare ikke gøres meget kortere. De fire drevbåse udnytter hele kabinettets bredde, som holder de ligeledes standardiserede 19” (482,6 mm). I øvrigt kan rack-standarden i år fejre sit 100-års jubilæum. Den blev formuleret i 1922 af AT&T for at gøre det nemmere at opbygge og udvide telefoncentraler.

En velegnet switch til en rack-NAS kunne være denne 10G-model med porte til både almindelige LAN-kabler og tjekkede fiberoptiske kabler. QSW-M804-4C-switchen kommer med rackbeslag.

Racks kan komme i valgfri højder og dybder. Et typisk full-size rack er 42U (189 cm) højt og kan have en dybde mellem 23” og 41” (58 og 104 cm). Nogle af de rack-komponenter, som vi køber hos Deltaco, kan justeres i dybden mellem 20 og 32 cm, så de kan huse TS-435XeU.

Elektronikbestykningen holder sig på begynderniveau. Qnap har udstyret denne NAS med en Marvell CN9131 2,2 GHz-processor med fire kerner. Arbejdshukommelsen er som standard på 4 GB, men det enlige modul kan udskiftes med kraftigere typer op til 32 GB.

Læs manualen!

Normalt, når vi varmer op til en NAS-test, finder vi nogle harddiske og/eller andre lagringsmedier, som ser ud til at kunne bruges – typisk nogle drev, der ikke er blevet lagt på plads siden den seneste test.

Det giver sjældent problemer, men TS-435XeU er noget mere prinsesse-sart, end vi er vant til. På producentens hjemmeside kan man læse, at NAS’en er beregnet til M.2 PCIe Gen 3 NVMe-drev, og det skal tages bogstaveligt. Vi startede med at montere et par forhåndenværende Gen 4-drev fra Seagate, som har et nært samarbejde med Qnap, men det skete der absolut intet ved. De blev simpelthen ikke registreret. Et skift til et par ældre og billigere Samsung 970 EVO Plus-moduler fik liv i de små indikatorer på fronten.

Til vores endnu større overraskelse kunne vi konstatere, at valget af mekaniske harddiske potentielt kan være endnu mere kritisk.

Vi lagde ud med to 8 TB-drev fra Western Digitals WD Red-serie, som er konstrueret specifikt til NAS. De blev uden videre registreret og kørte tilsyneladende helt perfekt. Imidlertid trak de ret meget strøm, og da de havde stået en halv times tid og synkroniseret hinanden for at køre RAID 1, begyndte drevene at blive lune. Så lune blev de, at de tre små ventilatorer i NAS’en gik op i omdrejninger – og op og op, indtil de larmede helt infamt. Vi frygtede en nedsmeltning og trak strømstikket. Og så downloadede vi manualen.

Som andre NAS-servere fra Qnap har TS-435XeU en glimrende testfunktion. De to kolonner til højre fortæller bedre end mange ord, hvorfor mekaniske harddiske (de to nederste) er en uddøende race.

På side 6 og flere andre steder i pdf’en er der et link til lister over kompatible drevmodeller og udvidelseskort. Af NVMe 4.0 x4-typer anbefaler Qnap kun Kingston KC3000, og ellers er der udelukkende 3.0 x4-modeller på den lange liste. Her optræder de Samsung-moduler, som vi prøvede på lykke og fromme. Ét mysterie opklaret!

Ifølge Qnaps liste over kompatible harddiske burde vores 8 TB-drev med den præcise modelbetegnelse WD80EFAX-68KNBN0 være godkendt. Det vil vi prøve at grave lidt i, når sommerferien er overstået.

Billigt eller dyrt

I stedet fandt vi et par andre WD Red-drev i samlingen. De er på 4 TB hver og så gamle, at de ikke står på listen, men de har ikke kørt meget. Deres strømforbrug er markant lavere end 8 TB-typernes, og de har i skrivende stund roteret i fire døgn helt uden problemer.

Vi har gjort så meget ud af denne problematik, fordi den er ny for os og også belyser udfordringerne ved at fylde enheder i et rack. Hvis en ultrakompakt NAS som TS-435XeU ikke kan komme af med spildvarmen, kan dens egen og harddiskenes levetid blive forkortet med alt, hvad det kan indebære af omkostninger.

Hvad gør man i sådan en situation? Vi ville nok fokusere på harddiske, som er markeret med ”NEW” i rødt hos Qnap og tjekke de udvidede producentgarantier, der kan ledsage nogle drev til NAS-formål.

Som vi allerede har nævnt, er TS-435XeU udstyret med to hurtige 2.5G-porte og to endnu hurtigere 10G-porte. De sidste bruger ikke almindelige ”telefonstik” af RJ45-typen, men kræver optiske fiberkabler efter SFP+-standarden. Vi er vilde med optiske kabler, fordi de virker meget mere ”digitale” end de gamle typer, men vores begejstring kølnes af prisen, som er omkring det tidobbelte af LAN-kabler med kobberledere.

I den aktuelle test har vi prøvet begge forbindelser, og vi kan konstatere, at en 10G-port fordobler den sekventielle læsehastighed i forhold til en 2.5G-forbindelse, hvad der er vigtigt til streaming, men skrivehastighederne påvirkes praktisk talt ikke.

Til denne test har vi brugt en 10G-switch med 4 LAN-porte og 8 DSFP+-porte (Qnap QSW-M804-4C). Et mere økonomisk alternativ kan være en QSW-2104-TS med 4 LAN-porte og to SFP+-porte med hastigheder på henholdsvis 2.5G og 10G.

Så hurtig er NAS'en: Koblet på en fiberoptisk forbindelse med 10G-kapacitet kommer NAS’en ud med meget høje sekventielle læsehastigheder. Det kan være en stor fordel ved lokal AV-streaming og deling af tunge filer.

Vi har prøvet NAS’en med og uden de to nævnte NVMe-drev. Det giver ikke meget mening af bruge dem som almindeligt lager, når der også er to harddiske med meget større kapacitet, så vi har sat dem op til at fungere som cache- eller bufferhukommelse. Det vil sige, at de gemmer hyppigt brugte filer, så disse data kan ind- og udlæses meget hurtigere end via harddiskene.

Teknikken er næsten lige så gammel som harddisken, og vi har gode erfaringer med den fra tidligere NAS-test. En cachehukommelse fungerer ved at prioritere hyppig datatrafik og skal derfor ”læres op”, før den virker ordentligt. Hvis man bruger en NAS erhvervsmæssigt og hyppigt skal tilgå de samme filer, kan en cache være en god idé. Omvendt ser den ekstra drev-kapacitet ud til at være spild af penge, hvis NAS’en fungerer som medieserver til streaming af musik og video.


BEDØMMELSE

Kvalitetsindtryk/design: 5
Brugervenlighed: 6
Funktioner: 5
Ydelse: 6
Pris: 5
Samlet vurdering: 6

Testholdet mener:
”En NAS til rackmontering – og en attraktiv pris – er en velkommen udvidelse af Qnaps i forvejen meget brede og dybe sortiment af netværksharddiske. TS-435XeU er en smart og kompakt NAS i 1U-højde, som kan bruges fritstående eller integreres i et rack med andre netværksenheder. Dens hurtige tilslutninger og generelt gode performance er overbevisende, og dens specifikke krav til medier bør ikke være uoverskuelige forhindringer for professionelle brugere.”