Home » Mobiltelefon » Sony Xperia 1 III [TEST]: På flere måder den vildeste mobil lige nu
Sony Xperia 1 III [TEST]: På flere måder den vildeste mobil lige nu

Sony Xperia 1 III [TEST]: På flere måder den vildeste mobil lige nu

Share
(Over)ambitiøst kamera

Der hvor Sonys særkende for alvor kommer til syne er i kameraet, som er markant anderledes skruet sammen end de fleste konkurrenters. Sony har anvendt teknologi fra deres Alpha-kameraer, som er blandt de bedste spejlløse på markedet.

Det er først og fremmest i autofokus-egenskaberne, vi mærker det. Vi har aldrig oplevet et kamera, der fokuserer så hurtigt og med så stor præcision. Kameraet finder ansigter øjeblikket, og holder du udløserknappen nede, vil det stille ind på personens øje på et splitsekund. Dets evne til at spore objekter, både ved foto og video, er ligeledes i en klasse for sig. Det er en avanceredet 3D iToF-sensor med til  at sørge for.

Hastigheden af kontinuerlige skud er ligeledes af en anden liga, end vi hidtil har kendt. Du kan tage 20 billeder i sekundet med kontinuerlig AF. Der foretages tres AF/AE-beregninger 60 gange for sikrer høj præcision og nøjagtigt fokus og optimeret eksponering. Det er ret overlegent.

Det samme er Sonys kamera-app, som er designet med afsæt i Alpha-kameraernes menusystem. I stedet for, som tidligere, at splitte det op, så man havde en standard kamera-app, som lignede alle andre, og en særlig Pro-app, så er det hele nu bygget sammen. Man starter som udgangspunkt med “Basic”-tilstanden, som er helt simpel at gå til, og så kan man ellers bevæge sig videre derfra, jo mere man vil udforske avancerede, manuelle muligheder. De mest anvendelige features som eksponering/hvidbalance, bokeh og optagelsestilstand er gjort direkte tilgængelige, hvilket gør brugen mere intuitiv. Den dedikerede kameraknap på siden af mobilen bidrager yderligere til at gøre betjeningen ligetil.

Den særlige Cinema Pro-app er dog stadig separeret fra resten som en selvstændig app, hvilket giver god mening, da den kræver en del mere manuel indstilling af brugeren. Det kan dog være en ganske fremragende app til kreativ videooptagelser med et ægte Hollywood-skær.

Mobilen er udstyret med tre kameraer: et hovedkamera, et vidvinkelkamera og som noget ganske særligt et variabelt zoomkamera. Det sidste gør det muligt at skifte flydende mellem 70 mm (x 2,9) og 105 mm (x 4,4) brændvidde endda uden at miste fokus, hvilket en Dual PDAF-sensor med til sikre. En interessant og ganske vellykket måde at udvide kameraets optiske zoom-egenskaber.

Desværre er mulighederne for at ændre brændvidde begrænset i andre henseender. Modsat mange andre mobilkameraer er det ikke i Xperia 1 III muligt at skifte mellem mobilens forskellige objektiver, mens du filmer video. I stedet er det muligt at zoome digitalt x 3 inden for for hvert objektiv, men det er ikke uden kvalitetstab, og det giver slet ikke samme fleksibilitet som at kunne skifte fra hovedkamera til vidvinkel til 70 mm brændvidde osv. Denne begrænsning står i stærk kontrast til eksempelvis Samsungs Director Mode, der netop er skabt til at give optimale betingelser for at udnytte alle mobilens objektiver, når der skydes video.

Se også:  5G kommer nu – vi tjekker realiteterne

Kvaliteten af videooptagelser er dog ikke desto mindre glimrende, hvilket en god optisk billedstabilisering har sin del af æren for. Op til 4K, 60 fps er muligt.

Fotos klarer mobilen for så vidt også ganske glimrende. Selv under ret svage lysforhold leverer kameraet fine resultater, og der er en god konsistens i gengivelsen på tværs af de tre objektiver. Især i zoomkameraet kan støjreduktionen dog til tider være lidt voldsom, så motiverne får et nærmest blødt retoucheret look. Dette var også en tendens, vi så i lidt mere ekstrem grad på skærmen, inden vi skød et billede. Efterfølgeren, da billedet var skudt, stod det dog skarpt og fint. Vi regner med at dette må være en fejl, som sikkert hurtigt rettes i en opdatering.  Hvidbalancen havde det også med være lidt skæv, så farverne blev for kølige. Det kan nemt rettes, men det er ikke noget, man ønsker at bruge tid på, hver gang man skal skyde et billede.

Ligesom ved videooptagelserne er objektiverne også i fototilstand separeret mere, end vi er vant til fra andre smartphones. Du kan ikke zoome kontinuerligt fra x 0,7 og op til x 12,5, som er den højeste zoom faktor. Du vælger et objektiv, og inden for dette kan du zoome op til zoomfaktoren på det næste, hvorefter du så kan vælge dette og zoome videre op til det næste osv. Denne tilgang minder mere om den måde, et traditionelt kamera fungerer, men gør desværre brugen mere omstændelig end nødvendigt og trækker brugeroplevelsen af det ellers eksemplarisk konstruerede kamerasystem, en smule i den forkerte retning.

Kamera: 5/6

Et hifi-anlæg i lommen

Lyden er der også kælet for. Mobilens indbyggede højttalere er ikke bare i stand til at afspille virtuel surround-lyd i Dolby Atmos-format, men er også de første på markedet, der understøtter 360 Reality Audio. Det giver, ligesom når man anvender teknologien i kompatible hovedtelefoner, et større og mere distinkt lydbillede. Men altså, det er stadig blot mikroskopiske højttalere i en smartphone, og man kan spørge sig selv om det virkelig er værd at bruge så meget krudt på musikgengivelsen i højttalerne, når langt de fleste brugere alligevel tilslutter hovedtelefoner eller bruger eksterne højttalere, når der skal lyttes musik.

Se også:  Kinesisk kameramonster med en ekstra skærm - her er Xiaomi Mi 11 Ultra

Heldigvis er der dog også gjort en hel del for at optimere lyden, når der lyttes i hovedtelefoner. Du får glæde af Sonys store udvalg af teknologier til at optimere lyden digitalt, når der streames trådløst, og så er der samtidig – hvilket er ret unikt for en topmobil – et vaskeægte jackstik, så man kan tilslutte kablede hovedtelefoner. Det er dog ikke bare standardkomponenter, der er smidt i mobilen. Der er kælet for den analoge teknologi, som må siges at leverer betydeligt over, hvad man forventer af en mobiltelefon. Der er godt med overskud i outputtet, med flot stram bas, bredt stereobillede og fin separation i de øvre frekvenser. Her kan mobilen noget særligt.

Lyd: 6/6

Alt for dyr

Xperia 1 III er således en smartphone, der på flere punkter går skridtet videre end konkurrenterne eller tilbyder features, du ikke finder andre steder. Men det er også en mobil, der bevidst bevæger sig ud af nogle smalle stier, som til tider kan være lidt svære at se, hvor skal føre os hen. Vi elsker Sonys dedikation til medienørderne, men brugeroplevelsen i Xperia 1 III byder altså bare på visse bump, og det er ikke helt godt nok, hvis man skal lægge 10.000 kroner for en smartphone.

Pris: 2/6

En smartphone for de få

Det betyder dog ikke, at Xperia 1 III ikke kan være anbefalelsesværdig. Et lille segment vil finde uundværlige features her, som ikke kan findes andre steder. De fleste vil dog formentlig opnå større gevinst ved at vente på Xperia 5 III, der ser ud til at komprimere meget af det gode fra Xperia 1 III ned i en mindre og billigere mobil.

Samlet bedømmelse: 5/6

Vejledende pris: 9.999 kroner

TAGS
smartphone
Sony
Xperia

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S