Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Ubiquiti AmpliFi Alien AX6000 Whole Home Wi-Fi System: Mesh-router med kultstatus

Dette mesh-system er måske ikke uden fejl, men det er et fantastisk stærkt. Ubiquiti AmpliFi Alien AX6000 nærmer sig Tesla-kultstatus, fandt vi ud af under vores research.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Ubiquiti Networks er en amerikansk virksomhed, hvis navn kan oversættes til ”allestedsnærværende netværk”. Det er måske nok et dyrt mærke, og det par dimser, vi foreløbig har anskaffet, har kostet en del penge, men de har været markant billigere end lignende komponenter fra mere kendte leverandører til enterprise-segmentet. Derfor har vi købt dem, og det har vi ikke fortrudt.

Ubiquiti fungerer også som paraply for flere andre mærker i koncernen. Et af dem er AmpliFi, hvor designbevidste netværksbrugere, gamere og nørder kan finde grej med tårnhøj wow-faktor.

Et godt eksempel er det testede AmpliFi Alien mesh-system, hvor routeren er udstyret med en – for sådan en enhed – helt usædvanlig stor og informativ touchskærm, der også kan bruges som nærbetjening af nogle indstillinger.

Denne router nærmer sig Tesla-kultstatus og er kendt af forbløffende mange mennesker, fandt vi ud af under vores indledende research.

Smart strømtilslutning

Vores førstehåndsindtryk var meget positivt, for AmpliFi Alien-sættet kommer ikke med de sædvanlige, eksterne strømforsyninger, som vi har alt, alt for mange af, men blot med almindelige strømledninger, der skal sættes i bøsninger skjult i bunden. Stort pluspoint!

De 25 cm høje cylindre er beklædt med et syntetisk materiale i stil med neopren, som ser lækkert ud og er behageligt at røre ved – og tiltrækker både støv og fedtfingre.

Selv hvis alle tre etager i testmiljøet er fyldt med aktive mobiltelefoner og laptops, kan ingen klage over manglende Wi-Fi-dækning. Det er et meget stærkt mesh-system.

Ibrugtagningen er også enkel, selv om den nok ikke kan klares på et minut, som producenten lover. Den medfølgende manual på engelsk består af tre kort, og da routeren og satellitten er synkroniserede fra fabrikken, skal man i princippet blot tænde for strømmen for at komme i gang.

I virkelighedens verden er det smart at vælge sit eget SSID (netværksnavn) med tilhørende kode, og som altid skal enhedernes software lige opdateres. En halv times tid er nok mere realistisk, men det er også godkendt.

Teknik og performance

AmpliFi Alien tilhører den såkaldte AX6000-klasse og har to frekvensbånd. På 2,4 GHz og 5 GHz er det muligt at køre med teoretiske hastigheder på henholdsvis 1,15 Gbps og 4,80 Gbps.

Tilslutningsmulighederne er hurtigt overskuet: På Alien-routeren er der den obligatoriske WAN-port plus fire LAN-porte. På MeshPoint-satellitten er der kun blevet råd til en enkelt LAN-port i bunden. Og samtlige porte er af 1GbE-typen.

Da AmpliFi Alien-sættet kun har to frekvensbånd, skal 5 GHz-båndet også bruges til backhaul (returkanal) i en trådløs mesh-konfiguration, og det koster en del båndbredde over længere afstande. Hvis man – som vi – kan komme af sted med at trække et kabel fra routeren til satellitten, kan man øge hastighederne betydeligt.

Dette kræver, at man finder en ”Ethernet Backbone”-indstilling i appen og aktiverer den. Hvis man blot kabler enhederne, kommer der et par røde tal på router-skærmen, og det bliver umuligt at komme på nettet.