Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Når du stiller høje krav til båndbredde: Monster-routere med Wi-Fi 6E

Trådløse netværksløsninger med mesh-teknologi stormer frem, men den traditionelle router har stadig sin berettigelse. Her er to højaktuelle sværvægtere, som også udnytter fordelene ved den nye Wi-Fi 6E-standard.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis du stiller store krav til båndbredde til gaming og mange samtidige streamingklienter, kan løsningen være en af de to ”monster-routere” i denne test. De tilhører henholdsvis AX16000- og AX11000-klassen og ligger derfor helt i top, når det gælder båndbredde. De er også mere generøst udstyret med tilslutninger end typisk mesh-grej, og entusiaster med lyst til at optimere præstationerne får en fyldt tweak-værktøjskasse med i købet.

Du får naturligvis også Wi-Fi 6E, hvor E står for Extended – udvidet eller forlænget på dansk. Her anvendes et højere frekvensbånd end de velkendte 2,4 GHz og 5 GHz, nemlig 6 GHz, der giver en reel fordobling af kapaciteten i et Wi-Fi-system. I februar kom Asus med den første Wi-Fi 6E-router, Asus Rog Rapture GT-AXE11000. Nu har den fået en endnu mere muskuløs storebror med modelbetegnelsen GT-AXE16000.

I denne test får Asus selskab af Netgear, som stiller med den lige så dyre og næsten lige så højt specificerede Nighthawk RAXE500.

Gaming-design og rå power

Med otte voldsomme antenner og RGB-lys i overpladen er Asus GT-AXE16000 ikke en router, der vil stå på et agtværdigt advokatkontor. Men hvad gør det? Gamere vil nyde det seje look, og vi andre kan glæde os over en lynhurtig motorvej for data til/fra lokalt opkoblede klienter og internettet.

Tilslutningerne på Asus-routeren.

Routerens totale teoretiske hastighed på 16 Gbps fordeler sig med 1,15 Gbps på det lave 2,4 GHz-frekvensbånd plus 4,8 Gbps på hvert af de to 5 GHz-bånd og lige så meget på det i denne sammenhæng nye 6 GHz-bånd. På 6 GHz-båndet kan vi tilgå op til tre gange så mange kanaler som på 5 GHz, og det kan være værdifuldt i miljøer med mange brugere – også storrumskontorer.

Også på antal tilslutninger sætter GT-AXE16000 ny rekord. Ikke alene har WAN-porten, som bruges til forbindelsen til internetudbyderens modem, en hastighed på op til 2,5 Gbps, så routeren ikke foreløbig bliver forældet på dette punkt. De nærmest obligatoriske fire gigabit LAN-porte er ikke glemt, og der er også to USB-A-porte, hvoraf den ene hedder 3.2 Gen 1, hvad der kan oversættes til 5 Mbps kapacitet. Og endelig er der to 10G-porte til superhurtig datatrafik mellem kablede enheder i installationen. Så er det lige før, at man kan undvære en switch i systemet.

Tilslutningerne på Netgear-routeren.

Her kan et mesh-system i samme prisklasse slet ikke være med. Desuden er GT-AXE16000 proppet med gaming-faciliteter. Asus kalder denne pakke ”Triple-level game acceleration”, og den omfatter tre funktioner, som til sammen kan maksimere gaming-oplevelsen. De to første prioriterer henholdsvis den port, som bruges til gaming, og pakkerne med gaming-data. Den tredje kaldes ”Game Server Acceleration” og kan sørge for at oprette forbindelse til de hurtigste tilgængelige servere til forskellige populære spil.

Mere afdæmpet design

Testkonkurrenten Netgear RAXE500 følger firmaets designlinje for fritstående routere i den høje ende. Her er der ingen strittende antenner, men et panel, som skal klappes op, i hver side, hvor antennerne sidder skjult og fast positioneret.

Hastighederne på de forskellige frekvensbånd er de samme som hos Asus, men da der ”kun” er et enkelt 5 GHz-bånd, lander denne router i AX11000-klassen. Portbestykningen omfatter en 2.5G WAN/LAN, en 1G WAN, fire 1G LAN og to USB-A 3.0. Desuden byder Netgear på gode muligheder for at aktivere ”link aggregation” – sammenkobling af WAN/LAN-porte – og opnå større båndbredde, idet RAXE500 kan parallelforbinde 2 x 2 porte på hver 1GbE.

RAXE500 markedsføres ikke som en dedikeret gaming-router, men dens råstyrke bør kunne få selv hardcore-gamere til at slikke sig om munden. Nogle internetmedier har kritiseret RAXE500 for, at de ellers meget avancerede indstillings- og justeringsmuligheder ikke omfatter QoS (Quality of Service).

Langsom opsætning

Men i den grundlæggende del af menusystemet er der et særskilt QoS-punkt til denne del af opsætningen, og i den avancerede sektion kan man til/fravælge WMM (Wi-Fi MultiMedia) for hvert frekvensbånd. Vi antager, at QoS er blevet installeret i forbindelse med en softwareopdatering, for begrebet optræder ikke i den 170 sider store pdf-manual fra februar 2022.

Det har taget os en halv times tid at komme i gang med hver router – ved hjælp af de tilhørende apps og browsersider. Asus tager sig god tid til at optimere teknikken automatisk, og Netgear gør muligvis det samme, men virker sløvere. ”Vent et minut” kan stå længe nok på skærmen, til at vi kan brygge en kop Nespresso og drikke halvdelen af den.

Hastighed og rækkevidde

Begge de testede routere er meget hurtige. Med vores sædvanlige klienter – en Wi-Fi 5-smartphone, en Wi-Fi 6-smartphone og en Wi-Fi 6-laptop – leverer de masser af båndbredde på fire ud af de fem positioner i vores testmiljø. Netgear RAXE500 fører med et mulehår, hvad der skyldes et meget vellykket samspil med vores reference-laptop, som i kontoret kan komme helt op på en downloadhastighed på 912 Mbps. Som altid er vores førstesal en udfordring for en router i kælderen. Her er hastighederne reduceret markant og generelt mindre stabile – dødt løb, men stadig brugbare hastigheder til streaming fra begge routere.

Hvad så med Wi-Fi 6E? Her bliver billedet mere grumset. Asus GT-AXE16000 scorer flot med 868 Mbps i kontoret og 835 Mbps i værkstedet, og Netgear RAXE500 ligger på samme niveau. For begge routere falder hastigheden voldsomt på første sal, og her leverer ingen af dem et brugbart signal på 6 GHz-frekvensbåndet. Mere overraskende er det, at ingen af routerne kommer ned på kortere latenstider (pingtider) med Wi-Fi 6E-teknologi, som hardwarefirmaerne ellers lover. Især Asus er generelt langsom med pingtider på 13-18 ms på denne parameter, mens Netgear med 10-12 ms kun er lidt bedre. Her ser der ud til at være plads til forbedring.