Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Nikon Z6 II: Forrygende full frame

Her mødes fremragende billedkvalitet, kompakt design og intuitiv betjening i skøn forening. Fuldformat-kameraet Nikon Z6 har fået en vellykket opgradering.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Som navnet antyder er Z6 II efterfølger til Nikon Z6, som vi anmeldte, da det kom på markedet for tre et halvt år siden. 

Hvad vi især kunne lide ved forgængeren, var den relativt kompakte krop og den nemme betjening.

Begge dele er bibeholdt. I det ydre er kameraerne mere eller mindre identiske, bygget bundsolidt i magnesium med et godt greb, en lille praktisk monitor på toppen og en dejlig stor viewfinder med knivskarpt billede. 

Udvalget af fysiske kontrolfunktioner er veldoserede. Vi sætter især pris på en perfekt placeret powerknap, lige ved pegefingeren og et godt joystick til fokusjustering. 

Touchskærmen på bagsiden har et flot billede, men er knap så fleksibel, som den der sidder på de to rivaler i testen. Den kan flippe skråt op og ned, men ikke ud til siden. Du kan derfor ikke se dig selv, når du filmer. Det kan være en dealbreaker for vloggerne.

Gode forbindelser

Menustrukturen er ganske overskuelig. Du finder rimelig hurtigt rundt i kameraets mange indstillinger. 

Der er fuldstørrelse HDMI. De trådløse muligheder er også rigtig gode. Vi er tilhængere af Nikons SnapBridge, som kontinuerligt overfører fotos til din smartphone og kan foretage opdateringer af kameraet.

Der er plads til to hukommelseskort i kameraet. Den ene kortindgang tager almindelige SD-kort, den anden tager de kraftfulde CFExpress-kort. Det er en type, som ikke er voldsomt udbredt, slet ikke blandt hobbybrugere. Så selvom det er fint, at muligheden er der, vil de fleste nok have mere gavn af to SD-pladser som på Lumix S5.

Der, hvor forgængeren kæmpede, var på autofokus, som var en anelse ustabil. Det har man været klar over hos Nikon. Der er i den grad kompenseret i Z6 II. Autofokus reagerer lynhurtigt og er relativ præcis, selv under svage lysforhold. Ansigter og ikke mindst øjne registreres med stor pålidelighed, også under videooptagelse, hvor kameraet leverer klippestabil tracking. 

Billedkvaliteteten er, som på forgængeren, imponerende. Du får til fulde den dybde, der kendetegner et godt full frame-kamera, og der er desuden en skarphed i billederne, som ikke overgås af de to andre testdeltagere. Man kan hævde, at kameraets sharpness-algoritme er lidt på overarbejde, men når du skal bruge hurtige jpeg’er, er det altså fedt, at kameraet har gjort en del af arbejdet på forhånd. 

Sensoren er den samme som i Z6, men processoren er opgraderet. Det betyder blandt andet, at kameraet er hurtigere. Du kan skyde op til 14 billeder i sekundet, og der er mulighed for ubeskåret 4K-video i 60 fps. Via HDMI kan du sende 10-bit video til eksterne enheder. 

Fremragende ergonomi

Er du indehaver af et Z6, er opgraderingerne ikke store nok til, at du skal tage springet til II-modellen. Men står du og skal investere i dit første fuldformat-kamera eller måske opgradere fra et ældre DSLR, så er bør Nikon være højt på prioriteringslisten.

Takket være et særdeles velkonstrueret hus med fremragende ergonomi og betjeningsmuligheder er det er en fryd at skyde med. 

På billedkvalitet ligger det ret godt på linje med de andre, men den effektive autofokus vil i nogle situationen give det en fordel. 

Visse prioriteringer, som den knap så fleksible touchskærm og valget af en CFExpress-kortlæser, gør dog kameraet knap så bredt appellerende som det meget sammenlignelige Panasonic Lumix S5, som leverer mere smæk for skillingen den lavere pris taget i betragtning.