Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Sony A7C: Verdens letteste fuldformat-kamera

Sony A7C er verdens letteste spejlløse fuldformat-kamera. Det lette design har dog en pris, blandt andet for søgeren.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Sony har sat standarden for fuldformat mirrorless-kameraer og er fortsat helt i front på teknologien. Det nye A7C er et forsøg på at klemme de gode egenskaber fra de større A7-kameraer ned i et lettere design. 

Opgaven lykkes for så vidt, at kameraet ér lettere end Sonys andre full frame-kameraer og for den sags skyld ethvert andet spejlløst full frame-kamera på markedet. Med batteri og hukommelseskort sniger vi os kun lige lidt over 500 gram. 

A7C er dog ikke voldsomt meget mere kompakt end Sony A7, undtagen i højden, da man har flyttet søgeren ned i hjørnet så den flugter med toppen.

Ikke så behageligt

Det er et kompromis, vi gerne havde været foruden, da søgeren sidder mindre behageligt i denne placering og samtidig klemt ned i en størrelse, som gør den anstrengende at anvende sammenlignet med de to rivaler i testen. Et udmærket og ret fleksibelt OLED-display, som kan flippes hele vejen rundt og ud til siden, vejer dog til en vis grad op for dette.

Selvom kroppen føles lidt plastikagtig, er den faktisk af magnesium. Kameraet skal således nok holde til lidt vandpjask og støv. Det lille greb er ikke så komfortabelt. Vi finder alt i alt kompromiserne for store i forhold til, hvad du reelt opnår ved, at kroppen er mere kompakt.

Det, der gør en afgørende forskel, er objektiverne, som fås i et letvægtsformat, der tynger kameraet betydelig mindre end stort set alle andre tilgængelige fuld format-objektiver.  

Skrabet betjening

Udvalget af manuelle betjeningsmuligheder er lidt skrabet. Der er en enkelt konfigurerbar rotationsknap samt en dedikeret eksponeringskontrol. Vi savner især et joystick til fokusjustering som hos de to rivaler i testen.

Menustrukturen i Sonys styresystem er heller ikke så overskuelig, så det kan tage lidt tid at grave relevante indstillinger frem. 

Mulighederne for trådløs tilkobling er ganske gode, ikke mindst på grund af Sonys udmærkede app, som integrerer kameraet med din smartphone. 

Hurtigt kamera

Trods det kompakte ydre er der pænt store kræfter gemt i kameraet.

Fuldformat-sensoren suppleres af en Bionz X-processor og 5-akset stabilisering, som hjælper til at sikre skarpe billeder selv ved håndholdt optagelse. Dog er kameraet ikke så stærkt ved lav belysning som med for eksempel et kamera som Nikon Z6 II. Farverne er desuden lidt mere hidsige.

Der er en hurtig og særdeles træfsikker autofokus med øjeregistrering (den sporer endda dyreøjne), og i det hele taget er det et effektivt kamera, der nok skal klaret opgaverne under langt de fleste omstændigheder. 

Der kan skydes op til 14 fps, og videoegenskaberne er ganske gedigne uden at være prangende. Den stærke stabilisering og pålidelige autofokus gør, at du kan få glimrende resultater ved håndholdt optagelse i god belysning. 

For store kompromisser

Fotokvaliteten i Sony A7C er på ingen måde ringe.. Det er først og fremmest i betjening og byggekvalitet, vi savner noget.

Det er herligt, at man kan få et kamera af denne kaliber i så let et design, men de få hundrede gram, du slipper for at bære rundt på, har en lidt for høj en pris.