Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: 3D-printer på lavbudget

En ægte 3D-printer, som økonomisk er inden for rækkevidde, hvor meget er den værd? Vi testede XYZPrinting da Vinci 1.0 Jr.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Om ikke så længe har vi alle en 3D-printer derhjemme, og den kan bruges til mange praktiske formål: nøgler, små gaver, dørhåndtag osv. Mens vi venter på fremtiden, går vi denne 3D-printer efter i sømmene. Med en pris på 3800 kroner befinder XYZPrinting da Vinci 1.0 Jr. Wi-Fi sig i et prisleje, hvor mange kan være med.

Trods tilnavnet junior er der intet miniput over printeren. Af praktiske grunde vil en 3D-printer altid fylde noget: Den skal jo kunne ”printe” i tre dimensioner og skal desuden gøre plads til det såkaldte filament – en stor rulle plastmateriale, som den opbygger figurerne med.

Du kan bygge modeller i 15 x 15 x 15 centimeter som maksimum, og du kan sende dine opgaver trådløst via Wi-Fi fra en pc og en tablet eller med et hukommelseskort indsat i printeren.

Første gang du tager printeren i brug, vil du sikkert opleve den som ret Storm P-agtig. Filamentet sidder på en spole, der skal trådes op gennem en føder, ud gennem et sugerørslignende rør og op gennem printeren og ned igen til printhovedet. Det stikker altså ud af printeren og ligner noget, der ikke skal være der. Resten af printeren er ret ligetil med et forholdsvis lille LCD-display, der er meget enkelt at betjene.

Figurerne kan ikke blive større end 15 cm på hver led. Du kan printe dem i forskellige farver. Farven bestemmes af det plastmateriale, du nørkler ind i printeren. Figurerne kan ikke blive større end 15 cm på hver led. Du kan printe dem i forskellige farver. Farven bestemmes af det plastmateriale, du nørkler ind i printeren.



Tegn dine egne figurer
Når filamentet er sat korrekt i alle steder, skal det loades og printeren kalibreres. Og det er her, du første gang hører, hvor meget den larmer. Plastikmaterialet skal opvarmes til mere end 200 grader, og det kræver både opvarmning og køling af nogle elementer i maskinen, så det er ikke en printer, du har i stuen.

Der medfølger et program, som gør det muligt at tegne sine egne figurer. Det er ikke det letteste at bruge i starten, hvis du ikke er vant til 3D-tegneprogrammer. Men det giver dig besked, hvis en funktion ikke kan lade sig gøre, hvis elementet er for stort til den pågældende printer og så videre. Desuden får du god hjælp af en hjemmeside, der med videoklip viser, hvordan du skal gøre. Her kan du også finde figurer, du frit kan hente og printe.

Tætheden er afgørende
Du kan printe med forskellig tæthed, og det giver en kæmpe forskel om en figur skal være 100 procent eller 50 procent tæt. En få centimeter høj bjørn vil med 100 procents tæthed veje 80 gram, og du vil kunne printe syv stk. fra en spole, der koster 260 kroner. Printer du samme bjørn med 50 procent tæthed (figuren er helt ens blot lettere) kan du printe 14 bjørne med én spole. Det tager let 30-40 minutter pr. print, og XYZ larmer meget, det er derfor en god idé at planlægge det, så den kan printe, mens du går med hunden.

Den færdige figur er lidt grov i det, og det tager mere end en rulle filament, før du mestrer 3D-programmet. Så trods mange tiltag fra producentens side for at gøre processen enkel, skal du altså regne med at sætte dig ind i både program og printer.

3D-printere er i denne prisklasse stadig præget af små børnesygdomme, stor omstændelighed og har ringe ydeevne. Men sjovt er det da, og man kan godt se perspektivet i teknologien, når den med tiden bliver forbedret. Her får du et kig ind i en bedre fremtid.

XYZPrinting da Vinci 1.0 Jr. Wi-Fi XYZ fylder godt og larmer ligeså meget, men betjeningen er acceptabel, og alt kan styres direkte fra det lille LCD-display forrest.