Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Telia er første mobilselskab med et 100 procent grønt netværk

Selvom Telias kunder har benyttet 40 % mere data under coronakrisen er energiforbruget kun steget med knap 2 %. Mobilselskabets netværk, datacentre, butikker og hovedkontor drives i dag af grøn strøm.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Danskernes dataforbrug stiger i gennemsnit med 40% om året, og globalt fordobles datamængden hvert andet år. Denne eksponentielle vækst skyldes primært streaming af indholdsbaserede underholdningstjenester (Netflix, HBO, YouTube mv.) og virksomheders ambitiøse digitaliseringsagendaer.

Når vi bruger internettet, forbruger vi indirekte energi via driften af bl.a. netværk og datacentre. Særligt datacentrene kræver store mængder strøm til drift af IT-udstyr og køling af servere. Om ti år forventes datacentrene således at have øget Danmarks samlede elforbrug med hele 17 pct.

Det har skabt bekymring for udviklingen i internettets energiforbrug, og telebranchen er blevet sammenlignet med flytrafikken som monumental klimasynder.

Klimaneutral datatrafik

Kritikken er reel og relevant – og derfor har Telia længe arbejdet med problemstillingen og mulighederne for at kunne levere fremtidssikret, klimaneutral datatrafik. Resultatet er, at Telias netværk, datacentre, butikker og hovedkontor i dag drives af grøn strøm.

”I Telia har vi lovet hinanden og vores omverden, at vi vil være CO2-neutrale senest i 2030. Det er et løfte, der forpligter. Derfor er jeg særdeles stolt over, at vi nu kan sige, at elforbruget i vores datacentre, netværk, butikker og på vores hovedkontor i dag er 100 % grønt. Det betyder, at vi udnytter al den grønne strøm, vi kan købe, hvilket er op til 70 %. Og herfra køber vi grønne certifikater, som sikrer, at den resterende energi, vi forbruger, kommer fra vedvarende energikilder”, siger Thomas Kjærsgaard, administrerende direktør i Telia Danmark.

Investering i energieffektivitet

Sideløbende med konverteringen til grøn energi har Telia arbejdet på at energieffektivisere driften og kølingen af selskabets datacentre. Disse tiltag er lykkedes i en sådan grad, at selvom dataforbruget i Danmark er tredoblet siden 2015, så er Telias CO2-udslip i samme periode reduceret med 1.405 tons.

Herudover betyder den løbende udvikling og implementering af nye teknologier, at mobilområdet hele tiden bliver mere energieffektivt. Således kan 4G flytte omtrent fem gange mere data end 3G – med samme strømforbrug – og samme gevinst venter ved opgraderingen til 5G.

I forbindelse med corona-nedlukningen af Danmark har Telias kunder benyttet op mod 40 % mere data – mens Telias energiforbrug i samme periode kun er steget med knap 2 %. Det illustrerer, at væksten i datatrafik ikke længere er lig med et tilsvarende stigende energiforbrug.

Telia deltager i Regeringens klimapartnerskab for IT, Service, Rådgivning og Turisme. Her undersøger branchen muligheden for at genanvende overskudsvarmen fra datacentrene til opvarmning af beboelse, hvilket vil kunne sikre en decideret klimagevinst på driften af datacentrene.

Stort klimapotentiale i digitaliseringen

Vigtigheden af et grønt netværk forstærkes af, at teleindustrien rummer et enormt potentiale i forhold til at løfte den samlede klimaindsats gennem at hjælpe andre brancher med at mindske deres CO2-udslip:

”Skal den offentlige trafik, renovationskørsel og andre CO2-udledende aktiviteter klimaeffektiviseres, så kræver det intelligente løsninger, der drives af mobilnetværket gennem fx IoT-teknologi. Vores bæredygtighedsfokus er derfor i lige så høj grad på, hvordan vi kan blive en del af løsningen og ikke blot en mindre del af problemet. Teleområdet har potentialet til at levere et positiv samlet aftryk på Danmarks klimaregnskab fremover,” siger Thomas Kjærsgaard.

I rapporten ”The Enablement Effect” fra 2019 anslår GSMA, der repræsenterer mere end 750 mobiloperatører på globalt plan, at mobilteknologi gennem netværk og digitale løsninger medvirker til at undgå CO2-udledning. Det svarer til ti gange branchens eget energiforbrug.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere