Home » Mobiltelefon » Telia er første mobilselskab med et 100 procent grønt netværk
Telia er første mobilselskab med et 100 procent grønt netværk

Telia er første mobilselskab med et 100 procent grønt netværk

Share

Selvom Telias kunder har benyttet 40 % mere data under coronakrisen er energiforbruget kun steget med knap 2 %. Mobilselskabets netværk, datacentre, butikker og hovedkontor drives i dag af grøn strøm

Danskernes dataforbrug stiger i gennemsnit med 40% om året, og globalt fordobles datamængden hvert andet år. Denne eksponentielle vækst skyldes primært streaming af indholdsbaserede underholdningstjenester (Netflix, HBO, YouTube mv.) og virksomheders ambitiøse digitaliseringsagendaer.

Når vi bruger internettet, forbruger vi indirekte energi via driften af bl.a. netværk og datacentre. Særligt datacentrene kræver store mængder strøm til drift af IT-udstyr og køling af servere. Om ti år forventes datacentrene således at have øget Danmarks samlede elforbrug med hele 17 pct.

Det har skabt bekymring for udviklingen i internettets energiforbrug, og telebranchen er blevet sammenlignet med flytrafikken som monumental klimasynder.

Klimaneutral datatrafik

Kritikken er reel og relevant – og derfor har Telia længe arbejdet med problemstillingen og mulighederne for at kunne levere fremtidssikret, klimaneutral datatrafik. Resultatet er, at Telias netværk, datacentre, butikker og hovedkontor i dag drives af grøn strøm.

”I Telia har vi lovet hinanden og vores omverden, at vi vil være CO2-neutrale senest i 2030. Det er et løfte, der forpligter. Derfor er jeg særdeles stolt over, at vi nu kan sige, at elforbruget i vores datacentre, netværk, butikker og på vores hovedkontor i dag er 100 % grønt. Det betyder, at vi udnytter al den grønne strøm, vi kan købe, hvilket er op til 70 %. Og herfra køber vi grønne certifikater, som sikrer, at den resterende energi, vi forbruger, kommer fra vedvarende energikilder”, siger Thomas Kjærsgaard, administrerende direktør i Telia Danmark.

Se også:  Spar stort på Netflix med Telmores nye abonnementer
Investering i energieffektivitet

Sideløbende med konverteringen til grøn energi har Telia arbejdet på at energieffektivisere driften og kølingen af selskabets datacentre. Disse tiltag er lykkedes i en sådan grad, at selvom dataforbruget i Danmark er tredoblet siden 2015, så er Telias CO2-udslip i samme periode reduceret med 1.405 tons.

Herudover betyder den løbende udvikling og implementering af nye teknologier, at mobilområdet hele tiden bliver mere energieffektivt. Således kan 4G flytte omtrent fem gange mere data end 3G – med samme strømforbrug – og samme gevinst venter ved opgraderingen til 5G.

I forbindelse med corona-nedlukningen af Danmark har Telias kunder benyttet op mod 40 % mere data – mens Telias energiforbrug i samme periode kun er steget med knap 2 %. Det illustrerer, at væksten i datatrafik ikke længere er lig med et tilsvarende stigende energiforbrug.

Se også:  Corona kan forsinke 5G i Danmark

Telia deltager i Regeringens klimapartnerskab for IT, Service, Rådgivning og Turisme. Her undersøger branchen muligheden for at genanvende overskudsvarmen fra datacentrene til opvarmning af beboelse, hvilket vil kunne sikre en decideret klimagevinst på driften af datacentrene.

Stort klimapotentiale i digitaliseringen

Vigtigheden af et grønt netværk forstærkes af, at teleindustrien rummer et enormt potentiale i forhold til at løfte den samlede klimaindsats gennem at hjælpe andre brancher med at mindske deres CO2-udslip:

”Skal den offentlige trafik, renovationskørsel og andre CO2-udledende aktiviteter klimaeffektiviseres, så kræver det intelligente løsninger, der drives af mobilnetværket gennem fx IoT-teknologi. Vores bæredygtighedsfokus er derfor i lige så høj grad på, hvordan vi kan blive en del af løsningen og ikke blot en mindre del af problemet. Teleområdet har potentialet til at levere et positiv samlet aftryk på Danmarks klimaregnskab fremover,” siger Thomas Kjærsgaard.

I rapporten ”The Enablement Effect” fra 2019 anslår GSMA, der repræsenterer mere end 750 mobiloperatører på globalt plan, at mobilteknologi gennem netværk og digitale løsninger medvirker til at undgå CO2-udledning. Det svarer til ti gange branchens eget energiforbrug.


TAGS
mobilnet
Telia

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S