Home » Forskning » Teleskopet er verdens største digitalkamera
Teleskopet er verdens største digitalkamera

Teleskopet er verdens største digitalkamera

Share

På en bjergtop i det nordlige Chile opstilles nu verdens største digitalkamera. Opløsningen er 3,2 gigapixel. LSST-kameraet gør det muligt at fotografere nattehimlen i en hidtil uset detaljeringsgrad

Bjergene udenfor La Serena i det nordlige Chile er perfekte observationsposter for astronomer. Her er man langt fra forstyrrende lys, nætterne er klare, og med tiden er området blevet hjemsted for flere stjerneobservatorier end noget andet sted på jorden. Nu rejser der sig en ny udkigspost mod det uendelige univers, Large Synoptic Survey Telescope, LSST.

Ordet ”Large” skal tages helt bogstaveligt. For kernen i det nye observatorium er intet mindre end verdens største digitalkamera. Det er naturligvis ikke et kamera, du sådan lige kan snuppe med i lommen, men i princippet er det bygget på samme måde som digitale spejlreflekskameraer fra kendte fabrikater som Nikon og Canon.

Målet er ligeså ambitiøst, som det er simpelt: Fra det nye observatorium skal der konstant optages billeder af hele den synlige himmel i hidtil uset dybde og detaljeringsgrad over flere bølgelængder. Ved at sammenligne billederne løbende vil man kunne opdage nye himmellegemer, eksploderende stjerner eller andre forandringer i himmeldybet. På den måde vil man også kunne advare om asteroider med kurs mod Jorden.

Hensigten er samtidig at skabe en 3D-model af universet, der skal gøre os klogere på vores eget solsystem, Mælkevejen, fortælle om forandringer og bevægelser i Universet og svare på spørgsmål vedrørende den mystiske mørke energi, der ser ud til at drive Universets udvidelse.

Vejer næsten 3 ton

Selve LSST-kameraet inde i observatoriet er det største digitalkamera, der nogensinde er bygget. Det fylder 1,65 meter på den ene led og hele 3 meter på den anden, og det vejer 2800 kilo – altså næsten 3 ton.

De store dimensioner skyldes den enorme sensor, der er sammensat af 189 individuelle 16 mp-sensorer, der er organiseret i grupper med tre gange tre sensorer. Disse grupper fungerer i princippet som 21 selvstændige kameraer. Hvert færdigt billede er derfor en sammensmeltning af en række mindre billeder. Sammenlagt giver det en opløsning på 3,2 gigapixel.

Men hvor meget er så 3,2 gigapixel? I en mere kendt målestok svarer det til 3200 megapixel eller 266,66 gange mere end de 12 megapixel, som en ny mobiltelefon typisk byder på i dag. Skulle man have lyst til at se et sådant billede i fuld størrelse, ville det kræve 1500 HD-skærme.

Sensorerne skal ikke kun se den slags lys, som vi mennesker kan se, men opfanger også bølgelængder fra det næsten ultraviolette til det næsten infrarøde spektrum – altså en masse lys, som det menneskelige øje ikke kan indfange. Sensorerne understøttes af fem farvefiltre, der ved hjælp af en skiftemekanisme automatisk føres hen over sensoren, så man bedre kan se selv de svagest lysende himmellegemer og kan analysere, hvilke stoffer pla-neter, sole og galakser består af.

Optisk vignettering (kantmørkning) undgås ved at placere sensorerne i midten af teleskopet – og ikke helt ude ved kanten. Varmeafledningen kontrolleres omhyggeligt for at undgå termiske gradienter af det indkomne lys, altså at lyset forstyrres af opvarmning i kameraet.

TAGS
observatorium
teleskop
Videnskab

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S