Home » Tastatur » Tastaturer [TEST]: Mekanisk vs. membran vs. optisk
Tastaturer [TEST]: Mekanisk vs. membran vs. optisk

Tastaturer [TEST]: Mekanisk vs. membran vs. optisk

Share

Der sker meget på tastaturfronten, og tiden må være inde til at putte de vigtigste teknologier i en bøtte og ryste dem. Der sker meget på tastaturfronten, og tiden må være inde til at putte de vigtigste teknologier i en bøtte og ryste dem. Vi kigger på fordele og ulemper ved de mest udbredte tastaturtyper og kårer den bedste

Bemærk, at når vi siger membran, taler vi om dome-switched tastaturer (modsat den flade variant, du måske har på din mikroovn), og vi ser på Wooting One som vores typiske eksempel på optisk. Mekanisk er på dette stade i udviklingen ikke noget, vi kan definere så nøjagtigt, og derfor anlægger vi et bredere syn her …

1. omgang: Reaktionstid

Vi synes gerne, at jo hurtigere et tastatur reagerer, desto bedre er det. I mange henseender har vi ret: Tidlig tastefunktion reducerer belastningen af senerne, fordi der kræves en lettere berøring, og man undgår det chok, som tilbageslaget sender ned til håndleddene. Man opnår også en femtosekund-fordel i Twitch-spil, men hvis man ikke er Starcraft-professionel, er gevinsten mindre, end man tror.

Uanset hvad man lægger vægt på, er det membran, der taber her. Visse udgaver kan have en kuppel og en aktuator, der behandler den relevante kontakt på kredsløbet hurtigere, men man vil stort set altid skulle gå hele vejen med tasten. Mekanisk er en blandet affære, når man tager forskellen på aktuationspunkter og fjederstivhed mellem forskellige tastetryk i betragtning, men den meget store række valgmuligheder betyder, at noget passende – og passende følsomt – altid er lige om hjørnet.

Se også:  Logitechs bedste taster i kompakt format

Men med optiske kontakter har vi i det mindste at gøre med den mekanisk-optiske kombination hos Wooting One, som kan være så responsiv, som man ønsker. Her har du nemlig mulighed for at skræddersy dit aktuationspunkt til lige det niveau, som dine fingre elsker. Alt dette plus optiske switche giver typisk den korteste tilbageslagstid.

Vinder: Optisk

2. omgang: Fornemmelse

Der er forskellige meninger om den subjektive fornemmelse ved tastaturer. Det er svært at udpege en vinder uden at fornærme en del af tastaturmiljøet. Det er for eksempel meget nemt at nedgøre membran-fans – disse stakkels vildførte masochister, der elsker at tampe løs på skvulpende gummikupler i stedet for at nyde den rette oplevelse med mekaniske switche.

Men det ville være både forkert og fordomsfuldt at gøre det, og derfor lader vi være. Og der findes også hybridprodukter, såkaldte “membranical” kimærer, der i nogen grad forbedrer fornemmelsen. Der findes også mekaniske tastaturer, som – i hvert fald for vores fingre – føles som det rene ragelse. Fjern klikket, og man kan sagtens få noget rod ud af sine tastaturswitche.

Optisk stammer fra 1960’erne, men teknologien er stadig under udvikling, og der er i øjeblikket ikke meget at vælge imellem på dette stade. I teorien burde optiske tastaturer føre til mekaniske key-switch-løsninger, der ikke behøver at falde ind under de sædvanlige normer. Det kan ende med, at de føles helt anderledes, men den fortsatte udvikling af formatet vil afhænge af, om deres popularitet stiger.

Se også:  Logitech POP Keys [TEST]: Dine emojis fortjener et bedre tastatur

Vinder: Mekanisk

3. omgang: Valuta for pengene

Vi vil ikke foreslå, at du vælger et tasta-tur på baggrund af en meget lav pris, men det er naturligvis din egen afgørelse. Der er imidlertid situationer, hvor det giver mening af betale lidt mere. Du er måske ude efter et ekstra tastatur; du vil måske køre en Raspberry Pi uden at skulle tage dit hovedtastatur ud af stikket.

Du har måske lyst til at lave et makrotastatur, eller du vil bruge tastaturet i et miljø, hvor andre switches sandsynligvis vil svigte. I disse tilfælde – eller hvis du er mere eller mindre flad (og i så fald undskylder vi vores løssluppenhed) – er et membrantastatur langt det bedste bud. Hybridtastaturerne er gerne en anelse dyrere end vores standardmembran, men så får man også mere at lege med.

En mekanisk løsning, selv når den er allermest enkel, er ikke lige det, vi vil kalde billig. Man kan nemt komme af med lige lovlig mange penge, hvis man vil have skræddersyede løsninger. Og hvis dit valg falder på optisk, er priserne også højere i den billige ende. Derfor er vi glade for at kunne erklære, at der i det mindste i denne kategori kun kan blive tale om én vinder.

Vinder: Membran

TAGS
Mekanisk tastatur
membran tastatur
optisk tastatur
Tastatur

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S