Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Talentkonkurrence opdyrker fremtidens danske forskerstjerner

Konkurrencen Unge Forskere, som Astra står bag, giver spirende talenter mulighed for at gå i dybden med deres eget forskningsprojekt og få professionel sparring fra en jury bestående af næsten 200 topforskere, iværksættere, erhvervsfolk og gymnasie- og grundskolelærere. Ansøgningsfristen til årets runde er lige om hjørnet. Vi fik en snak med en kommende deltager, en tidligere vinder og en vejleder, der mener at Unge Forskere giver en unik mulighed for at arbejde passioneret og kreativt med forskning, udenfor ungdomsuddannelsernes mere rigide rammer.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Øverste billede: Jakob Vind.

"Unge Forskere er ikke bundet af regler, som den almindelige undervisning er. Her får man lov at være kreativ. En egenskab, der ikke altid belønnes i skolerne. Man kan dykke ned i det man synes er spændende", fortæller Mårten Flø Jørgensen, talentkoordinator og vejleder i Unge Forskere og samtidig bioteknologisk underviser og lektor i biologi og biotech på Bagsværd Kostskole og Gymnasium.

"Nogle elever kan godt blive fanget i konformiteten af den almindelige undervisning. Unge Forskere giver mulighed for at finde sin egen vej. Modighed og selvstændighed belønnes. Det er sundt at tage kontrol. Hvis man lægger en arbejdsindsats får man det tifoldigt tilbage."

For nogle deltagere kan det netop være deltagelsen i Unge Forskere, der fører frem mod den karrierevej man senere følger.

"Unge Forskere giver unikke kompetencer. Selvstændighed, arbejdsomhed, kreativitet – kompetencer som virksomhederne skriger efter", forklarer Mårten.

Mårten Flø Jørgensen, 51 år, bioteknologisk underviser og lektor i biologi og biotech på Bagsværd Kostskole og Gymnasium, talentkoordinator og vejleder i Unge Forskere. Mårten Flø Jørgensen, 51 år, bioteknologisk underviser og lektor i biologi og biotech på Bagsværd Kostskole og Gymnasium, talentkoordinator og vejleder i Unge Forskere.

Unik sikkerhedsløsning

Unge Forskere afholdes i år for 34. gang. Konkurrencen er sat i verden for at fremme næste generation af forskningens superstjerner, som skal være med til at løse de store udfordringer verden står overfor i de kommende årtier. Unge Forskere ønsker også med konkurrencen at motivere unge til at uddanne sig indenfor STEM (Science, Technology, Engineering og Mathematics).

Konkurrencen giver idérige elever mulighed for at gå i dybden og udvikle deres eget forskningsprojekt, møde andre unge med interesse for naturvidenskab og få professionel sparring fra en jury bestående af næsten 200 frivillige medlemmer fra hele landet, bredt sammensat af topforskere, iværksættere, erhvervsfolk og gymnasie- og grundskolelærere.

Blandt deltagerne i er 18-årige, Bertram Madsen, som til daglig går i 3.G på Bagsværd Gymnasium.

Bertram deltager med projektet OSINTer, som har til formål at simplificere og effektivisere indsamling af relevant information i forsøget på at beskytte virksomheder, organisationer og individer mod potentielle cyberangreb. Problematikken er velkendt, og der findes i forvejen andre ydelser/løsninger indenfor CTI-industrien. Men Bertram bringer en ny tilgang til bordet. Han har udviklet et åbent framework, der kan integreres med andet software for at skabe et frit og open-source økosystem af software, der arbejder sammen på en standardiseret basis.

Projektet er udviklet i tæt samarbejde med Combitech, en virksomhed som er specialiseret indenfor cybersikkerhed og risikohåndtering. Bertram er ene-udvikler på softwaren. Combitech har hjulpet med sparring på produktets udformning.

"I forbindelse med et cybersikkerhedsevent kom jeg i forbindelse med Combitech, som har stor erfaring indenfor CTI," fortæller Bertram. "De så en mangel i tilgængeligheden af information om sikkerhedstrusler. Der findes løsninger, som samler sådanne informationer, men de er ofte meget dyre. Med OSINTer har jeg skabt et stykke software, der kan køre på en server og gå på relevante nyhedssites og scrabe informationer. Det kan bruges som en gratis og åben kilde til nyheder i CTI", fortæller Bertram.

Informationerne sorteres i relevante felter og noteres ned i markdown-filer. Ved at opbevare dem i en elastic search cluster, er der mulighed for at danne bro mellem informationerne via machine learning, og på den måde vil man kunne automatisere sig frem til en løsning, der leverer præcis den information man ønsker.

Bertram Madsen, 18 år, går i 3.G på Bagsværd Gymnasium og kommende deltager med sit projekt ”OSINTer”. Bertram Madsen, 18 år, går i 3.G på Bagsværd Gymnasium og er kommende deltager med sit projekt ”OSINTer”.

OSINTer kan nemt integreres med andet open source software. Api'en er frit tilgængelig på osinter.dk.

"Jeg gør det, fordi jeg synes det er interessant. Jeg vil gerne videre den vej i min karriere, og har i forvejen programmering som et fag i gymnasiet. Men Unge Forskere kan noget særligt i forhold til skabe nye forbindelse og udvide netværket. Konkurrencen styrker på den måde motivationen for at arbejde med projektet", fortæller Bertram.

Det er Mårten, der har gjort Bertram opmærksom på konkurrencen, og han fungerer som vejleder på hans projekt: "Det er en god støtte at have en på skolen, som man kan sparre med og som kender så meget til konkurrencen", fortæller Bertram.

"Min rolle er, at Bertram får nogle rimelige rammer af lave det her i", siger Mårten og fortsætter: "Måske skal man fortælle en lærer, at han kommer til at bruge sin tid anderledes i en periode og samtidig kan man hjælpe med sparring, især i forhold til præstationen af projektet, som gerne skal pudses af foran en tilskuer, inden man går til konkurrencen. På det faglige kan jeg ikke altid bidrage. Bertram ved langt mere om dette emne end mig. Her er det okay at eleverne er eksperterne, man skal blot gøre sit bedste for at støtte op om det."

Styrker troen på egne evner

Blandt dem der i særdeleshed kan fortælle om hvad Unge Forskere kan føre med sig er Josefine Benedikte Wivel Vartiainen på 21 år. I 2020 vandt hun 1. pladsen i Unge Forskere. Det gjorde hun med projektet ”Intelligent plaster til brug for automatisering af medicinhåndteringen hos patienter, der modtager psykiatrisk behandling for panikangst.” Josefine har fået patent på sit intelligente plaster og kan derfor nu officielt kalde det for en opfindelse.

Hendes deltagelse i Unge Forskere har været skelsættende for hende på flere parametre.

"Det har styrket troen på mine egne evner enormt. At arbejde selvstændigt og kreativt med naturvidenskab på den her måde åbnede mine øjne for, at hvis man investerer sig nok i sit projekt, så kan man gøre det selv. Også selvom man kun er 19 år. Det har gjort mig interesseret i forskning og i at finde løsninger, der ikke findes i forvejen – den proces har givet mig utrolig meget blod på tanden", fortæller hun og fortsætter:

"Samtidig har det udviklet mig fagligt på en måde almindelig undervisning ikke kan. Via det netværk jeg har opnået og gennem den proces jeg har været igennem, har jeg fået uvurderlig viden om alt muligt, jeg ellers ikke ville have lært. Desuden har det givet en indsigt i, hvor lang en vej, der er før sådan et projekt bliver til et færdig produkt. Det er stort, at jeg har opnået patent, men udviklingen er ikke færdig, og det er spændende om plasteret ender med at blive realiseret."

Josefine Benedikte Wivel Vartiainen, 21 år, bosiddende i Lyngby, vandt en 1. plads i Unge Forskere i 2020 med projektet ”Intelligent plaster til brug for automatisering af medicinhåndteringen hos patienter, der modtager psykiatrisk behandling for panikangst.”

Josefine arbejdede med sit projekt helt uafhængigt af gymnasiet. Hun gik på Science Talent Academy, hvor hun blev indstillet allerede fra 1. G. Unge Forskere lærte hun at kende via Science Talent Academy og gik i gang med projektet allerede i sommerferien frem til 3. G.

"Jeg blev sindssygt optaget af det og arbejdede bare løs. Jeg tænkte, at det var vildt, hvis man bare kunne komme i finalen. Der var hele 29 deltagere ud af de i alt 50 med i life science kategorien, som jeg var del af. For hver runde blev flere sorteret fra og til sidst var der kun 5 tilbage. På grund af corona blev finalen afholdt online, og vi var samlet hele familien foran skærmen derhjemme. Det var helt vildt, da de begyndte at læse vinderne op. Da de siger mit navn igen og igen, er jeg helt forbløffet, og kan slet ikke forstå det, da de kommer til førstepladsen, og det er mig, der bliver kåret."

Josefine vandt i alt fem ud af de elleve priser, der blev uddelt det år. I dag studerer hun veterinærmedicin og er den yngste rollemodel hos High5Girls, en forening, der arbejder for at inspirere piger/unge kvinder (13-19 år) til at interesse sig for STEM og gå STEM-vejen, når de skal vælge uddannelse og karrierespor.

Som et godt råd til dem, der overvejer at deltage i Unge Forskere siger hun: "Arbejd med det du brænder for, ikke hvad du tror andre vil finde interessant eller hvad du tror kan få dig i finalen. Når det er din egen interesse der driver det, så kan du slet ikke lade være med at arbejde på det, og så bliver det typisk et bedre og mere interessant projekt."

Fotograf: Jakob Vind. Fotograf: Jakob Vind.

Fakta om Unge Forskere

● Unge Forskere er arrangeret af Danmarks nationale naturfagscenter Astra, og har H.K.H. Prins Joachim som protektor.

● Unge Forskere er støttet af organisationer, fonde og ministerier og er 100 procent uafhængig og fri af kommercielle interesser.

● Unge Forskere har eksisteret i mere end 30 år. Konkurrencen blev arrangeret første gang i 1989 som en videreførelse af ”Philips Europæiske Konkurrence” og Familie Journals ”Fysikernålen”.

● Unge Forskere er en årligt tilbagevendende national talentkonkurrence for børn og unge på grundskoler og ungdomsuddannelser.

● Unge Forskere udfordrer og anerkender børn og unge inden for STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics).

● Unge Forskere er for alle børn i skolealderen – fra børnehaveklasse til gymnasium – og er inddelt i to konkurrencer: Unge Forskere Junior og Unge Forskere Senior, hvor eleverne har mulighed for at konkurrere med projekter fra naturfagsundervisningen.

● Deltagerne kan stille op individuelt eller i grupper på op til tre. Derudover kan alle grundskoleelever deltage i Min Vildeste Ide - en tegnekonkurrence, som især er populær hos de yngre skoleelever.

● Eleverne indsender på baggrund af en selvvalgt naturvidenskabelig eller teknologisk problemstilling en projektrapport.

● Projekterne bedømmes af en kvalificeret fagjury bestående af bl.a. næsten 200 frivillige jurymedlemmer fra hele landet. Den er bredt sammensat af topforskere, iværksættere, erhvervsfolk, gymnasie- og grundskolelærere, som dækker alle de naturvidenskabelige og teknologiske fag.

● Projekterne bedømmes indenfor kategorierne Technology, Life Science og Physical Science.

● Alle indsendte projekter modtager faglig feedback, uanset hvor langt de når i konkurrencen.

● Der er mulighed for at vinde kontante præmier for over 300.000 kroner og særlige sponsorpriser. I finalen præmieres de bedste 25 procent af finaleprojekterne med præmier.

● Hvert år udvælges en række vindere til at deltage i diverse internationale konkurrencer, herunder Europa- og verdensmesterskaber i Science. Her får deltagerne mulighed for at fremlægge deres projekter for en international jury, at dyste mod andre unge fra hele verden og at skabe et internationalt netværk.

● Juryen udpeger mulige patenterbare projekter, der derefter patent screenes i samarbejde med Teknologisk Institut.

Unge Forskere 2022:

● Eleverne skal selv tilmelde sig konkurrencen og der er tilmeldingsfrist til årets konkurrence den 2. februar 2022.

● De 100 bedste projekter bliver udtaget til de regionale semifinaler, der foregår over hele landet fra den 9. - 14. marts 2022. Til semifinalerne møder deltagerne for første gang jurymedlemmerne ansigt til ansigt. Eleverne skal her fortælle om deres projekter, have en poster og måske en demonstration klar til dommerne

● Finale boot camps finder sted i marts 2022.

● Den nationale finale i Unge Forskere foregår til Science EXPO den 24. - 26. april i 2022 i Øksnehallen København.