Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Tag nettet med på farten

Vi bliver stadigt mere vant til, at der er netværk alle steder. Men der findes stadig steder, hvor der ikke er netværk. Det kan en mobil router dog råde bod på. AOD har kigget på den nyeste fra Edimax, den er lille og effektiv.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det fleste af AOD’s læsere har en eller anden form for router i hjemmet, og rigtig mange har også en trådløs router. Men netværket flytter ikke med, hvis arbejdet eller fritiden bringer os væk fra hjemmets fire vægge.

Rigtig mange steder er der netværk, men der findes stadig mange steder, hvor det ikke er muligt at få en netværksforbindelse, og hvis netværket er vigtigt, er det nødvendigt med en trådløs 3G-netværksforbindelse.

Problemet med de forbindelser er, at de kun kan bruges af en computer ad gangen, da de fungerer via en usb-dongle, der sættes ind i computeren.

Men der findes routere, der bruger disse 3G-netværksforbindelser, og som derved kan bruges af flere computere ad gangen. Det er sådan en AOD har haft fingrene i. Producenten EdiMax har stor erfaring i at fremstille netværksprodukter, og de skuffede heller ikke denne gang.

3G-6210n er en lille smart batteridreven sag - et par timer i opladeren og den er klar til mange timers brug. Det smarte ved den er, at den skaber sit eget lille trådløse netværk, så det er muligt for flere computere at koble sig på den.

God vejledning

Det første, der slog os, var, at der ingen installationsvejledning var med til dyret. Men der var i stedet en cd, der indeholdt en installations- og konfigurationsguide.

Her blev vi guidet gennem de første trin, der var nødvendige for at få routeren til at virke. De ting, der skal indstilles i routeren, er det nødvendige brugernavn og kodeord for at bruge nettet, og ellers skal der ikke gøres noget.

Eller rettere, det skal der faktisk. Det trådløse netværk skal nemlig også sættes op. Guiden guider brugeren pænt gennem hele processen og sørger for, at netværkets navn bliver sat op, og den fornødne kryptering bliver lagt på nettet.

Desværre løb vi ind i et problem her. Vi kunne ikke få forbindelse til internettet, så vi gik i gang med fejlfindingen. Det viste sig, at vi skulle installere driveren til vores 3G-dongle på den computer, vi skulle på nettet med.

Det undrede os lidt, ja faktisk meget, fordi fejlfindingsguiden faktisk skrev, at de drivere skulle installeres på alle de computere, der skulle på nettet via Edimax-routeren.

Vi mente jo nok, at hvis routeren understøttede 3G-donglen, så skulle det ikke være nødvendigt med drivere på computeren.

Men altså, en opdatering af firmware samt installation af drivere på harddisken og så virkede forbindelsen.

På selve den lille router der et par små knapper: Dels kan routeren sættes til lan eller wan. På den måde kan det trådløse netværk slås fra, og routeren kan bruges som en direkte forbindelse for en enkelt computer.

Der er også en on/off knap, og endelig er der en knap til WPS, så computere, der har den mulighed, kan forbinde til routeren uden at kende kodeordet til netværket.

Fra vi startede opsætningen, til vi var klar, gik der en lille times tid (inklusive firmwareopdateringen).

Med routeren gjort klar, var den også klar til at blive testet, men da netværkshastigheden til internettet var afhængig af den forbindelse, vi koblede til routeren, testede vi det trådløse netværks hastighed og udbredelse.

Der var en fin trådløs forbindelse, den var hverken værre eller bedre end andre routere, vi har testet, hvilket vi dømte til at være rigtig godt for en transportabel router.

Udbredelsen af det trådløse netværk var dog noget dårligere, end vi var vant til fra andre routere. Men taget i betragtning af at routeren er transportabel og drevet af et batteri, var det ikke så underligt. Derfor lod vi det ikke trække alt for meget fra i testen.