Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Tag strømmen på dit netværk

Der er andre muligheder end ethernet-kabler og WiFi, når computernetværket skal oprettes i hjemmet. Power Line Adapters kan være et alternativ til begge løsninger.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er vist ingen overdrivelse at sige, at de danske husholdninger har taget WiFi til sig. Tanken om at skulle trække kabler gennem hele huset kan jage en skræk i livet på de fleste, ikke kun designer- interesserede med hang til feng shui. Men nogle hjem er konstrueret således eller er bygget af materialer, der ikke er særligt forenelige med WiFi-signaler. Her kan man prøve at omgå dette via WiFi-extendere, gå tilbage til kablet netværk eller rette blikket mod power line-adapters.

Klar, parat, start

ZyXEL PLA4201 Starter Kit er et eksempel på power line-adapters, der er en meget sindrig teknologi, hvor det er muligt at overføre data mellem to power-adaptere over husets elnet. Fordelen ved at købe et startsæt som dette er, at du får to matchende power line-adaptere, hvilket betyder, at du som forbruger får den mindst mulige køreklare konfiguration. PLA4201 overholder HomePlug AV 500 Mbit/s- og IEEE1901-standarderne.

Der er tale om meget små og diskrete enheder, der virker meget diskrete, når de sidder i stikkontakten. Det er let at komme i gang. Du skal finde en stikkontakt i nærheden af, hvor din router befinder sig og via et ethernetkabel forbinde PLA4201 til en lan-port i routeren.

Den anden PLA4201-adapter placerer du i en stikkontakt nær den computer, du ønsker at koble op på netværket. Igen trækker du et ethernetkabel, denne gang til din computer, og du er i princippet klar til at gå på netværket samt internettet. Dog er det en god ting at kryptere forbindelsen mellem de to pla-enheder. Det gøres ved at holde knappen inde i op til 3 sekunder på den ene enhed og dernæst gøre det samme på den anden inden for 2 minutter.

Når netværket skal oprettes, er det vigtigt, at routeren og computeren er tilsluttet til hver sin PLA4201, da enhederne ellers går i energispare-mode inden for 60 sekunder. Det er faktisk en smart opførsel, idet strømforbruget her falder til en halv watt i stedet for de op til 4 watt, en PLA4201 kan bruge, når der er gang i overførslerne.

På stikkerne

Når det vælges at kryptere forbindelse, sker dette gennem anvendelse af 128bit aes-kryptering. Grunden til, man skal kryptere forbindelsen, er, at man ikke kan være sikker på, at ens elgruppe ikke fortsætter ud over ens eget hjem. Ud over enhederne medfølger der med PLA4201 et konfigurationsværktøj til selv samme.

Programmet skal installeres på en Windows-computer. Her kan man skrive DAK-nummeret ned. Det står på bagsiden af PLA4201 og kræves, for at man kan administrere netværket. Man kan ændre netværksnavnet på pla-enhederne samt fastsætte prioriteringen for de enkelte pla-enheder. For at de enkelte pla-enheder skal kunne se hinanden, er de nødt til at dele netværksnavn. Fra fabrikken af kommer PLA4201 med samme netværksnavn.

Prioriteringen går i trin fra lav til høj, de to første er til datatrafik, medium til audio og video og den højeste til prioritering af voice over ip-trafik. Nu dukkede der kun to PLA4201-adaptere op til testen, men ifølge brugermanualen skulle det ikke være alt for besværligt at tilføje flere pla-enheder til netværket eller sågar opdele ens pla’er i flere netværk.

Erfaringer

PLA4201 har tre led-dioder med status for strøm, ethernetforbindelse og endelig homeplug-forbindelse. Det mest interessante her er, at homeplug-dioden skal lyse. Ellers er der ingen indbyrdes forbindelse mellem pla’erne. Lyder den, er der tre forskellige farver – grøn, orange og rød – der indikerer faldende signalkvalitet.

Vi prøvede at tilslutte PLA4201 nummer to steder i en afstand af godt 8 meter og noget længere væk i luftlinje og et ukendt antal meter længere i reel ledningslænge. Over 8 meter måltes en gennemsnitlig hastighed på 43,1Mbit/s, og over den længere afstand 15,9Mbit/s. Det svarede til grøn og orange i diodestatus. Jitter var med 1,081 ms lidt højere over 8 meter end ønsket, men man kunne stadig streame en hd-film til sin computer herfra uden gener.