Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Tag på rejse i tid og rum

Med programmet Celastia kan du fra computerskærmen udforske rummet, stjerner og galakser langt, langt herfra. Det er nemt og gratis at komme i gang, og hele verdensrummet venter derude.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der findes masser af gratis programmer til at udforske rummet, men Celestia (http://celestiaproject.net) er et af de bedste. Ikke alene kan du klikke rundt i Mælkevejen med over 100.000 stjerner at vælge imellem; det giver dig også mulighed for at rejse gennem tiden for at se, hvordan objekter opfører sig og interagerer.

Skulle du mod forventning løbe tør for verdner, der skal udforskes, så har Celestia et kæmpe udvalg af tilføjelser, både reelle og fiktive.Har du altid drømt om at komme til Coruscant, Tatooine eller Endor fra Star Wars, så er Celestia noget for dig. Det bedste af det hele er, at programmet er smukt udført med fantastisk 3D-animationer. Så er du klar til afgang? Lad nedtællingen begynde ...

1 Hent Celestia

Gå ind på https://sourceforge.net/projects/celestia, og vælg derefter filen ”celestia-win32-1.6.1.exe”. Kør installationsprogrammet, og klik ”Next” hver gang for at lade standardindstillingerne være. Start så Celestia, og tryk på tasterne ”Alt”+”Enter” for at få programmet vist i fuld skærm. Det er flottest.

2 Lær at navigere

Navigering er ligetil. Med venstre museknap nede trækker du og flytter vinduet vandret og lodret. Hold begge knapper og bevæg mod venstre og højre for at rotere det valgte objekt. Bevæg op eller ned for at zoome ind eller ud. Træk med højre museknap nede, roterer vis-ning af objektet.

3 Rejs gennem tiden

Bemærk, at Jordens position i forhold til Solen og Månen er en nøjagtig gengivelse af den aktuelle tid og dato. Tryk på tasten ”L” for at gå frem i tid, ”K” for at forsinke den og ”Mellemrum” for at stoppe eller indstille en tid fra ”Time” i hovedmenuen. Prøv at vælge 21. august. Den dag er der nemlig total solformørkelse.

4 Besøg andre planeter

Ved hjælp af tastaturets numeriske taster, 1-9, kan du besøge de andre planeter i vores solsystem. Vælg for eksempel ”6” for Saturn og tryk tasten ”G” for at rejse dertil. Et tryk på tasten ”C” centrerer det valgte objekt i dit synsfelt, så du kan overskue det i sin helhed. Du vender tilbage til vores sol (der hedder Sol) ved at trykke ”H”.

5 Uden for solsystemet

Du kan selvfølgelig rejse længere ud, uden for sol-systemet, ved at klikke på en stjerne eller et andet himmellegeme. Navnet bliver vist i øverste venstre hjørne. Tryk på tasten ”G” for at rejse dertil. Højreklik på objektet og vælg ”Info” for at få informationer fra Centre de Données astronomiques de Strasbourg (CDS).

6 Besøg særlige steder

Find et bestemt sted ved at vælge Navigation >
Select Object. Skriv navnet og klik ”OK”. Her har vi valgt stjernen Proxima. Navigation > Star Browser er en anden måde. Du kan vælge kun at se dem med planeter, de nærmeste eller lyseste. Brug tasterne 1-9 for at skifte mellem planeterne i ethvert system.

7 Find menneskeskabte objekter

Tryk på tasterne ”H”+”G”+”3”+”G”, og vend tilbage til Jorden. Vælg Render > View Options for at se forskellige kredsløb og markerede muligheder. Prøv ”Spacecraft” og ”Orbits”. Rotér planeten med musen, til du finder den internationale rumstation og Hubble-teleskopet (ses i real-tid). Du kan også se planeters baner om deres stjerner.

8 Ud og se på stjerner

Celestia er også et godt værktøj til at lære om stjernebilleder. Vælg Render> View Options. Marker ”Diagrams” og ”Labels” i området ”Constellations”. Navnene vises på engelsk (som du så må oversætte med Google), når du fravælger latin som standard. Besøg konstellatio-nernes stjerner ved at klikke på dem.

9 Kig ind i Mælkevejen

Zoom ud så langt som muligt (et musehjul er det nemmeste). På kanten af Mælkevejen kan du herefter panorere og zoome ligesom alle andre steder. Du kan også vælge at se nærmere på andre galakser. Du kan downloade flere modeller (galakser, planeter, systemer og rumfartøjer) fra www.celestiamotherlode.net

10 Tag på opdagelse

Du ved nu, hvordan du udforsker rummet med programmet Celestia og lærer om stjerner, planeter, kometer og rumfartøjer. Du kan rejse i tid og endda besøge fiktive verdener fra din yndlingsfilm eller -tv-serie. Finder du noget særligt, som du gerne vil gemme, så sæt et bogmærke ved hjælp af menuen ”Bookmark”.