Retro-programmer: Tag på besøg i fortiden

Retro-programmer: Tag på besøg i fortiden

Share

Elskede du Windows XP, brugte timer på Zork og sværgede til WordPerfect som det bedste af alle tekstprogrammer? Så glæd dig: Nettet vrimler med software, hjemmesider og emuleringer, som gør det muligt at genopleve gyldne højdepunkter

For 20 år siden, i 1990’erne, skulle vi deles om internetforbindelsen, og telefonen kunne ofte ikke bruges imens. Tilmed fik vi fornøjelsen af en fanfare af hyl og sus, indtil opkaldsmodemmet fik hul igennem til det store www. Er du også blandt nettets nostalgikere, som alligevel smiler skævt ved tanken, er der gode muligheder for at tage en tur ned ad mindernes digitale boulevard.

Retro programmer der vækker minder gennem lyd

Vil du genhøre den søde musik fra et modem, finder du den på www.dialupsound.com. Savner du også lyden af en klassisk matrix-printer, Windows 95 melodiske velkomst eller en GameBoy, finder du kræs til øregangen på http://savethesounds.info.

Manden bag sidstnævnte side, Brendan Chilcutt, har dedikeret sit Museum of Endangered Sounds til at indsamle og bevare de lyde, som ikke længere er i vores hverdag. Det er blandt andet drejeskiven på en bakelit-telefon, ringlen fra gamle kasseapparater og klikket fra et Olympus Trip 35-filmkamera.

Besøg det gamle Opasia

En af datidens største internetudbydere var Tele Danmark, som med portalen Opasia håbede at blive danskernes indgang til alt, hvad nettet kunne byde på. Desværre forstod de færreste visionen om en digital landsby fremvist i Quicktime-format. Projektet blev overhalet af Usenet-hjemmesider, som blev fodret af brugerne selv, og af søgeportaler som Lycos,

Jubii og Alta Vista, der var opdelt i emner og links. Opasia afgik ved døden i 2002, men på YouTube finder du den glade annoncering, komplet med et besøg i Opasia by. Søg blot på ”Opasia”. Portaler og brugersites som Fidonet og Usenet findes for øvrigt stadig. Du finder dem på www.fidonet.org og www.usenet.org.

Se også:  Guide: Få bedre lydoptagelser med gratis software

Hunden lever endnu på den gamle portal Fidonet.org. Der er ikke så meget liv derinde, som tidligere, men sitet er en god påmindelse om, hvad der var før Craigslist og Reddit.

Adgang til internettet betød også, at vi skulle tage stilling til valg af browser. En af de populære var Netscape Navigator. Den er ikke videre stabil, men de gamle farver og knapper er sjove at prøve af. Du finder Netscape på www.oldapps.com. Lad browser og styresystem køre en scanning under og efter download. Af sikkerhedsgrunde ville Chrome ikke hente installationsfilen, mens Edge gerne ville. Vi har på Datatid TechLife leget med browseren i en uge. Uden malware eller vira.

Netscape fungerer ikke optimalt, men browseren er nem at finde rundt i og ikke så proppet med plugins og forudinstallerede ting og sager såsom startsider. Her er vi på besøg i Datatid.dk's arkiv RETRO over gamle forsider.

Netscape fungerer ikke optimalt, men browseren er nem at finde rundt i og ikke så proppet med plugins og forudinstallerede ting og sager såsom startsider. Her er vi på besøg i Datatid.dk’s arkiv RETRO over gamle forsider.

Få Windows XP tilbage

I midten af 1990’erne fik vi også visuelle styre-systemer. Windows 95 gav os et skrivebord med menuer, ikoner og mapper. Microsoft ejer de gamle Windows-systemer, selvom de hverken sælges eller understøttes mere, så strengt taget krænker du firmaets ophavsret, hvis du henter dem. Alligevel findes der flere hjemmesider, som har et lager af gamle DOS-versioner og nyere Windows-udgaver liggende.

Se også:  4 gode gratis programmer

Filerne ligger i .zip- og .iso-formater, som kan installeres gennem en såkaldt virtuel maskine. Det fungerer som et virtuelt drev på din pc, hvor du kan installere både programmer og styresystemer.

En af de mest kendte er Oracle VM VirtualBox fra www.virtualbox.org. Andre filer er i formatet .7z, som kræver programmet 7-Zip. Det henter du på www.7-zip.org/download.html.

Har du cd’er liggende med et ældre Windows-styresystem, kan du installere det via Oracles VM Virtual-Box. Under ”Opsætning” vælger du, hvilken type og hvilken version af Windows det drejer sig om. Programmet opretter en virtuel harddisk, hvorpå du også kan installere ældre programmer, som ikke kan køre på nyere Windows-versioner.

Har du cd’er liggende med et ældre Windows-styresystem, kan du installere det via Oracles VM Virtual-Box. Under ”Opsætning” vælger du, hvilken type og hvilken version af Windows det drejer sig om. Programmet opretter en virtuel harddisk, hvorpå du også kan installere ældre programmer, som ikke kan køre på nyere Windows-versioner.

Det kræver en del gefühl at få det til at spille, så vil du bare gerne gense Windows 95, findes styresystemet i en browserversion på https://win95.ajf.me. Fra Microsoft kan du hente Virtuel PC og køre XP eller Vista på en Windows 7-maskine. Du finder den på www.microsoft.com/da-dk/download/details.aspx?id=3702.

Del denne