Home » TV » Tag de danske tv-oplevelser med på ferien
Tag de danske tv-oplevelser med på ferien

Tag de danske tv-oplevelser med på ferien

Share

Du skal på ferie og vil gerne se de kendte tv-kanaler. Men det kan ikke altid lade sig gøre. For i udlandet blokeres din adgang til blandt andet dansk tv. På grund af ophavsret er indholdet nemlig låst med en såkaldt geo-blocking. Se her, hvordan du alligevel tryller dine yndlingsprogrammer frem på skærmen

Op mod to millioner danskere streamer tv, film og musik, men mange af os må denne sommer sige farvel til en stor del af vores online-underholdning, hvis vi forlader landet for at tage på ferie. DR og TV 2 samt streamingtjenester som Viaplay og HBO har nemlig af ophavsmæssige årsager sat en lås på indholdet. I praksis mister vi adgangen til indhold i både live-form og streamet form, når vores computer, smartphone eller tablet mister sin ”danske” ip-adresse. Redskabet bag denne landelås hedder geo-blocking.

Dit underholdningscenter behøver dog ikke gå helt i sort, for der findes undtagelser fra blokeringen. Og de er tilmed fuldt lovlige. For eksempel åbner DR kortvarigt for sit tv-signal i bestemte tidsrum, når der er valg, så danskere i udlandet kan følge med i debatterne og i partlederrunderne. Valgudsendelser er nemlig public service for alle med dansk stemmeret, uanset hvor de måtte befinde sig i verden.

[pt id=’2035655′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Kan man se dansk tv over campingspladsens Wi-Fi-net? Ja med nogle krumspring går det.”‘]

Kan man se dansk tv over campingspladsens Wi-Fi-net? Ja, med nogle krumspring går det.

Du kan også se visse tv-udsendelser, som DR har rettighederne til. Om du har adgang fremgår af programoversigten på dr.dk og i appen DR TV, som du kan hente og bruge på smartphones og tablets.

Med hensyn til TV 2 kan du på TV 2 Play se danske, egenproducerede udsendelser og følge nyhedsstrømmen på TV 2 News. Film og udenlandske serier må du dog undvære. Det samme gælder som udgangspunkt også for sommerens sportsudsendelser.

Ud over online-tv i klassisk form er vi danskere vilde med streaming af film, tv og sport, og tjenesterne bag ved godt, at geo-blocking kan virke temmelig irriterende; bare fordi man forlader dansk jord, forsvinder adgangen til den allerede betalte underholdning. Kunder hos Netflix har dog en særstilling, når det gælder geo-blocking.

Se også:  Store tv'er med stærk teknologi og lave priser: Sharp er tilbage i Danmark

Takket være sine udvidede ophavsrettigheder kan Netflix tillade sig at være gavmild over for abonnenterne. Kan du leve med ferielandets nationale indhold, kan du nemlig logge på og se Netflix i alle de lande, hvor tjenesten opererer. Du kan se Daredevil på hotelværelset i London eller lade ungerne grine over Madagascar ved poolen i Sydfrankrig.

Hos Viaplay og HBO Nordic er den lovlige adgang begrænset til Norden: Danmark, Norge, Finland og Sverige. Omvendt har du fri adgang til dit fix af Game of Thrones, selv om du befinder dig i et af vores søsterlande.
Kunder hos Viaplay kan oven i købet downloade alle de titler, de har plads til på deres tablet eller smartphone.

Skulle regnen stå ned i stænger på campingferien, eller er flyveturen lang, er det jo praktisk at have gangsterserien Gomorrah eller et par Disney-film på lager. Indholdet kan ses offline i 30 dage, hvorefter det slettes automatisk, og du kan se det uanset, hvor du opholder dig. En fin mulighed, hvis ferien skal holdes et sted med dyrt og dårligt internet eller manglende adgang til Wi-Fi.

[pt id=’2035656′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Her har vi åbnet tv-kanalen Comedy Central via Hola. Takket være det lille browser plugin har vi adgang til samtlige afsnit af South Park som ligger på kanalens hjemmeside.”‘]

Her har vi åbnet tv-kanalen Comedy Central via Hola. Takket være det lille browser plugin har vi adgang til samtlige afsnit af South Park, som ligger på kanalens hjemmeside.

Ovenstående muligheder tilfredsstiller langt fra alles behov, og der er naturligvis opstået et marked for metoder til at omgå geo-blocking. En af de mest kendte er oprettelsen af et virtuelt privat netværk, bedre kendt som en VPN-forbindelse. Med en VPN ombyttes den udenlandske ip-adresse, som din computer, tablet eller smartphone er blevet tildelt, med en dansk.

For geo-blocking-systemet ser det nu ud, som om du sidder mageligt hjemme i sofaen med en iPad eller en bærbar computer og ser Tour de France på DR eller TV 2, mens du reelt er på campingtur i Østrig. VPN er velegnet for sportsinteresserede og for børnefamilier, da de mindste kan se film, serier og tv-udsendelser med dansk tale og danske undertekster.

Se også:  Samsung opdaterer deres livsstils-tv'er - se priserne her

Naturligvis er indholdsleverandørerne til de forskellige streamingtjenester og tv-stationer ikke begejstrede for metoden, men indtil videre er den ikke blevet erklæret ulovlig. Tilmed står adskillige danske hjemmesider på spring med en VPN-forbindelse mod et månedligt medlemsgebyr.

Brug et browser-plugin

En anden mulighed er at installere et browser-plugin ved navn Hola. Udvidelsen bruger en slags peer-to-peer-funktion, så du via brugernetværket får tildelt en lokal ip-adresse. På den måde får du adgang til alt webbaseret indhold fra hele verden, uanset hvor du er.

Hola lægger sig som et logo i øverste højre hjørne af browservinduet. Når du klikker på den lille glade flamme åbnes en menu, hvor du vælger hjemmesider og tjenester.

Du kan for eksempel åbne den amerikanske version af Netflix, engelske BBC eller tv-tjenesten Hulu. Det kræver naturligvis et medlemskab af en betalingstjeneste, hvis du vil se indholdet undervejs på ferien.

Hola er dog ikke specielt stabilt. Vi kunne for eksempel ikke få gang i BBC’s iPlayer, som er forbeholdt borgere i Storbritannien, og Hola er i plugin-version begrænset til browserne Chrome og Firefox, mens brugere af Internet Explorer skal hente et program.

Måske er det om nogle år slut med fejlmeddelelser om, at du opholder dig i det forkerte land, når du prøver at åbne en udenlandsk tv- eller filmtjeneste.
Dette forår kastede næstformanden for EU-kommissionen, Andrus Ansip, sig nemlig ind i kampen mod geo-blocking i EU. Ifølge næsteformanden er landelåsen gammeldags og bunder i regler fra en tid før internettet.

Desuden er geo-blocking begrænsende for princippet om varernes frie bevægelighed inden for EU.

[pt id=’2035657′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Danske hjemmesider som Tviudlandet.com tilbyder på abonnementsbasis VPN-løsninger så kunderne kan se dansk tv og ellers regions-begrænsede tv-tjenester i udlandet.”‘]

Danske hjemmesider som Tviudlandet.com tilbyder på abonnementsbasis VPN-løsninger, så kunderne kan se dansk tv og ellers regions-begrænsede tv-tjenester i udlandet.

Streamingtjenesterne og udbyderne af film, tv og sport er nødt til at sætte lås på for at beskytte eksempelvis filmstudiernes ophavsret.

”Vi geo-blocker, da vi er forpligtiget kontraktmæssigt med de forskellige studier, der leverer indhold til vores tjeneste,” forklarer Tom Nielsen, dansk pressechef hos HBO Nordic.

Indtil videre arbejder en række EU-kommissærer med et fælles udspil, men en egentlig ophævelse af geo-blocking skal vi nok ikke forvente i nærmeste fremtid.

Vil du være opdateret før ferien, fører bloggen http://netflixable.com lister over, hvad de forskellige nationale udgaver af Netflix netop har fået på programmet.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Du kan omgå alle blokeringer ved at benytte en såkaldt VPN-forbindelse.

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
ferie
streaming
tv

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S