Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Tabbaseret kommandoprompt i farver

Alternativ kommandoprompt med vægt på anskueliggørelse og små genveje.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Nogle gange er den letteste genvej til at udføre små kommandoer eller skabe overblik på Windows-computeren nu engang at åbne kommandoprompten. Den er et relativt hurtigt og effektivt værktøj, som der ikke er brug for hele tiden, men som til gengæld er uundværlig i visse situationer.

Kommandoprompten er tekstbaseret og enkel, hvilket er en styrke. Dog behøves det vel heller ikke være mere arkaisk. ColorConsole er en alternativ kommando shell, der opfylder de opgaver, som Windows kommandoprompt normalt udfører.

ColorConsole 1.77 som den nyeste udgave af dette gratis kommandolinjeprogram hedder, føjer dog ekstra facetter til brugervenligheden udover den grundlæggende funktionalitet.

Er man den lykkelige ejer af Windows 2000/2003/Windows XP/Windows Vista eller Windows7 i enten 32 eller 64 bit udgaver, kan man anvende ColorConsole.

En smart ting ved programmet er, at det ikke skal installeres. Pakkefilen programmet, aom hentes på producentens webside, pakkes ud og kan køres direkte herefter. Det betyder også, at det er muligt at tage ColorConsole med sig på en usb nøgle.

ColorConsole er tabbaseret, hvilket gør, at det er muligt at arbejde mellem flere forskellige kommandoer eller opgaver samtidig og let og elegant skifte mellem dem. Det virker godt og kan være en stor hjælp ved eksempelvis netværksdiagnosticering. De enkelte konsoller kan også overlappes eller vises side om side, hvis det ønskes.

Udover det indarbejder ColorConsole som navnet hentyder til farver i forskellige sammenhænge. Blandt andet er det muligt at vælge mellem 12 forskellige baggrundsfarver. Endvidere kan der vælges mellem et ubegrænset antal farver for fonte og markeringer af teksten. Tekststørrelsen kan justeres trinløst opad og nedad i størrelse via et par pile i menu.

Det er ligeledes muligt at kopiere, klippe i og indsætte til og fra ColorConsole til og fra andre tekstkilder. Det er sågar muligt, at eksportere skærmbilledet som tekstfil i RTF formatet eller som html fil. I begge tilfælde beholdes formateringen af teksten med forntfarve og markeringsfarve.

De forskellige fontfarver og markeringsfarver er ideelle til uddannelsesformål eller anskuelighedsgørelse. De kan også lette tingene en smule, hvis man ønsker selv at bevare overblikket.

Udprintning af programvinduet er også muligt direkte fra programmet, dog er det endnu i beta.

En smart lille funktionalitet er, at der i menuen “Commands” er en række kommandoer, der ofte anvendes og som ved klik derpå skrives ind i programvinduet. Det virkeligt smarte er, at man kan tilføje flere end de få der er og derved lette indskrivningen og ikke mindst undgå fejltastninger.

Det gælder i endnu højere grad for “Chdr” menupunktet, hvormed det via en kombination af at lade musen følge en sti som i stifinderen kombineret med en funktionstast er muligt at skyde genvej til operationer i forbindelse med stier med mange niveauer.

Eksempelvis kan man med musen hurtigt trække hen på den placering man ønsker at arbejde med. Mens musen holder over her trykkes “F2” for at skifte til pågældende mappe, “F3” for at gå til mappe og få vist indholdet samt “F4” for at få vist et mappetræ med udgangspunkt fra pågældende mappe.

Med “F7” tasten vises klokkeslet og data for de sidst afviklede kommandoer, og med “F8” bladres der gennem de sidst udførte kommandoer.