Home » Sikkerhed » Svindlere udnytter Facebook til ny phishing-svindel
Svindlere udnytter Facebook til ny phishing-svindel

Svindlere udnytter Facebook til ny phishing-svindel

Share
Hvis skaden er sket

Hvis du af vanvare er kommet til at afgive oplysninger alligevel, råder Niels Denny til at holde skarpt øje med usædvanlige aktiviteter på din Facebook-konto. ”Og du bør anmelde det til politiet, hvis du er blevet franarret oplysninger om dine kreditkort, adgangskoder, din netbank osv.,” opfordrer Niels Denny.

Rigspolitiets afdeling for cyber crime har dog endnu ikke helt klarhed over, hvad oplysningerne egentlig bliver brugt til, og hvad svindelen for den sags skyld går ud på. Der kan jo blot være tale om hackere, der bare vil vise sig.

”Heldigvis har landets politikredse kun modtaget meget få henvendelser om svindelen, og det håber vi er udtryk for, at dagens internetbrugere er blevet klogere og har lyttet til bl.a. politiets advarsler og derfor ikke længere så let lader sig narre,” konstaterer Niels Denny.

Hidtil har ”phishing”, som denne form for cyberkriminalitet betegnes, hovedsageligt været praktiseret gennem almindelige e-mails. Kommunikationen foregiver at stamme fra kendte organisationer eller lignende, men kommer reelt fra ukendte kriminelle afsendere, der på forskellig måde ”fisker” efter eksempelvis dit brugernavn og password, dine kreditkortinformationer eller oplysninger om din netbank.
Nogle sådanne mails frister dig ved at fortælle, at du har vundet en fin præmie. Normalt vinder vi kun præmier i konkurrencer eller lotterier, som vi rent faktisk deltager i, så derfor skal du være på vagt, hvis en e-mail gør dig til præmiemodtager i en konkurrence, som du ikke har deltaget i. Især hvis e-mailen samtidig smisker efter dit telefonnummer, kontonummer eller lignende, skal du slå din sunde skepsis på ”on”.

Se også:  Pas på når du deler feriebilleder på Facebook: Her er 4 gode råd

Afsenderen kan sagtens se umiddelbart troskyldig ud. Du kender sikkert mails med no-reply adresse, som du af og til kan modtage fra firmaer og organisationer. Denne form for afsender signalerer bare, at du hverken kan svare eller forventes at svare på mailen. En no-reply-adresse giver derfor ikke i sig selv nogen grund til mistanke. Men hvis adressen er påfaldende (f.eks. no-reply@hokuspokusspil.com eller lignende, bør du lade dine alarmklokker kime. Det samme gælder Gmail-og hotmail-adresser.

Reelle virksomheder og organisationer har i langt de fleste tilfælde deres eget domæne, og du kan normalt finde alle de nødvendige oplysninger om ejeren i domæneregistre. Er der tale om en dansk webadresse (der ender på .dk), kan du eksempelvis tjekke den virksomhed, der står bag, på dk-hostmaster.dk. Hvis virksomheden er registreret et sted i Langtbortistan uden åben tilknytning til en dansk hjemmeside kan du relativt roligt gå ud fra, at der er tale om fup, og at du ikke skal åbne mailen.

Se også:  De værste sikkerhedstrusler lige nu

Du skal heller ikke afmelde dig via det afmeldings-link, der typisk indgår i mailen ud fra et håb om derved at sikre dig mod flere spam-mails fra den kant, for du opnår ofte lige det modsatte. For det afleverer nemlig samtidig en besked til afsender, om at du har læst mailen, og afsenderen vil så sandsynligvis bare bombardere dig med endnu flere mails.

phishing

Dette skærmbillede dukker op, når visse it-kriminelle forsøger at lokke dig til at følge et link i en Facebook-lignende svindelside for at fralokke dig personlige oplysninger. Free/Rigspolitiet.

Advarsler fra mange sider

Forbrugerrådet Tænk er også ude med advarsler om phishing-mails foruden vejledning i, hvordan du kan spotte, at der er tale om fup. Bl.a. kan du stille dig selv disse spørgsmål:

* Hvem er afsender? Er e-mailadressen mistænkelig?
* Vil den aktuelle afsender mon normalt bede om oplysninger fra dig på den måde? Hverken din bank, Skat eller andre offentlige eller private seriøse organisationer og myndigheder vil opfordre dig til at angive dine kortoplysninger direkte i en mail.
* På Facebook kan sider for rigtige organisationer og virksomheder verificeres. En verificeret side genkender du på den lille blå cirkel med et flueben i, som vises lige efter navnet på siden.
* Pas derfor på med at klikke på links i e-mails, der sender dig videre til en ny side.

TAGS
Facebook
online sikkerhed
phishing
Sikkerhedszonen

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S