Home » Hovedtelefoner og højttalere » Svensk super computerlyd
Svensk super computerlyd

Svensk super computerlyd

Share

Et lækkert lille musikanlæg kan indgå som en integreret del af din computer og udnytte lidt af dens ressourcer til at skabe skræddersyede klangprofiler

En journalist skal ikke konsultere ret mange eksperter for at kunne fastslå, at computeren – også – er blevet radio, jukebox og musikbibliotek for rigtig mange mennesker. Det kræver heller ikke megen research at finde ud af, at mange brugere har et sæt højttalere sat til deres stationære pc, nogle klarer sig med de indbyggede lydkapsler i deres bærbare, og ganske få kobler computeren til et egentligt hi-fi-anlæg.

Det er en skam, for harddis-ke har længe været så billige, at det tangerer en forbrydelse at downloade eller rippe musik i andet end den højest tilgængelige kvalitet.

Genialt system fra svenske XTZ

XTZ er et svensk firma, der især bygger højttalere og gør det til priser, som bør gøre mærket meget mere kendt. XTZ arbejder også med digital signalbehandling til rumkorrektion, så især subwoofere kommer til at indgå naturligt i et lydbillede.

MH-800 er et komplet audiosystem bestående af en ”digital” klasse D-forstærker med en udgangseffekt på 2× 40 W – og en størrelse som fire cd’er lagt oven på hinanden. Hertil kommer et forbløffende gedigent og tungt højttalerpar (godt 4 kg/stykket), som kræver lidt forklaring. Den synlige enhed er en 75 mm fuldtone, som i størrelse svarer til mange pc-højttalere, men herudover er der en 130 mm bas skjult i bunden af kabinettet, og det er man ikke vant til at se i sådan et system. Begge enheder er udviklet hos Tymphany i Danmark og tilhører Peerless-familien.

Datakraft fra computeren

A-800-forstærkeren har et sæt phono-linjeindgange, så du kan tilslutte enhver analog kilde. Det kan der komme ren – og lidt tyndbenet – lyd ud af.

Forstærkerens primære indgang er en usb-bøsning til en digital bitstrøm fra en computer, og når du lader den ligeledes svenske Dirac-software overtage styringen af pc’ens eller Mac’ens lyddel, åbnes porten til en ny verden af vellyd.

Dirac Audio Processor er et allroundprogram til rumtilpasning af højttalere ved hjælp af en målemikrofon, men købere af XTZ MH-800N kan gratis downloade en begrænset version med klangprofiler til netop dette audiosystem. Når softwaren er installeret, kan du på en lille menu vælge mellem fire digitale filtersæt, og til hvert af disse kan du indlæse ét ud af 12 filtre. Eksempelvis giver ’Flat to 40 Hz’ en utrolig dybde, mens ’Punch’ sørger for et selektivt basløft, som klæder rytmisk musik. Desuden kan du gøre lyden mere eller mindre ’Bright’ (lys) og korrigere for højttalernes placering i rummet.

Teknikken virker. I ’Flat to 40 Hz’ er der hørbar bas fra lige over 30 Hz og fuldt niveau fra de lovede 40 Hz. Respekt!

Betaversion

Dirac-softwaren har 0.9.38 som versionsnummer og er mærket ”beta”. Den virker sådan set udmærket, men vær forberedt på nogle særheder. Hverken oprettelse af brugerprofil eller installation er videre intuitivt, og niveauerne har softwaren slet ikke styr på, hvad der er lidt overraskende i et rent digitalt miljø.

For at undgå digital overstyring af optagelser ved fuldt niveau – det lyder, som om musikken falder fra hinanden – har jeg sat skyderen i Windows’ mixer helt ned til 1 procent. Desuden har jeg sat lydstyrken i Windows Media Player til ’40’. Disse to tricks forhindrer overstyring og gør det nemt at regulere lydstyrken på A-800-forstærkeren. Der er en ’Clip’-indikator i menuen, men den reagerer først, længe efter at lyden er blevet uudholdelig.


MH-800N
  • Ydelse
  • Features
  • Brugervenlighed
  • Pris
4.5

Alt om DATA siger

XTZ MH-800N er et nydeligt og diskret audiosystem med en lydgengivelse, der simpelthen skal opleves. Ikke alene er bassen imponerende dyb, og klangen imponerende ren. Oplevelsen af bredde og dybde i rummet – perspektivet – ligger i en langt højere klasse, end prisskiltet giver forventninger om.

Sending
User Review
0 (0 votes)
TAGS
Computerhøjttaler
PC-højttalere
xtz

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S