Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: 2-i-1-computere: Surface-klonerne tager kampen op

Med Surface er det lykkedes Microsoft at skabe en helt ny kategori af pc'er, som er geniale, når der skal arbejdes på farten. Men Microsofts produkter er dyre. Så her er nogle bud på et alternativ.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Et sikkert tegn på, at man har ramt noget rigtigt, er når alle begynder at efterligne. Det er Surface et godt eksempel på. For tiden er der stort set ikke en pc-producent, som ikke byder ind med en mere eller mindre direkte kopi af Microsofts 2-i-1'er. Konceptet er identisk, men konkurrenterne er typisk billigere. Så kan det betale sig at spare pengene, eller skal du hellere holde dig til den ægte vare?

Tastaturet med i pakken

Den største svaghed ved Surface Pro er prisen. Maskinen er ikke billig i sig selv og for at få fuldt udbytte af den, skal du købe et tastatur til over tusind kroner ved siden af. Det er et tastatur, som er så essentiel en del af Surface-oplevelsen, at man ikke kan forestille sig den uden.

Microsoft har forsøgt at lave billigere versioner af Surface, men er ikke lykkedes særlig godt med det – og jo billigere maskinerne var været, jo mere har merprisen for tastaturet syntes grotesk.
Konkurrenterne har heldigvis spottet denne svaghed, så samtlige af de tre, vi tester, sælges med tastatur som en fast del af pakken.

Pennen – som for de fleste udgør en mindre vigtig del af oplevelsen – sælges dog i visse tilfælde som tilbehør, der skal skaffes ved siden af.

Variation over samme format

Grundlæggende er der tale om maskiner af identisk format – 12"-skærm ligesom Surface Pro – men udformningen varierer. Acer og Lenovo har stander bagpå, som klappes ud for at stille maskinen oprejst, men Huawei er en traditionel tablet, der skal holdes oprejst af tastaturet, som foldes bagved for at støtte den.

Det er en lidt mere omstændelig og ustabil løsning, som heller ikke giver samme fleksibilitet som hos de andre, der kan justeres til at stå næsten helt oprejst eller ligge næsten helt vandret.

Huaweis maskine er til gengæld slankere, lettere og lidt mere fiks i designet end de andre, omend Miix 510 også er en lækker maskine. Switch 3 er lidt tung og kluntet med temmelig meget spildplads omkring skærmen og en ret buttet profil.

Tastaturerne klikkes nemt på med en magnet-mekanisme – ligesom på Surface. Kvaliteten er imponerende hos både Acer og Lenovo. Tasterne er faste og solide, med fin størrelse og tilpas mellemrum. Trackpads'ene er også af udmærket kvalitet, hvilket ligeledes gælder for Hua-wei, der ellers halter noget, når det gælder tastaturet. Tasterne er lidt slappe i det, og manglen på mellemrum gør, at man nemt kommer til at ramme forkert.

Ligesom hos de to andre, er der gjort plads til, at man kan presse enden af tastaturet op mod skærmen for at vinkle det i en skrå og mere behagelig retning. Men i modsætning til de andre, klikker Huawei-tastaturet sig ikke fast i denne position, og så kan det ikke rigtig bruges til så meget.

Svingende præcision

Vil du udføre præcisionsarbejde som billedbehandling og skitsetegning, eller vil du tage noter i hånden, som på et stykke papir, så er pennen et nyttigt værktøj.

Grundlæggende set fungerer de ens, med de samme to knapper til viskelæder og markering praktisk placeret ved tommelfingeren. Udformningen er dog forskellig. Acers giver det bedste kvalitetsindtryk med sit nydelige materede metaldesign, der minder meget om en god kuglepen. Den er bare temmelig kort, så hvis du har en lidt stor hånd, er grebet ikke ideelt.

Huaweis og Lenovos har en bedre størrelse. Men selvom Huaweis pen (der købes som tilbehør) med sit ribbede mellemstykke er god at holde på, så er pennen alt for upræcis til, at du kan bruge den til noget fornuftigt. Reak-tionstiden er så langsom, at det er svært at tegne en lige streg uden, der opstå huller.

Samme problemer havde vi ikke med Acers pen eller for den sags skyld Lenovos uprætentiøse plastikpen, der måske ikke er noget design-vidunder, men gør sit job ganske glimrende.

En komplet WIndows-PC

De tre maskiner lader ikke meget tilbage at ønske på skærmkvaliteten. Det er flotte og lysstærke skærme med god kontrast og flot farvegengivelse. Med sin QHD-skærm (som på Surface Pro) har Huaweis flere pixel, men når der er tale om så små skærme, er det ikke noget, der betyder det store. Kun på Miix 510 aner man lidt pixelering, når man kigger efter i krogene.

Det ligger som en ufravigelig del af konceptet, at maskinerne skal køre en fuld version af Windows, og det betyder, at der skal lidt kræfter til, for at alt kører smidigt. Producenterne byder ind med forskellige konfigurationer af processorer, ram og lagerplads.

Af de versioner, vi testede, lægger Lenovo sig klart i spidsen. Den indbyggede Core i5 og de 8 GB ram giver en glimrende ydelse. Her er kræfter nok til selv krævende opgaver, hvorimod loftet hurtigere mærkes hos Huawei og især Acer, der lægger sig bagerst i feltet. Switch 3 klarer de basale opgaver, men du skal ikke forvente at kunne kaste dig ud i tung videoredigering eller lignende.

De 64 GB indbygget lagerplads levner heller ikke megen plads til store filer (men den kan dog udvides med microSD-kort). Der er mere at gøre godt med hos Huawei, men for mange vil det være svært at klare sig med mindre end de 256 GB, du får hos Lenovo. Batterilevetiden er nogenlunde ens over hele feltet, cirka 8 timer, altså nok til en almindelig arbejdsdag.

Udvalget af tilslutninger er imponerende på både Switch 3 og Miix 510, hvorimod Matebook som sin eneste indgang, ud over det obligatoriske hovedtelefonstik, tilbyder én enkelt USB C-port, som endda også bruges til at oplade maskinen. Så du kan altså ikke tilslutte harddiske eller andre eksterne enheder, mens der oplades. Vil du have flere porte, skal du købe en dock ved siden af.

Tæt på Surface-oplevelsen

Teknisk set er der ingen af de tre maskiner, der helt matcher Surface Pro. Men Lenovo kommer tæt nok på, til at du i praksis ikke mærker den store forskel. Det er kun på skærmkvalitet, den står lidt tilbage for Microsofts maskine. Og det til en pris, der er betydeligt lavere, især når du regner med, at du får tastatur og pen som en del af pakken.

Acer er mere klodset og har færre kræfter, men den har flot skærm, godt tastatur og en udmærket pen, så hvis du søger en Surface-agtig maskine, der blot skal klare basale opgaver på farten, får du rigtig meget for pengene her.

Matebook er lækker og leverer nogenlunde ydelse, men er ikke så fleksibel i forhold til opstilling, og så fejler den på kritiske områder som tastatur og pen. Samtidig føles det lidt som røveri at skulle betale ekstra for at få andre porte end den ene sølle USB C-indgang, der er til rådighed.

Men Matebook har også mindre end et år på bagen, så man kan håbe, at der kommer en forbedret version i nærmeste fremtid.

BEDSTE KØB Acer Switch 3

  

Switch 3 er tykkere og tungere end de andre, men har til gengæld mange tilslutninger.

Skærm: 12,2”, Full HD+ (1200 p)

Processor: Intel Pentium N4200

Ram: 4 GB lpddr3

Batterilevetid: 8 timer

Tilslutninger: USB C, USB 3, minijack, Wi-Fi ac, Bluetooth 4

Kapacitet: 64 GB, microSD-port

Med i pakken: Tastatur, pen

Dimensioner: 295 x 201 x 16,3 mm

Vægt: 1,25 kg

Pris: 3900 kr.

Kvalitetsindtryk: 3/5

Brugervenlighed: 4/5

Funktioner: 4.5/5

Ydelse: 2/5

Pris: 4.5/5

Samlet vurdering: 3.5/5

Huawei Matebook

Matebook er skabt som en almindelig tablet, men kan bruges som en bærbar, når du klikker tastaturet på og folder det bagved.

Skærm: 12", QHD (1440 p)

Processor: Intel Core m3-6Y30

Ram: 4 GB

Batterilevetid: 9 timer

Tilslutninger: USB C, minijack, Wi-Fi ac,

Bluetooth 4.1

Kapacitet: 128 GB

Med i pakken: Tastatur

Dimensioner: 279 x 194 x 6.9 mm

Vægt: 640 gram

Pris: 5797 kr.

Kvalitetsindtryk: 4.5/5

Brugervenlighed: 3/5

Funktioner: 2.5/5

Ydelse: 3/5

Pris: 3/5

Samlet vurdering: 3/5

TESTVINDER Lenovo Miix 510

En stander bagpå gør
det muligt at stille Miix 510 oprejst, når du vil skrive eller se film – præcis ligesom på Microsoft Surface.

Skærm: 12,2”, Full HD+ (1200 p)

Processor: Intel Core i5-7200U

Ram: 8 GB ddr4 2133 MHz

Batterilevetid: 8 timer

Tilslutninger: USB C, USB 3, micro SIM, minijack, Wi-Fi ac, Bluetooth 4

Kapacitet: 258 GB

Med i pakken: Tastatur, pen

Dimensioner : 300 x 205 x 9.9 mm

Vægt: 900 g / 1,25 kg m tastatur

Pris: 7499 kr.

Kvalitetsindtryk: 4/5

Brugervenlighed: 4/5

Funktioner: 4.5/5

Ydelse: 4/5

Pris: 4/5

Samlet vurdering: 4/5