Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Superprojektor til PowerPoint

Acers nye 6.000 lumen-projektor er en lyskanon til store rum, og med det blus på lampen går budskaberne rent hjem.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der kan siges meget om PowerPoint – også noget pænt. Denne del af Microsofts Office-pakke undgår ingen af os, når vi er indlagt til pressemøder, præsentationer og så videre. Set fra afsenderside er det enormt vigtigt, at budskaberne kan læses af alle i rummet, og det skal helst også kunne ske, uden at lyset i rummet skal dæmpes for meget. Ellers stiger risikoen for, at publikum begynder at opdatere deres sociale medier – eller simpelthen snupper en morfar.

Lysere er altid bedre

Acer P7215 er ikke verdens første projektor med en lysstyrke på 6.000 lumen, men den er den første af slagsen, som kan klare jobbet med en enkelt lampe i en nogenlunde bærbar konstruktion. Det er også værd at bemærke, at når vi taler businessprojektorer i 12.000-kroners-klassen, har lysstyrken hidtil ligget omkring 3.000 lumen.

Projektoren vejer 6,5 kilo og kommer med en robust skræddersyet taske, så den er nem at rejse med. Men skal du flyve, så tjek lige selskabets regler for håndbagage.

Lampens energiforbrug opgives til yderst rimelige 350 W, hvad der selvfølgelig er godt for elregningen, men endnu bedre for brugerne og tilhørerne, for det gør behovet for køling med tilhørende ventilatorstøj forholdsvis beskedent.

Lampens levetid opgives til 2.000 timer, og da den koster cirka 3.000 kroner, bliver dens timepris 1,50 krone, eller omkring dobbelt så dyr som strømmen.

Til større rum

Har du brug for et megastort billede i et lille rum, skal du vælge en anden løsning, for Acers objektiv er ikke særlig vidvinklet. Blot for at få en diagonal på 60” (1,50 meter) skal du have en afstand til lærredet eller en neutral væg på mindst 2,44 meter. Har du 6 meter, kan du få et billede på 123” (godt 3 meter), og så rykker det noget mere. Objektivets zoomområde er så beskedent som 1,2×, og fokus skal genjusteres, når du har zoomet. Vandret og lodret objektivforskydning er der heller ikke blevet råd til, men digital Keystone-trapezkorrektion kan rette billedet lidt op, hvis projektoren ikke kan placeres optimalt.

Til fast installation i et mindre rum vil det med andre ord være oplagt at overveje en stor fladskærm, nu da priserne på 60-tommers begynder under 10.000 kroner.

Superbillede

Selvom Acer P7215 har alt i tilslutninger samt kontrol- og administrationsmuligheder, er den i min optik en mobil projektor. Derfor er det super, at den har en lettilgængelig installationsmenu. Når en signalkilde ikke er tilsluttet, kan du med et enkelt tryk få et prøvebillede frem og tilpasse geometrien efter forholdene. Et neutralt, hvidt lærred er selvfølgelig at foretrække, men under punktet ’Vægfarve’ i en avanceret menu kan du korrigere farvegengivelsen til en lysegul, lyseblå, lyserød eller mørkegrøn væg.

Billedchippen er en dlp (digital light processing) sag med mekaniske mikrospejle, som er kendt for højt lysudbytte og stærk kontrast. Dens grundlæggende opløsning er 1.024×768 pixel, så fuld hd, for eksempel fra blu-ray, bliver automatisk nedskaleret.

Der er forskellige billedindstillinger, blandt andet ’Præsentation’ med fuldt blus på lampen og ’Video’ til film. Billedgengivelsen er gennemgående meget behagelig og passer perfekt til en computer med PowerPoint, men film er også o.k., når du sørger for at sidde tilpas langt fra lærredet/væggen.

Acer har, hvad jeg vil kalde en human støjprofil. Ventilatoren er ikke en lille hidsig sag med en irriterende hvinen, men en mere langsomt kørende – især i øko-indstilling – blæser, der er nem at overhøre, hvis præsentatøren har noget på hjerte.