Home » Kamera » Styr på lys og farver i sneen
Styr på lys og farver i sneen

Styr på lys og farver i sneen

Share

Vinteren er fyldt med flotte motiver, lige fra smukke vinterlandskaber til actionfotos på skibakkerne. Alligevel er det ikke altid helt nemt at få gode vinterbilleder i kassen.

[pt id=’2005477′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Før: Dette vinterbillede har fået blåstik hvilket skyldes genskæret fra den blå himmel. “‘]

Før: Dette vinterbillede har fået blåstik, hvilket skyldes genskæret fra den blå himmel.

[pt id=’2005478′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Efter: Ved at bruge funktionen Remove Color Cast kan farvestikket let fjernes og sneen gøres hvid”‘]

Efter: Ved at bruge funktionen Remove Color Cast kan farvestikket let fjernes, og sneen gøres hvid

Alle årstider har sin charme, og netop de skiftende årstider gør det ekstra spændende at fotografere. Der er hele tiden nye motiver at udforske.

For en fotograf er der ikke meget, der måler sig med et vellykket billede af et snelandskab. Sneen dækker meget, og selv steder som, man måske ikke synes er særlig kønne om sommeren, kan sagtens være smukke, når sneen dækker dem.

Når man først har set motivet og er klar til at tage billedet, skal man især lægge mærke til, om billedet blev korrekt belyst. Et af de store problemer ved vinterfotografering er, at kameraets lysmåler bliver snydt.

Dette er især et problem, hvis der er sne på den del af motivet, hvor kameraet måler lyset. Sådanne billeder har en tendens til at blive underbelyste, men hvad er egentlig problemet, og hvad kan man gøre ved det?

Hvis vi først ser på, hvad det skyldes, så er forklaringen den enkle, at kameraet ikke tror på, at billedet skal være så lyst. Kameraets lysmåler antager, at ethvert billede skal bestå af lige mange lyse og mørke nuancer.

Se også:  Guide: Kom i gang med Photoshop – del 2

Når kameraet måler lyset, vil det eksponere sådan, at hvis alle pixel blandes sammen, vil du få en neutral grå. Det er meget praktisk, for det giver gode eksponeringer på langt de fleste billeder.

Når det drejer sig om snebilleder, er situationen imidlertid ikke så enkel, for her er der en overvægt af lyse pixel. Kameraet ved ikke, hvilket slags motiv du arbejder med, så det vil altid måle lys efter den samme opskrift.

Så selv om en stor del af motivet er hvidt, vil kameraet stadig give billedet en gennemsnitlig gråtone, og resultatet er, at sneen bliver underbelyst. Kameraet tror ikke på, at billedet skal være så lyst, så det må du selv fortælle det.

Det kan du enten gøre med +/- knappen, hvor du skal kompensere med + ½ til 1½ blænde for at få billedet korrekt belyst. Du kan også bruge manuel lysmåling og selv bestemme eksponeringen.

Hvad du skal vælge, afhænger af situationen, men under alle omstændigheder kan skærmen benyttes til at afgøre, om billedet er korrekt belyst.

Når du fotograferer meget lyse motiver, som f.eks. sne, bliver kameraets lysmåler snydt. Kameraet kan ikke vide, at motivet skal være lyst, det tror bare, at der er rigtig meget lys.

Derfor er der en tendens til, at billedet bliver for mørkt, fordi kameraet regner med, at det er et ”standardmotiv”, der samlet set skal have en neutral belysning. Hvor stort dette problem er, afhænger dels af hvor stor en del af motivet, der indeholder sne, og af om solen skinner direkte på det.

Se også:  Guide: Kom i gang med Photoshop – del 3

For at undgå at sneen bliver grå, kan du lukke mere lys ind, end kameraets lysmåler anbefaler. Dette kan gøres med +/- knappen eller ved at fotografere med manuel lysmåling.

[pt id=’2005479′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Automatisk lysmåling: Billedet bliver for mørkt fordi lysmåleren ikke regner med at motivet skal være så lyst”‘]

Automatisk lysmåling: Billedet bliver for mørkt, fordi lysmåleren ikke regner med, at motivet skal være så lyst

[pt id=’2005480′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Kompensation + ½: Ved at kompensere en halv blænde bliver sneen lysere og det virker mere ægte.”‘]

Kompensation + ½: Ved at kompensere en halv blænde bliver sneen lysere, og det virker mere ægte.

[pt id=’2005481′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Kompensation +1: Når vi kompenserer med 1 blænde bliver sneen helt hvid og vi skal passe på at den ikke bliver overbelyst. I dette tilfælde ser det dog fint ud og det vil være den rette kompensation i dette tilfælde.”‘]

Kompensation +1: Når vi kompenserer med 1 blænde, bliver sneen helt hvid, og vi skal passe på, at den ikke bliver overbelyst. I dette tilfælde ser det dog fint ud, og det vil være den rette kompensation i dette tilfælde.

Kompensationen, som vi netop har set, giver hvid sne, men det har ikke noget med hvidbalance at gøre. Hvidbalancen stilles enten på kameraet, eller du kan justere den senere på computeren.

Normalt bruges hvidbalancen til at neutralisere farvefejl, der skyldes forskellige lyskilder, men her vil vi bruge samme funktion til at regulere lyset på et underbelyst billede og samtidig kompensere for små farvestik.

Når du fotograferer på en af de gode vinterdage med strålende sol og blå himmel, kan du let risikere, at sneen får et blåt skær, eller det man kalder blåstik. Det skyldes at himlens blå farve genspejles i sneen.

Det er altså helt naturligt, men det kan godt virke forstyrrende, især i skyggeområder. Photo-shop Elements har flere funktioner, der kan bruges til at justere hvidbalancen.

Her bruger vi en særlig funktion, og det eneste, du behøver for at kunne bruge funktionen, er, at der er et område på billedet, der skal have en neutral tone. Dermed menes hvid eller enhver gråtone. Så funktionen er fin til vinterbilleder, hvor sneen skal have en neutral farve.

For at fjerne farvestik gøres følgende:

1. Åbn billedet.

2. Vælg Enhance | Adjust Color | Remove Color Cast (1)

[pt id=’2005476′ size=’large’ link=’file’]

 

3. Nu åbnes Remove Color Cast dialogboksen (2), og hvis du fører musen ud på billedet, vises cursoren som en pipette. Med pipetten klikkes på den hvide sne (3), og straks forsvinder blåstikket.


TAGS
adobe photoshop
Billedbehandling
Guide
lys
Tips og trick

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S