Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Styr på finanserne

iFreeBudget er et fint lille gratis program, som hjælper dig med at holde orden i økonomien.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er jo nok fælles for mange. Når man går ind og tjekker kontoen, er der ofte færre penge end man ventede, og man har svært ved at regne ud hvorfor. Det problem burde iFreeBudget kunne bistå dig med at løse.

Programmet hjælper dig til at skabe overblik over økonomien, med alt hvad det indbefatter af indtægter og udgifter af både den løse og den faste slags. Du har mulighed for at indfører alt i programmet.

En ”Account”, som er den overordnede rammer for dit budget, rummer på den ene side sektioner til indkomst og aktiver og på den anden side sektioner til udgifter og gæld, med flere undersektioner i hver. Her kan man lystigt taste alle sine data ind, og programmet vil så holde styr på budgettet for dig.

Der er også mulighed for at inddrage aktieregnskab i budgettet og for at visualisere indkomst og udgifter på grafer samt få opgivet ugentlige eller månedlige rapporter på pengestrømmen og indtægterne. Programmet kan desuden hjælpe med at lave månedsbudgetter, og der er mulighed for at lave virtuelle transaktioner.

Hvor korrekte alle disse oplysninger er, afhænger selvfølgelig fuldstændigt af, hvor korrekte og fyldestgørende de oplysninger du selv indtaster, er. Så på den måde kan man altså sige, at programmets kvalitet til en vis grad afhænger af dig selv.

Indtaster du hver en løs øre i din pung og hver en renteudgift eller -indtægt vil du have et glimrende system til at holde styr på din økonomi. Man kan selvfølgelig til en vis grad vælge på hvilket niveau, man vil holde det, og hvor dybt man vil grave ned, uden at det går voldsomt ud over den samlede bundlinje. De fleste vil formentlig vælge at holde informationerne til de mere overordnede budgetposter.

Dermed er programmet måske i virkeligheden også mest velegnet til mindre og knap så komplekse budgetter, som eksempelvis fælleskontoer af forskellige slags, hvor flere personer indbetaler faste beløb på faste tidspunkter, og der således er et mere og simpelt og ensartet flow i indtægter og udgifter. Det gør det i hvert fald knap så krævende at få alle korrekte data ind. Et mindre firma kunne formentligt også drage stor fordel af programmet.

Men det er nu heller ikke udelukkende det man selv indtaster, der bestemmer programmets kvalitet. Brugervenligheden og overskueligheden er selvfølgelig også væsentlige faktorer, og her er programmet desværre ikke helt oppe at ringe i alle henseender.

Selv om hver enkelt konto er bygget op over en let forståelig mappestruktur i venstre side, er det ikke helt indlysende, hvordan man sætter de forskellige sektioner op, første man begiver sig i færd med at oprette en konto. Når det første gang er gjort, er der dog intet problem i at gøre igen, og man lærer hurtigt funktionerne at kende.

Sproget kunne også være en barriere. Indtil videre har man kun mulighed for at køre programmet på catalansk, hollandsk, engelsk, tysk, fransk og italiensk, og selv om man er behændig i et af disse kan nogle de tekniske økonomitermer måske stadig være lidt kringlede ved første øjekast. Igen er det dog ikke et problem, der kræver de store kræfter. 5 minutter med en ordbog i hånden burde snildt kunne få afmystificeret de drilske termer. En fremtidig dansk version kan dog heller ikke udelukkes. Det afhænger udelukkende af, om en frivillig oversætter melder sig.

Ellers er der sådan set ikke så meget mere at komme efter. Det er absolut et ganske fornuftigt program til hjemmeregnskabet eller til mindre forenings- eller forretningsregnskaber, som den første gang kan tage lidt tid at komme ind på livet af, men ellers er ganske intuitivt at have med at gøre. Kan klart anbefales.