Home » Andet » Styr hvilket program, der åbner filerne
Styr hvilket program, der åbner filerne

Styr hvilket program, der åbner filerne

Share

Sådan kan du tilpasse hvilket program, der benyttes til at åbne en given filtype med

Din harddisk indeholder myriader af forskellige filer. Nogle hører til operativsystemet, andre er programmer, og andre igen er dine egne dokumenter og andre filer, der er gemt af de programmer, du anvender på computeren.

De sidstnævnte er dem, der er flest af på computeren, og Windows er nødt til at have styr på hver evig eneste type, så den ved, hvad den skal gøre med den, og hvilket program der skal bruges til at åbne filen med.

Hver enkelt filtype har sit eget ikon. Oftest er ikonet for en given filtype beslægtet med ikonet for det program, der kan åbne filtypen. Når du dobbeltklikker på filen, er det derfor dette program, der benyttes til at åbne filen med.

Denne lille snedige detalje – at filerne automatisk kan åbne det tilhørende program – sparer dig for meget tid i dagligdagen. Tidligere var du nødt til først at åbne det program, der skulle bruges til at læse filen med og så fra programmet åbne selve filen. Først da kunne du gå i gang med at arbejde med indholdet i filen. Det var både besværligt og langsommeligt.

Slægtskabet mellem en given filtype og et givent program kaldes for en fil-association: Den pågældende filtype er associeret med et bestemt program, så det automatisk er det, der åbnes, når du dobbeltklikker på filen.

Filnavnenes anatomi

Tidligere var det almindeligt kendt, at filnavne var opbygget af to ting: Et navn til filen og en såkaldt ekstension, der var adskilt af et punktum. Ekstensionen – der også kaldes for filtypenavnet – på filen var det, der bestemte filtypen, og det var oftest en eller anden trebogstavs-forkortelse: .txt for tekstfiler, .doc for Word-dokumenter, .xls for Excel-regneark og så videre.

Hjælp – hvem har pillet ved mine filer

I dag er det dog de færreste almindelige brugere, der er klar over dette, for du ser aldrig filtype-navnet, fordi Windows som standard skjuler filtypenavnet på de filer, den kender filassociationen på – altså tilhørsforholdet mellem filtype og program.

For når Windows kender den, så er det muligt at vise det tilhørende filtypeikon i stedet for filtypenavnet.

Det er også fint nok og langt hen ad vejen lige så informativt som at vise filtypenavnet på filerne. Men den dag du får installeret et program, der går ind og ændrer på filassociationerne, så oplever du det pludselig som om, filerne er ændrede, fordi det tilhørende ikon for filerne er skiftet ud.

Det sker f.eks., hvis du installerer et nyt musikafspillerprogram, f.eks. MusicMatch, og uforvarende giver den lov til at ændre filassociationen, så det fremover er MusicMatch og ikke Windows Media Player, der som standard skal afspille dine MP3-filer. Pludselig er det vanlige Windows Media Player-ikon forsvundet fra alle dine MP3-filer og erstattet af en eller anden underlig tregrenet figur. ”Hvem katten har pillet ved mine filer?”, tænker du så og sætter i værste fald virusscanneren til at undersøge, om der skulle være kommet en ny virus inden for dørene.

Se også:  Farvel til Windows 7: Nu er det slut med opdateringer

Vis filtypenavnet

Men i virkeligheden er det bare filassociationen, der er ændret, men det kan være svært at gennemskue, når du ikke kan se filtypenavnet på dine filer.

Men det kan du da heldigvis råde bod på ved at åbne Denne computer i Windows XP og vælge Funktioner-menuen | Mappeindstillinger. I Windows 7 og Vista klikker du i stedet på Organiser-knappen yderst til venstre i værktøjslinjen øverst i Computer-vinduet og vælger Mappe- og søgeindstillinger i menuen.

I begge tilfælde kommer du frem til en stort set identisk Mappeindstillinger-dialogboks. Klik på Vis-fanen, og find Skjul filtypenavnene for kendte filtyper-feltet i Avancerede indstillinger-listen. Når du fjerner fluebenet i dette felt, viser Windows som standard filtypenavnet på alle filtyper, også dem der allerede er oprettet en filassociation for.

I praksis betyder det, at der nu vises et punktum og en trebogstavs-forkortelse efter samtlige filer i mappevinduerne.

Ret filtypenavnet

Når nu du kan se filtypenavnet på dine filer, så lad os prøve et lille, sjovt eksperiment, der viser, hvordan ikonerne, og dermed det program der åbner filen, ændres, når du ændrer filtypen.

Højreklik et tomt sted på skrivebordet, og opret et nyt tekstdokument. Nu vises tekstikonet for Notesblok over filen, og når du dobbeltklikker på filen, åbnes den i Notesblok-programmet, der er det standard-tekstredigeringsprogram, der følger med Windows.

Højreklik nu på filen, og vælg Omdøb i genvejsmenuen. Placer tekstmarkøren bag filtypenavnet, og slet de tre bogstaver efter punktummet. Skriv nu ”doc” i stedet for.

Når der klikkes uden for filnavnet, åbnes en lille dialogboks, hvor du klikker på Ja-knappen for at fortælle Windows, at du rent faktisk ønsker at ændre filtypenavnet.Wupti – nu ændres ikonet for filen fra tekstikonet til ikonet for et Word-dokument, og når du dobbeltklikker på filen, åbnes den i Word i stedet for i Notesblok!

For når du ændrer filtypenavnet, ændrer du også, hvilket program, der åbner filen, fordi hver enkelt filtype er associeret med et bestemt program.
I dette tilfælde går det godt, fordi Word også kan læse tekstfiler og automatisk konverterer dem til Word-dokumenter, når de åbnes.

Så heldig er du ikke med ret mange andre programmer, så generelt kan du ikke bare ændre hvilket program, du åbner en fil med bare ved at ændre filtypenavnet.
Her skal du i stedet ændre filassociationen, men det vender vi tilbage til lidt senere i artiklen.

Skift program

For nu skal vi lige gøre tingene en faktor 100 mere kompliceret. For oftest har du nemlig flere programmer installeret, der kan åbne de samme filtyper. Det gælder oftest for billedbehandlingsprogrammer. De kan alle sammen åbne filtyper som .jpg, .tif, .bmp, .png og lignende billedfiltyper.

Desværre sker det oftest, at det er det billedbehandlingsprogram, du har installeret sidst på computeren, der ender med at kunne åbne alle dine billedfiler – med mindre du har frabedt dig det under installationen, og det tænker de færreste på.

Se også:  Farvel til Windows 7: Nu er det slut med opdateringer

Men hvad gør du nu, hvis du hellere vil åbne billedet i et andet billedbehandlingsprogram, end det der er valgt som standard? Er det en engangsforeteelse, kan du naturligvis bare åbne det program, du vil åbne billedet i og så åbne billedet derfra. Du kan også højreklikke på den billedfil – eller anden fil – du vil åbne og klikke på Åbn med i genvejsmenuen.

Så åbnes en undermenu med de programmer, der også er i stand til at kunne åbne den pågældende filtype.

Ja, det vil sige, sådan er det i Windows XP. I Windows 7 og Vista åbnes en dialogboks, hvor du øverst i dialogboksen kan se, hvilket program der er valgt til at åbne filtypen som standard og – når du lige klikker på den lille pilned-knap yderst til højre – viser hvilke programmer, der også er i stand til at åbne filtypen.

Vælg det ønskede program, og klik på OK-knappen for at åbne filen i det valgte program.

[pt id=’2004512′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Du kan også ændre programtilknytningen i Windows Vista og Windows 7 ved at åbne Standardprogrammer fra Kontrolpanelet og klikke på Knyt en filtype eller protokol til et program.”‘]

Du kan også ændre programtilknytningen i Windows Vista og Windows 7 ved at åbne Standardprogrammer fra Kontrolpanelet og klikke på Knyt en filtype eller protokol til et program.

Skift filassociation

Det kan du godt leve med, hvis det kun er en sjælden gang, du vil åbne filen eller filer af den pågældende type i et andet program end standardprogrammet.

Men hvis du altid hellere vil bruge et andet program end standardprogrammet, så er det smartere at ændre på filassociationen.

I Windows XP gøres det lettest ved at åbne Denne computer, vælge Funktioner-menuen | Mappeindstillinger og klikke på Filtyper-fanen i Mappeindstillinger-dialogboksen. Find filtypen i Registrerede filtyper-listen, og klik på Skift-knappen.

Så åbnes Åbn med-dialogboksen, hvor du så kan vælge det program, du hellere vil åbne filtypen med. Kan du ikke finde programmet i listen, kan du klikke på Gennemse-knappen og klikke dig frem til programmet på dets placering på harddisken.

Vil du ændre filassociationen for alle filer af denne filtype, husker du at markere Brug altid det valgte program til at åbne denne type fil-feltet lige under Registrerede filtyper-listen, inden du klikker på OK-knappen. Feltet er markeret som standard.

I Windows Vista er der ingen Filtyper-fane i Mappeindstillinger-dialogboksen. Her kan du i stedet højreklikke på en fil af den filtype, du vil ændre filassociationen for og klikke på Skift-knappen på Generelt-fanen i Egenskaber-dialogboksen for filen.

Så åbnes Åbn med-dialogboksen, som vi omtalte før. Når du klikker på pilned-knappen yderst til højre, vises alle de programmer, der kan åbne filtypen. Markerer du Brug altid det valgte program til at åbne denne type fil-feltet, anvendes det valgte program altid som standardprogram for den pågældende filtype fremover.

I alle tre operativsystemer findes der filtyper, du ikke kan ændre filassociationen for, enten fordi det er kritiske systemfiler, eller fordi Microsoft ikke mener, det er smart at ændre på dem. I sådanne tilfælde kan du ikke markere eller ændre markeringen af Brug altid det valgte program til at åbne denne type fil-feltet.

[pt id=’2004513′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Klikker man på Avanceret-knappen nederst på Filtyper-fanen i Windows XP for en given filtype åbnes Rediger filtype-dialogboksen hvor man f.eks. kan ændre stan-dardikonet for filtypen og tilføje handlinger til genvejsmenuen for filtypen.”‘]

Klikker man på Avanceret-knappen nederst på Filtyper-fanen i Windows XP for en given filtype, åbnes Rediger filtype-dialogboksen, hvor man f.eks. kan ændre stan-dardikonet for filtypen og tilføje handlinger til genvejsmenuen for filtypen.


TAGS
Guide
Tips og trick
Windows 7
windows XP

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S