Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Strong Wi-Fi Mesh Home Kit 1600: Stærkt lille mesh-sæt

Set-top-boks- og tilbehørsspecialisterne hos Strong har nu også kastet sig over netværks-produkter. Det er der bl.a. kommet et spændende lille mesh-sæt ud af.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Strong er et gammelt mærke, hvis historie begyndte for 140 år siden. Det er nu en del af Skyworth, der holder til i Shenzen, Kina, og blandt meget andet ejer det fine tyske tv-mærke Metz. Ellers står Strong i dag for fjernsyn under eget navn, modtagerbokse og antenner samt tilbehør til satellit og terrestrisk tv. Plus nogle ganske anderledes mesh-produkter til trådløse hjemmenetværk, som er emnet for denne test.

Sort, småt og smart

De to routere i Strongs Wi-Fi Mesh Home Kit 1600 adskiller sig fra de løsninger, Alt om DATA tidligere har testet, ved at være sorte og smalle. Hver enhed har en højde på 102 mm og en bredde på 33 mm (42 mm med fod), så den diskret kan forsvinde ind i en reol.

Som modelbetegnelsen antyder, er den teoretiske hastighed 1,6 Gbps fordelt på 300 Mbps på 2,4 GHz og 1,3 Gbps på det hurtigere, men knap så langtrækkende 5 GHz-frekvensbånd. Der er ingen synlige antenner, for Strong har lykkedes med at klemme fem antenner ind i hvert af de små kabinetter.

I modsætning til de mesh-systemer, vi til dato har testet, kommer de to enheder i kittet parret fra fabrikken. Det vil sige, at opsætningen kan begrænses til etablering af en internetforbindelse til den første router og navngivning af netværket. De to enheder skal kunne dække 200 kvadratmeter boligareal.

Hvis det ikke er nok, kan man opkoble yderligere fire enheder og komme op på 800 kvadratmeter dækning. De efterfølgende enheder skal så parres med de første, men det går nemt med WPS-knappen på fronten af hver enhed.

AirPlay og USB

En anden feature, som vi ikke er vant til at møde på en router, er en 3,5 mm stereo-jack til audio på bagpanelet. Denne bøsning er kompatibel med AirPlay og kan derfor føde hi-fi-anlæg eller aktive højttalere – eller sågar almindelige hovedtelefoner – med audio fra en iPhone eller iPad på netværket.

Funktionen er ultranemt tilgængelig og virker fint, og lydkvaliteten er godkendt. Dog kan der være lidt baggrundsfnidder i meget stille passager, men det er jo heller ikke en dedikeret DAC/forstærker til et firecifret beløb
eller mere, vi taler om.

USB 3.0-porten på bagpanelet er ikke ”reserveret” til fremtidige anvendelser, men under Windows 10 kommer den først frem på netværksoversigten, når funktionen ”Understøttelse af SMB 1.0/CIFS-fildeling” aktiveres på kontrolpanelet. Man bør vist være forsigtig med at gøre dette, men hvis man løber risikoen, får man en nem adgang til et netværksdrev.

Hurtig opsætning og høje hastigheder

Med Google Wi-Fi-sættet som en mulig undtagelse, er Strongs Wi-Fi Mesh Home Kit 1600 det mest problemfri mesh-system, vi har installeret i meget lang tid. Selv om den tekstløse manual i Ikea-stil virker rodet, og appen kun taler engelsk, var vi oppe at køre på noget under en halv time.

Wi-Fi-dækningen i vores testmiljø (se forklaringen på www.aod.dk/routertest) er generelt rigtigt god og vil sikkert kunne blive endnu bedre ved anskaffelse af en tredje enhed.

Enhederne brager stærkt igennem og bliver godt varme, hvad der delvist kan skyldes deres forholdsvis høje energiforbrug på godt 8 W/stk. Ved døgndrift sluger to enheder op mod 150 kWh om året og fordyrer elregningen med omkring 375 kr.