Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Strømbesparende router

ZyXel har ikke gjort meget væsen af sig med routere til
hjemmet. Men nu har de lanceret en helt ny hjemmerouter, der blandt andet med
sine strømbesparende funktioner imponerer redaktionen.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Den er ikke ret stor, den nye hjemmerouter fra ZyXel, men vores test viste hurtigt, at den gemte på såvel kræfter som spændende funktioner. Det komplette navn er ZyXel Wireless N router (NBG-417N) Wireless N-Lite Home Router, og det lange navn afspejler slet ikke den klejne størrelse, som produktet faktisk har.

Den ligner så mange af ZyXels øvrige hjemmeprodukter med sine runde former og iPod-hvide farve. Det viste sig hurtigt, at det ikke var det eneste, der lignede sig selv, for selve den netværksbaserede brugergrænseflade lignede også alle andre ZyXel-produkter. Så følger man sig hjemme, men måske var det alligevel tid til en fornyelse? Interfacet fungerer dog fint, så måske er det derfor, at ZyXel ikke ønsker at ændre på noget der.

Ikke tid til at sove i timen

Under installationen skal man være lidt vågen, for første gang man logger ind på routeren, bliver man præsenteret for et billede, hvor det er muligt at bruge en guide til den grundlæggende opsætning. Desværre er det et ret godt skjult link, og vi kom da også første gang til at til trykke på ”Next”, hvilket bare bragte os ind til selve routerens brugergrænseflade. Vi startede guiden igen, og denne gang fandt vi det link, der startede den automatiske opsætning, som for resten var let at komme igennem.

Med den grundlæggende opsætning færdig var det tid til at kigge routeren igennem for, hvad den ellers kunne, og her var der rigtig mange ting at vælge imellem.

Som standard står routeren til automatisk at tildele en trådløs kanal, men du havde også muligheden for selv at vælge en kanal, hvis du skulle være nervøs for interferens fra naboer eller lignende.

Det var også muligt at slå Quality of Service (QoS) til, og vi kunne her vælge enten at bruge routerens standard-indstillinger eller vælge vores egne. Det eneste, vi dog kunne prioritere, var typen af trafik, altså www, e-mail og ftp. Vi havde ikke mulighed for at gå ned og vælge en bestemt applikation, hvilket vi gerne ville have haft muligheden for. Så vi valgte at beholde standardindstillingerne, og det var for øvrigt et fortrinligt valg, routeren kørte upåklageligt.

Smart trådløs funktion

Men der hvor vi for alvor blev begejstrede for denne router, var funktionen med at kunne sætte en timer på det trådløse netværk. Vi kunne vælge i hvilke tidsrum på alle ugens dage routerens trådløse netværk var tændt. Ikke alene ville det kunne spare strøm, når vi ikke var hjemme – det ville også fjerne muligheden for, at der var en cracker, der forsøgte at bryde ind på vores netværk, når vi ikke var hjemme. Det var virkelig en skøn funktion.

Den indbyggede firewall var relativ simpel, hvad den også skal være, når det er en hjemmerouter. Du kunne slå den til eller fra, og så var der også lige den mulighed, at du kunne blokere for sider, der indeholdt bestemte nøgleord. Simpelt og dog ret effektivt.

Det sidste vi tjekkede med routeren var dens signalstyrke. Undertegnede bor i et hus, der er notorisk kendt for at myrde alle former form trådløst signal, men uanset hvor i mit hus jeg befandt mig, var signalstyrken helt perfekt. Meget imponerende og dejligt at se, at det faktisk godt kan lade sig gøre.