Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Stram sikkerheden op

Udfør en gennemgang og revidering af sikkerheden, så du fremover er beskyttet mod både nuværende og kommende farer.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I en konstant foranderlig verden er det ikke praktisk bare at sætte barrierer op og så lade stå til. Hvad der måske virkede som det bedste sikkerhedsværktøj for fem år siden, er måske ikke længere på toppen. Der er god grund til at opdatere sin sikkerhed.

Lad os begynde med dit nuværende antimalwareværktøj. Tjek dets scoringer hos uafhængige testlaboratorier: SE Labs, AV-Comparatives og AV-Test Institute.

Beslutter du dig for at skifte til et nyt antimalwareprodukt, betaler det sig at sikre, at dit gamle er fjernet helt, inden du forsøger at installere det nye, ellers kan der opstå problemer. Tjek leverandørens hjemmeside for redskaber til at fjerne softwaren.

Den slags værktøjer gør et langt mere grundigt arbejde med at afinstallere i forhold til det indbyggede afinstallationsprogram. Har du problemer med at finde det rette redskab, så prøv ESET AV Remover Tool.

Slå fjernkontrol fra for at beskytte din internet-router.

Andre indstillinger

Et sikkerhedsprodukt kan ikke beskytte dig mod alle truslerne derude, og derfor skal du undersøge måder, hvorpå du kan udfylde hullerne. Den trinvise vejledning på næste side viser seks måder at for-stærke den overordnede beskyttelse på, fra tilføjelsen af udgående beskyttelse til Windows Firewall og til de skridt, du bør tage for at beskytte dig mod malware-inficerede annoncer på internettet.

Installér en VPN

Et virtuelt privat netværk (eller VPN) kan også beskytte dig, når du på en bærbar computer tilgår offentlige Wi-Fi-hotspots, og det giver dig adgang til danske tjenester, når du er i udlandet. Vi er fans af Hide.me VPN-tjenesten.

Du får gode hastigheder (minimum 3 Mbit/s) og op til 2 GB båndbredde hver måned. Du skal manuelt forny den gratis version hver måned ved at logge ind på din konto på https://member.hide.me/. Du kan også opgradere for 5 dollar eller godt 30 kroner om måneden.

Dobbelt beskyttelse

Du skal også aktivere to-faktor-autentifi-cering for alle online-konti, der understøtter det. Det betyder, at blot det at kende (eller gætte) dit kodeord til en konto, ikke er tilstrækkeligt til at få adgang. I det mindste slå to-faktor-godkendelse til for LastPass, så dine adgangskoder er be-skyttet, hvis din hovedadgangskode bliver kompromitteret.

Brug en mobilapp som LastPass Authenticator til at generere de koder, du skal logge på med fra en betroet mobilenhed.

Gardér netværket

Også dit hjemmenetværk skal beskyttes mod trusler. Fokusér på din router ved at sørge for, at du har ændret standardadgangskoden og deaktiveret fjernadgang (hvilket skærmer mod angreb fra nettet).

Kontroller også for firmwareopdateringer, hvis din router er blevet påvirket af WPA2 KRACK-sårbarheden, og overvej at ændre din Wi-Fi-adgangskode.

Endelig er 2018 blevet året for fremkomsten af to nye, særlige trusler: Specter og Meltdown.

Sørg for, at din webbrowser og Windows er fuldt opdaterede og kør Ashampoo Specter Meltdown CPU Checker for at kontrollere, at du er blevet be-skyttet.

Du kan også få brug for en BIOS-opda-tering fra din pc-producent. Tjek producentens supportwebsted for at få flere oplysninger.

[su_box title="Et ekstra lag sikkerhed" box_color="#1d9bf3" title_color="#ffffff" radius="1" class="verdict-box"]

1 Forstærk Windows

Firewall Hvis du overlader beskyttelsen til den indbyggede Windows Firewall, så installér også Windows Firewall Control. Indstil appen til ”Medium”, og lav derefter regler for programmer med behov for udgående internetadgang, så du kan blokere uautoriserede apps.

2 Få en ekstra gennemgang

Hent og installer Malwarebytes Anti-Malware og scan regelmæssigt (ugentligt). Det er gratis eller i Premium-version, som beskytter i realtid. Det blander sig ikke med dit primære antimalware-værktøj, mens det opsnuser mulige, oversete trusler såsom ransomware.

3 Udryd uønskede programmer

Potentielt uønskede programmer (kaldet PUPs) er software, der sniger sig ind, når du installerer et ønsket program. Du stopper dem med for eksempel Malwarebytes Premium-version eller ved at installere Unchecky, som hjælper med at blokere dem.

 

4 Blokér farlige hjemmesider

Det er ikke så omfattende som Malwarebytes, men Bitdefender Traffic Light er en nyttig udvidelse til Chrome og Firefox, som markerer risikable sider (herunder søgeresultater). Det kan også blokere adgangen til kendte malware- eller phishing-hjemmesider.

5 Slå ring om adgangskoderne

2018 bør være året, hvor du får beskyttet dine onlinekonti med stærke, tilfældige adgangskoder. LastPass er vores bud på et håndteringsredskab med browser-tilføjelser til alle større browsere og gratis synkronisering på tværs af flere browsere, computere og enheder.

6 Stop truende reklamer

Du bør generelt ikke blokere for reklamer på hjemmesider. For så har udbyderne af indhold intet at leve af, og så lukker de. Men støder du på en side med voldsomt mange eller inficerede reklamer (malvertising), kan de stoppes med for eksempel Ghostery.

[/su_box]