Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Så forskellige er trådløse anlæg

Om budgettet er 650 kroner eller flere tusinde kroner, om du vil have bærbar eller stationær lyd, smart design eller en praktisk løsning – så se testen her, der afslører, hvor forskellige de trådløse anlæg er i dag.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Trådløs lyd er et vidt begreb – se blot på udvalget af trådløse gengivere, som vi tester her. Her er alt fra komplette musikanlæg over bærbar lyd til en fiks tv-lydbar. At streame musik eller radio er ikke længere så nyt. Men måden vi kan gøre det på og især enhederne, der klarer opgaven, udvikler sig konstant, og idérigdommen er endog meget stor på dette endnu ret jomfruelige område.

Så det at vælge lyd med streaming har aldrig været lettere eller sværere, alt efter øjnene der ser.

Det trådløse princip byder også på hele viften af muligheder. Her er anlæg, der benytter det trådløse net (WiFi). Nogle af dem gør det via Apples fine Airplay. Og her er anlæg, som benytter den kortrækkende, trådløse standard Bluetooth.

De syv modeller, vi har samlet i denne stortest, viser på mange måder hele markedets brede spekter.

Af samme grund har det været lidt svært at udpege én vinder. Der er dog et par perler imellem, som har fortjent en pris. Men tag det som udgangspunkt, som inspiration til din jagt efter et trådløst musikanlæg, der passer til dine, særlige behov.

Markant design og effektiv lyd
Det store buede alurør både holder sammen på enheden og fungerer som bærehåndtag. De fire åbninger med gitter, hvor højttaler-ne er placeret, giver sammen med alurøret et nærmest industrielt design. Samtidig har betjeningen få knapper og er belagt med gummi i toppen. Lækkert!

Harman/Kardon-anlægget er en stor og tung sag, som er unik på mange måder. Den bliver ikke lettere, hvis du fylder buen med batterier, før du tager den med. Den er for tung at slæbe med ud på længere ture, men ude i haven eller i sommer-huset er den perfekt med batterier.

Som navnet antyder, er den også trådløs, og du kan overføre musik via Bluetooth fra de enheder, du ønsker. Bag på finder du mini jack-stik og USB, hvor du kan tilslutte med kabel. Der kan streames fra den nyeste iPad eller iPhone 5. Har du en ældre iPad/iPhone, skal du købe en adapter.

Alt foregår ret enkelt og let – og helt uden display. Tryk på Bluetooth-knappen, og søg med din smartphone eller tablet, så dukker enheden op. Nu kan du spille den musik, du har liggende, trådløst, blot du henter den tilhørende app, der natur-ligvis er gratis. Du kan dog også spille uden app – det er reelt lige så let, hvis du har en streamingtjeneste som Wimp eller Spotify.

Den spiller både højt og meget klart. Du kan uden problemer genere naboerne, hvis du bruger den udendørs. Musikken hænger godt sammen, og basrefleksportene, der booster bassen, er flot afstemt, så lydbilledet er dynamisk og samtidig homogent med slagkraft. Der er med andre ord dømt rock'n roll, når du spiller musik via dette anlæg.

Kort sagt: et fint anlæg. Dog synes vi, at prisen er lige høj nok.

Bærbar lyd med lynlås
En lille rund cylinder fyldt med musik og pakket i sin egen lille pose. Posen kan lynes af, og du kan købe og montere en pose i en anden farve. Der medfølger en grå, en gul og en rød pose, så du kan vælge den, der passer til musikken eller dit humør.

Den bærbare musikafspiller har endda lækkert læderhåndtag, som du kan have om håndleddet. Du går dog ikke så langt med den. Dertil er den for tung at slæbe rundt på. Men til at bringe med ud i haven, på en lille strandtur fra sommerhuset og i den dur – der fungerer den godt.

Zipp ligner ikke en musikafspiller, og selvom den har tilslutningsmuligheder via kabel, skal det helst ske trådløst, når du spiller. Om det er fra en iOS- eller Android-enhed er ligegyldigt. Du kan også streame fra din pc eller Mac. Libratone danner et WiFi-netværk fra den enhed, du vil bruge som musikkilde til Zipp. Det er genialt enkelt. Zipp har en enkelt knap på toppen og nogle få bagpå, hvor du kan indstille netværket med mere. Her finder du også et USB- og almindeligt mini jack-stik.

Zipp består af en 4”-bas og to 2”-diskantenheder. De spreder lyden godt ud og leverer samtidig overraskende dyb og kraftig lyd.
Der er absolut intet ”transistorradio”-lyd over Zipp. Lyden kommer godt ud i rummet, og anlægget kan sagtens spille en lille stue, et ekstraværelse eller et hjemmekontor op. På mange måder er Zipp vores favorit, da den har gennemført kvalitet fra inderst til yderst. Med kvalitet kommer som regel en høj pris – Zipp er ingen undtagelse.

Pc-lyd med streaming
Edifiers bud på et trådløst musikanlæg er dybest set et sæt pc-højttalere. Men et højst usædvanligt og efter vores mening flot designet sæt. Det er ikke nyt på markedet, men er stadig til at få mange steder og oven i købet til blot 650 kroner. Det er billigt, når man tager kvaliteten med i betragtning. For godt nok er her tale om plastik, men det er fornemt lavet, og den blanke volumenknap fungerer godt, så du hurtigt kan skrue op eller ned, når du sidder og lytter. Du kan slutte pc’en til via mini-jack eller direkte til et stik i den medfølgende, fikse volumenkontrol.

Når pc’en er slukket, kan du streame musikken via Bluetooth fra en hvilken som helst enhed, der har Bluetooth-teknologi.

Uanset om du streamer lyden via Bluetooth eller fra pc’en, er den ganske fin, når man tager prisen i betragtning. Subwooferen har tendens til at ”stikke af”, så den trykker godt, men uden at hænge sammen med satellithøjttalerne på bordet. Men alt i alt er lydbilledet fint og dynamisk.

Dock med det hele med power
Det er virkelig ”no-nonsen”, der præger Pures bud på en streamingenhed. Den buede overside har en lille holder, som stikker ud. Her kan du placere din iPone eller iPad. På toppen er der nogle få knapper, og tilslutning sker bagpå.
Fronten er dækket af plast og stof, og bagsiden er af blødt gummi. Det giver et forholdsvis dødt og halvtungt kabinet størrelsen taget i betragtning. Det lover godt for lydkvaliteten.

Streamingdelen foregår via Apple AirPlay, som også fungerer med Windows-computere. Der er tale om et produkt, som appellerer til den bruger, som benytter iTunes eller har en iOS-enhed. Har du det, vil du nyde at sætte for eksempel din mobil i (er det iPhone 5, kræver det adapter til det nye stik), for nu kan du via den lille remote styre Pure, der vil se godt ud på en reol, et bord eller, hvor du nu har plads til den. Så vil du opdage, at lyden er homogen og kommer godt ud i stuen. Der er en detaljerigdom, der gør, at man ikke er i tvivl om, at der er lydfolk bag Pure. Desværre er den lidt vel dyr.

Elegant bærbar streaming
Fidelio P9 skiller sig i den grad ud fra mængden. Den aflange højttaler er pakket ind i læder, du kan folde ud og bruge som holder. På siderne er der træ – ren retro!

Knapperne er diskret lagt ned i toppen og ses næsten ikke. De få tilslutninger sker på siden. Men det er via streaming, man vil bruge denne enhed.
Fidelio kan både anvendes stationært og mobilt. Den har strømforsyning, som oplader de indbyggede batterier, der har op til 8 timers brugstid. Uanset, hvor du bruger den, sker lydoverførslen via Bluetooth.

Et lytning afslører straks, at især stemmer står rent og tydeligt. Musikken flyder naturligt ud af P9 uden at være prangende eller voldsomt fængende. P9 kan spille overraskende højt uden at forvrænge, og selvom der ikke er tale om et sæt til havefesten, kan du sagtens blive uvenner med naboen.

Vi mener, at P9 er en moderne fortolkning af den gamle transistorradio – alt fra design til brug er gennemført og dejligt minimalistisk. Philips er absolut blandt vores favoritter og er et godt bud til dig, der vil have en elegant, bærbar streamingløsning. Men som med alt andet i denne verden koster kvalitet. Og Philips kan på ingen måde kaldes en billig løsning.

Komplet anlæg med streaming
I denne test skiller Pioneer sig ud ved at være et fuldblods (mini)-anlæg. Helt traditionelt til at stille på reolen og bruge til alle former for musikalsk underholdning. Men du får også iPod-dock og mulighed for streaming af musiksignalet. Altsammen i et forholdsvist kompakt anlæg.

Fordelen ved dette lidt større system er, at du kan have separate højttalere med eget kabinet, og der er plads til bedre komponenter i forstærkerdelen. Der er potentiale for større og bedre lyd, end du typisk får fra de mindre systemer, vi har med i denne test. Desuden får du cd, analog radio og internetradio.

Pioneer-anlægget er endvidere solidt bygget og har noget så sjældent som store, gedigne højttalerterminaler. Der er tale om ægte hi-fi, ingen tvivl om det.

Lydmæssigt er det klart fra første strofe, at Pioneer kan spille de øvrige anlæg i testen sønder og sammen. Ikke overraskende, og kan du leve med tre halvstore enheder er dette anlægget, du skal vælge til hjemmet. Anlægget kan selvfølgelig ikke sammenlignes med store, ambitiøse hi-fi-systemer, men spiller solidt og flot, især når prisen tages i betragtning. Samlet er dette anlæg testens vinder.

Nu kan du streame til en lydbar
Vi er efterhånden mange, der har indset, at lyden fra de fleste flade tv-skærme er, ja: flad!

Så vi sætter et surroundanlæg på eller supplerer med en lang lydbar, som flytter lyden op på et helt andet niveau. Og flere af disse lydbarer kan da også spille radio og gøre andre ting. Sonos laver nogle af de mest geniale, men også nogle halvdyre trådløse lydsystemer formet som en lydbar, der både kan bruges med dit tv og modtage streamet indhold fra andre kilder.
Styringen sker med en app til din smartphone eller tablet. Har du Sonos-anlæg i forvejen, dukker den nye enhed bare op på skærmen som endnu en enhed, du kan streame til. Om det så skal være en internetradio, en NAS eller noget tredje, er op til dig.

Løsningen er smart. Ikke mindst fordi Sonos er lig med høj kvalitet. Det gælder også PlayBar, der er meget lækkert bygget og ligger på niveau med rigtig gode, konkurrerende lydbarer af den mere traditionelle art.

PlayBar kan bruges alene, med subwoofer eller med Play:3, Sonos’ mindste, trådløse højttaler, der kan supplere som baghøjttalere til et surroundsystem. Det vil blive en meget kostbar, men lækker løsning.

Playbar består af hele ni højttalerenheder. Bas og diskant styrer du via app’en, du henter, også ved tv-lyden. Kvaliteten høres med det samme. Lyden er dynamisk, kommer godt ud i stuen og fungerer overraskende godt, både ved almindelig musik-streaming og når du ser tv. Sonos Playbar er et fantastisk produkt efter vores mening, men prisen er også meget høj. For høj efter vores smag.