Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stortest af grafikkort

Alt om DATA har kastet sig over grafikkortene, og her kan du få et udpluk af resultatet.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der er atter krig på drengen i toppen af grafikkort-verdenen. Længe stod producenten NVIDIA alene i spidsen med grafikkort, som ATI ikke kunne matche. De dage er talte, selv om NVIDIA med deres GeForce GTX280 stadig har verdens stærkeste grafikkort, der er baseret på en enkelt grafikchip.

Vi valgte nu i stedet at kigge på GeForce GTX260 i såvel standardclockede som overclockede versioner. I selvsamme øjeblik dukkede ATI HD 4870-grafikkortet frem af tågen som udfordrer til GTX260. Det kunne vi ikke undlade at reagere på, og testen endte derfor med at blive mellem fem GeForce GTX260-grafikkort og to ATI HD4870-grafikkort.

Der vil selvfølgelig være forskel på ydelsen mellem de standardclockede og de overclockede versioner af GTX260, men det spændende er, om forskellen retfærdiggør prisforskellen. Det er desuden spændende at kunne præsentere, hvorledes Radeon HD 4870-kortene klarer sig overfor de forskellige versioner af GeForce GTX260. Vi testede med Crysis og 3Dmark Vantage.

EVGA GeForce GTX260 er med sine 666MHz på grafikkernen testens hurtigst taktede GeForce-kort og er samtidig også testens suverænt dyreste kort. Dette grafikkort er gennem hele testen blandt de hurtigeste, og generelt set er det også testens hurtigste grafikkort.

Men EVGA GeForce GTX260 er ikke knusende overlegen, trods den voldsomme fabriksoverclockning af grafikkernen med 15,6 procent, shaderne med 13 procent, samt hukommelsen med 10,8 procent. Den største stigning ses i 3DMark Vantage, hvilket bevidner, at kræfterne er tilstede, men de udnyttes forskelligt, alt efter hvilket spil det drejer sig om.

Selv om kortet er det mest overclockede af GTX260-kortene, steg temperaturen ikke ret meget i forhold til de ordinære GTX260. Temperaturen lå på 47 grader celsius i idle og 70 grader under load. Det er værdier, der blot ligger 2 til 4 grader højere end normalt.

Kortets virkelige eksistensberettigelse ligger dog hos dem, der spiler i meget høje opløsninger og med mange billedforskønnende effekter slået til. Her kan kortet gøre en forskel, men på en almindelig 22" skærm med 1680×1050 vil de ekstra kræfter reelt kun betyde noget i ekstremt høje kvalitetsindstillinger.

Det viser sig da også, at EVGA GTX260 FTW især distancerer sig fra resten af feltet, hvad angår højeste fps. FTW står foresten for »For The Win« meget subtilt. Kortets problem er, at det er så dyrt, at man for 100 kroner mere kan erhverve sig et GTX280.

Det har som standard godt nok kun 602MHz på grafikkernen, men kører så med samme 1107MHz på hukommelsen og 1296MHz på shaderne. Men til gengæld har det 240 shadere og kan næsten garanteret også overclockes.