Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stortest: De ultratynde bliver stærkere og skarpere

Det ultratynde look er snart slået igennem overalt på pc-markedet. Her tester vi syv af de fladeste bærbare computere lige nu. De er stærkere end nogensinde, og skærmene bliver mere og mere skarpe.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det var Apple, som med MacBook Air startede ræset om at kunne fremvise den slankeste bærbare computer. Siden fulgte Intel op med certificeringen ”Ultrabook”, som fik Windows-pc’erne til at smide en masse overflødige gram. Resultatet i dag er, at alle bærbare er blevet tyndere, Ultrabooks eller ej, nogle selvfølgelig mere end andre.

Men i prisklassen 6000-9000 kroner – som er fokus i denne test – er der mange slanke lækkerier, og her bliver ydelsen tilmed ikke presset i gulvet af det flade design. Flere af testdeltagerne kan både bruges til gaming og til grafisk redigering.

Læs også: 7 stærke råd før du køber en tynd bærbar

I testen er den tykkeste maskine lige under 2,5 centimter høj, men de fleste af deltagerne er trykket ned under 2 centimeter, og vægten topper omkring de 1,5 kilo. Det er dog værd at bemærke, at de tungeste Windows-maskiner generelt får de bedste PC Mark Pro-målinger. Så lav vægt har stadig en pris, selvom de letteste maskiner da præsterer ganske gode måleværdier.

En klar tendens i tiden er højere skærmopløsning, hvilket giver god mening med skærme på 12-14”. Lidt pudsigt er det i denne test innovatoren Apple, som har lavest skærmopløsning. Sådan kan tingene forandre sig, men Apple er da stadig et designikon.

Læs også: Giv din computer det sidste løft

Vi bemærker også, at den traditionelle harddisk helt har forladt scenen, når vi taler tynde computere, og snart er den vel historie i det hele taget. Det skyldes, at de hurtige og pladsbesparende elektroniske ”diske”, ssd’erne, er blevet billigere. Derfor får de højere kapacitet, selvom et maksimum på 256 GB ikke ligefrem er imponerende. Men det går i den rigtige retning.

Hastighed har en pris
Der kan være stor individuel forskel på pc’er – det er jo derfor, du skal læse test, før du køber din næste computer – men generelt er hastigheden højere, jo dyrere computeren er. I stortesten i Datatid TechLife nr. 1 kostede pc’erne i gennemsnit 9610 kroner og havde en PC Mark Pro-testværdi på 4893. Windows-pc’erne i dette nummer er lidt langsommere – testen viser 4592 – men de koster også noget mindre i gennemsnit, nemlig 7407 kroner.