Home » Netværk » Stortest: Internet i stikkontakten
Stortest: Internet i stikkontakten

Stortest: Internet i stikkontakten

Share

Med en PLA kan du sende internet gennem strømkablerne og den på måde forstærke og forlænge forbindelsen. Vi tester seks af slagsen

Netværk via elnettet har til formål – som mange andre netstandarder – at løse det øjensynligt enkle problem med at forbinde enheder, der er fysisk adskilte. Forskellen er, at hvor traditionelt ethernet kræver kabler på kryds og tværs i hele hjemmet, klarer powerline sagerne næsten usynligt, når man ser bort fra de afslørende adaptere i elstikkene.

Den moderne fordel ved powerline-netværk minder påfaldende om fordelen ved trådløse net: Det er en enkel måde at forbinde enheder på i hjemmet. Efterhånden som ydelsen og rækkevidden hos WiFi stiger, kan denne teknologi æde sig ind på powerline-markedet, navnlig med de nye standarder, såsom 802.11ac, som man for eksempel kan finde på Buffalo AirStation WZR-D1800H Router.

Det smukke ved en god powerline-løsning er imidlertid dens enkelhed – sæt en adapter i tæt på din modemrouter og en anden ved siden af din computer, dit tv, din blu-ray-afspiller eller din konsol, og du er parat. Der er stort set ingen
grund til at konfigurere selve adapterne, og rækkevidden kan være langt større end noget, WiFi kan levere. Man behøver ikke at være bekymret for muligheden (der ofte er overdrevet) af, at andre snager i ens data, eller at ubudne gæster bruger ens forbindelse, fordi man ikke har ændret standardkodeordet.

HomePlug AV?

WiFi-standarden er skredet fremad, og det samme er sket med powerline-netværk. De første seriøse forbrugerenheder tilbød en teoretisk maksimal gennemstrømning på 14Mbps. De levede ikke op til nogen interoperabilitetsstandarder, de led under interferens fra andre enheder på det samme elektriske kredsløb (for eksempel lamper, fjernsyn og mikroovne), og de var forbløffende dyre, når man tager den meget lidt impo-
nerende ydelse i betragtning. Men selv de nyttigste standarder skal begynde et sted.

Den første generation af enheder blev hurtigt erstattet af hurtigere modeller, der gav en teoretisk maksimal gennemstrømning på 85Mbps og en mere robust infrastruktur. Oven i denne hastighedsforøgelse begyndte producenterne at indføre forskellige modeller, der gav større fleksibilitet for eksempel, som man så det med Devolo 85Mbps dLAN Wireless Extender.

Interoperabilitet blev snart et krav, standarden HomePlug AV blev formuleret af de større aktører for at sikre, at vi ikke alle opgav powerline, før den havde haft chancen for at brillere. Standarden foreskrev, at enhver enhed med logoet på boksen skal operere ved forud definerede hastigheder, og den skulle kunne bruges med andre enheder på samme tid. Den si-tuation gælder fortsat, og hvis man er ude efter at blande forskellige adaptere, skal man simpelthen sikre sig, at de alle er forsynet med HomePlug AV-logoet.

Den store nyhed ved denne første bølge af enheder var, at den øgede hastigheden på netværkene, så de kom op på 200Mbps. I det virkelige liv ville man gerne se noget i den retning (alt, hvad der nærmer sig to tredjedele af den hastighed, må man hilse med glæde), men selv 60 til 70Mbps er nok til en enkelt hd-stream eller til at flyt-te rundt på mellemstore filer.

Stream hd

Man kan stadig finde ældre adaptere på markedet, og selv-om vi anbefaler, at man undgår de to første generationer af adaptere, kan man roligt købe alt det udstyr, der lever op til HomePlug AV 200-standarden, især da priserne er så lave.

Denne standard er for nylig blevet justeret som forberedelse på IEEE 1901, der har ført til understøttede hastigheder op til 500Mbps. Igen skal man ikke regne med at se den slags hastigheder mellem to maskiner; i test ved rimelige afstande opnår man som regel mindre end 100Mbps. Imidlertid betyder den ekstra potentielle båndbredde, at man kan føje andre adaptere til det samme netværk (i teorien op til 255), således at man kan streame flere hd-film rundtomkring i hjemmet.

Begynderpakker

Hvis du står over for at skulle købe dine første powerline-adaptere, er et startkit ofte den bedste løsning, selvom enkelte adaptere muligvis kan fås lidt billigere.
Det er dog interessant, at man nu om dage har mange muligheder for at løse særlige problemer med individuelle opsætninger. Man kan for eksempel få gennemgangsstik, der sikrer, at man ikke mister en stikkontakt, når man installerer et powerline-net. Det er praktisk, hvis man vil inddrage fjernsyn, konsoller eller settopbokse i sit hjemmenet.

Et andet moderne indfald fra producenterne består i at have tre eller fire nettilslutninger på en adapter. Det er en ideel løsning, hvis man deler sit netværk med alle enhederne under og omkring fjernsynet, idet man ikke skal bruge en netværks-switch for at lede netværket til det rette sted. Disse enheder er gerne større end enkeltstiks-udgaverne, men det er ret indlysende.

På den modsatte side af skalaen har vi producenternes forkærlighed for at lave mini-adaptere. Disse kompakte enheder er ideelle, hvis kontakterne sidder tæt eller er synlige. De er gerne dyrere end adaptere af standardstørrelse, men de er værd at overveje, hvis man har en kontakt, der er tæt på gulvet, eller som er delt med en enhed, der har en indbygget transformer.

Producenterne er også be-gyndt at samle nogle af disse varianter i en enkelt pakke. For eksempel har Devolo kombineret sin gennemgangsteknologi med en tredobbelt forbindelse. Resultatet er Devolo AV 500 triple+, der er en ideel løsning for den, der vil forbinde et smart-tv, en konsol og en settopboks. Det er en dyr løsning i sammenligning med andre muligheder, men den rummer alt, hvad man kan ønske sig, i en pakke.

En anden mulighed for den, der overvejer at købe adaptere, er gigabit-ethernet. Da HomePlug AV nu kører et stykke over 100Mbps-grænsen for ethernetforbindelser, skulle man tro, at producenterne var gået over til gigabitforbindelser. Det er ejendommeligt nok ikke tilfældet. Det var et mindre problem med HomePlug AV 200-standarden, der sjældent kom op i nærheden af 100mbps, men det betyder mere for HomePlug AV 500-enheder. Hvis man vil have mest muligt ud af sit netværk, anbefaler vi, at man holder sig til gigabitforbindelser.

Slå strømmen til

I computerbranchen er der kun sjældent ét ideelt tidspunkt, når man skal købe en bestemt teknologi. Den næste udgave er jo altid lige om hjørnet. For en gangs skyld ser powerline dog vældig godt ud. – Den aktuelle ydelse er hurtig nok til flere hd-streams, og raterne for filoverførsel er også glimrende.Hvis der lige om hjørnet er en teknologi, som venter på at vende op og ned på powerline, er det den næste udgave af WiFi, 802.11ac, der lover en teoretisk gennemstrømning på 1,3Gbps.

Disse enheder vil dog i et stykke tid være meget dyre. Indtil standarden for alvor har vundet fodfæste, er der afgjort stadig plads til powerline.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Læs testene her:

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Læs konklusionen her:

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
Pla

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S