Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stortest: Få trådløs musik i dit gamle anlæg

Hvis du har et godt, gammelt stereoanlæg med masser af indbygget power og høj lydkvalitet, så skal du selvfølgelig kunne streame til det fra din tablet eller mobil. Her tester vi musikstreamere, som skaber trådløs forbindelse.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I danske hjem står der står rigtig mange stereoanlæg fra før den trådløse musikalder, og de kan på ingen måde modtage Wi-Fi-baserede musiksignaler fra en mobil, pc eller tablet. De kan til gengæld så meget andet, ikke mindst spille kraftfuldt, i ægte stereo og med høj lydkvalitet. De er kort sagt bevaringsværdige.

[irp]

Heldigvis skal de ikke betragtes ligesom uddøde dinosaurer, men kan bringes ind i ”Spotify-alderen”. Det er faktisk ret nemt. Du skal blot købe en streamingadapter – eller musikstreamer – som en af dem, vi tester på de følgende sider, og tilslutte den til dit nyere eller ældre musikanlæg, så er du klar til at streame til anlægget. Streameren tilsluttes med almindelige phonokabler, der ofte følger med produktet. Ellers kan det tilkøbes for under 100 kroner. Du slutter enheden til en linjeindgang bag på anlæggets forstærker. Denne indgang kan have påskriften ”CD”, ”Tuner”, ”AUX” eller noget fjerde. Men det er den samme type indgang uanset, hvad der står over den.

Kvaliteten afgør igen prisen
Med den Bluetooth- eller Wi-Fi-baserede streamingsadapter skaber du det nødvendige mellemled mellem det trådløse signal og stereoanlæggets forstærker, og sådan en streamer fås fra alt mellem 300 kroner og mange tusinde kroner. Forskellen i pris skyldes flere faktorer, men går primært på kvalitet. Streameren rummer både en modtager til det trådløse signal og en konverter, som omdanner det digitale signal til et analogt signal.

Den fås i mange kvaliteter – prisen spiller også her en væsentlig rolle – og det er op til dig, om du vil have en løsning, hvor du kan høre musik i baggrunden, eller om du som lydpurist sidder plantet foran højttalerne for at høre hele orkesterets dybde og pragt. Hører du til den sidste kategori, skal du også sikre dig en god streamingtjeneste med høj signalopløsning. Det er der flere, der tilbyder, og lige nu tilbyder tjenesen Tidal den bedste løsning. Men den ændrer sig hele tiden.

Tjek, at den foretrukne streamer kan overføre den streamingtjeneste, du mest lytter til. Det ved de ofte i en fysisk butik, hvis du ikke kan få oplyst det på nettet.

Vi tester her syv meget forskellige bud på en musikstreamer, og testen illustrerer fint, hvad du kan forvente af markedet. Vi er positivt overraskede over, hvor nemt det er, og hvor godt det fungerer i praksis. Dit gamle anlæg indgår uden problemer i den trådløse opsætning, og eneste ulempe i forhold til for eksempel en dedikeret Wi-Fi-højttaler er, at du skal tænde for anlægget, når der skal spilles. En trådløs højttaler er jo ”always on”.

Vi har udvalgt musikstreamere i forskellige prisklasser, for at du kan få et indtryk af, hvad markedet generelt byder på, hvis du går i tanker om at løfte dit stereoanlæg ind i den trådløse epoke. Streamerne er testet på et anlæg i den absolutte entusiastklasse for at få løftet sløret for, hvad disse enheder præsterer under optimale forhold. Vi har testet med både smartphones, tablets og pc’er som signalkilde.

Med en adapter kan du streame fra enhver mobil enhed til ethvert stereoanlæg, hvor forstærkeren eller receiveren har en linjeindgang. Med en adapter kan du streame fra enhver mobil enhed til ethvert stereoanlæg, hvor forstærkeren eller receiveren har en linjeindgang.