Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stortest: De vildeste grafikkort til din computer

Nvidias GeForce GTX680 er her og er nu de stærkeste grafikkort baseret på en enkelt chip. De stærke grafikknusere er også ret så dyre. De går også fra vild til utæmmelig, læs her!.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi har samlet fire grafikkort baseret på Nvidia-grafikchips. Ikke nok med det, de er alle baseret på GeForce GTX680-grafikchippen. Det forenkler visse ting. Arkitekturen er den samme, de understøtter samme teknologier, og man behøver ikke spejde efter finurlige forskelle i virkemåde eller billedkvalitet.

Men som det vil vise sig, er der alligevel en ret så stor forskel på de grafikkort, der har udspring i samme arnested. Der er forholdsvis stor forskel på pris, ydelse, størrelse, konstruktion, støjniveau og også eventuel medfølgende software.

Det har været formålet med denne test at vise, hvor meget man kan differentiere et produkt, der grundlæggende har samme udgangspunkt. GeForce GTX680 er lidt af et vilddyr i chipklæder, selv i dens oprindelige form. Chippen består af intet mindre end 3,54 milliarder transistorer. Der er 1.636 shaderprocessorer, 128 unified shaders og 32 texture mapping units til rådighed. Grafikkernen og shaderne arbejder ved 1.006 MHz, og hukommelsen arbejder ved en frekvensrate på 6.000 MHz. Det gør, at GTX680 klarer alting, måske med undtagelse af meget krævende spil i ekstremt høje opløsninger.

Vælger man et GTX680-grafikkort, skal man også overveje nogle ting ud over prisen. Computerens strømforsyning skal mindst være på 550 watt, og den skal have to 6-pins strømstik til grafikkort. Et GTX680-grafikkort fylder også godt. Det er ikke i alle computere, der er plads til det. Tjek det nøje inden køb. Husk også, at et standardtaktet GTX680-grafikkort er nomineret til at forbruge op til 195 watt under fuld belastning, samt at det er konstrueret til at blive op til 98 grader varmt. God luftgennemstrømning i kabinettet er altså et must.

Deltagerne

Da deltagerne har samme grafikchip, er de grundlæggende egenskaber ens. Der er tale om DirectX 11-grafikkort, der arbejder med et 256bit hukommelsesinterface. Grafikkortene kan alle booste hastigheden kortvarigt, når der er brug for det, ganske vist fra et forskelligt udgangspunkt. GeForce GTX680 understøtter desuden 3D Vision, 3D Vision Surround, cuda, PhysX, txaa, Adaptive VSync samt fxaa.

Skulle man hige efter virkelig ekstrem ydelse, er det muligt at sætte tre GTX680-grafikkort sammen i en sli-opsætning. Det ville kræve en mindre formue, et kæmpe computerkabinet, et særligt stort bundkort, udluftning i den helt store stil og en massiv strømforsyning. Men er man gal nok til det, kan det lade sig gøre.

Grafikkortene har mange smarte finesser. Billedkvaliteten er også god, og der er mange muligheder for at påvirke skærmbilledet gennem eksempelvis Nvidia 306.97-driverne, som blev anvendt her i testen. Men den grundlæggende årsag til, at man køber et GTX680-grafikkort, er nu nok, at man vil have det vildeste almindelige grafikkort, der kan fås for penge.

Uanset hvilket af de deltagende grafikkort man køber, er der rigeligt med ydelse til at klare, snart sagt hvilket som helst computerspil. Der findes spiltitler, der er så krævende, at selv et GTX680 tvinges ned i et krybende tempo, når kvaliteten og skærmopløsningen skrues helt i vejret samtidig, men det er virkelig et fåtal af titler.

Der er enkelte forskelle mellem de fire deltagende grafikkort, som afgør, hvilket af dem der passer bedst til den enkeltes behov. Men den største trussel mod GTX680-grafikkortene kommer nu fra Nvidia selv. GeForce GTX670 yder ikke meget dårligere end et GTX680-grafikkort, men der er flere hundrede kroner at spare på en tilsvarende model.

Sådan testede vi

Planen var at teste de fire grafikkort med en blanding af mere eller mindre syntetiske benchmarks og benchmarks foretaget i diverse computerspil. Desværre endte det med kun at blive ét spil, nemlig Elder Scrolls Skyrim. Det er et flot spil, dog ikke et, der belaster grafikkort som disse optimalt.

Vi testede den ved opløsningerne 1.290×1.080 pixels og ved 2.560×1.440 pixels, begge ved kvalitetsindstillingerne skruet i top. Vi foretog et par gennemspilninger af samme scene og målte fps med programmet Fraps. Gennemsnittet af de to gennemspilninger blev så noteret. Når det endte med, at vi ikke havde flere spil med, så skyldtes det, at et forsvandt på vej med posten.

Max Payne 3 blev også downloadet over steam for at belaste grafikkortene med et moderne krævende DirectX 11-spil. Desværre nægtede spillet at virke. Efter nogle forsøg på at få spillet til at virke måtte det midlertidigt udgå til denne test. Produktionstider og forsinkelser passer ikke så godt sammen. Så vi brugte 3DMark 11, der testede grafikkortene for generelle evner til spil under DirectX11.

Stone Giant blev brugt til at vise grafikkortenes evne til tesselation i to opløsninger. Unigine Heaven 3.0 var et tredje benchmarkprogram, der blev kørt med stadig stigende kvalitetsindstillinger og også i fuld opløsning på 2.560×1.440 pixels.

Vi målte også, om der var forskelle på computerens samlede energiforbrug ved de enkelte grafikkort. Det blev målt via SparOmeter-energimåleren såvel under idle som det maksimale energiforbrug i Skyrim. Ud over det målbare kiggede vi på grafikkortens andre kvaliteter, såsom dimensioner, opbygning, features og eventuel tilhørende software, man kunne få til det pågældende grafikkort.

Testene publiceres løbende i denne uge. Hold øje med boksen til højre.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs testene her:

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs konklusionen her:

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]