Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Bundkort [STORTEST]: AMD-bundkort der rykker

Hvilke bundkort egner sig bedst, hvis du går AMD-vejen næste gang, du bygger en monster-pc til gaming og andre heftige opgaver? Find din løsning i denne test <span class="Apple-converted-space"> </span>.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det ydmyge bundkort er måske den mest nuancerede del af ethvert pc-byggeprojekt, men det er som regel ikke forestillingens stjerne, når man opregner de enkelte dele. Ikke desto mindre kræver anskaffelse af bundkortet lige så mange overvejelser som de andre dele, og det er her, vores praktiske guide kommer ind i billedet.

AMD Ryzen har fjernet svælget mellem AMD og Intel, når det gælder gamingydelse, og mange af os vælger AMD-processorer til vores maskiner. Det betyder, at kompatible AM4-bundkort er vigtigere end nogensinde før. Men der er også større konkurrence, og derfor har vi afsat mange timer til test og arbejde for at skille klinten fra hveden.

X570 eller B550?

Nu om dage kan valget af et bundkort, der er kompatibelt med en Ryzen af tredje generation, koges ned til to chipsæt: X570 eller B550.

I toppen har vi X570-chipsættet. Hver producent har en håndfuld kort, der er udstyret med sådan et, og det skyldes, at det leverer mest, når det gælder funktionalitet. Hvis man ønsker sig en AMD Ryzen-chip med hele svineriet, er et X570-bundkort sagen.

Før du iler med at købe ind, er det imidlertid værd at bemærke, at B550-chipsættet heller ikke er noget dovendyr. Det rummer faktisk meget af den samme alsidighed og funktionalitet, som man får hos X570, og der er kun få ulemper. Et B550-bundkort har måske færre USB-porte og SATA-porte end et X570, men hvis man kan leve med det, sparer man en masse penge.

Begge chipsæt understøtter PCIe 4.0-båndbredde – X570 gør det over alle porte; B550 gør det over det øverste PCIe-slot og NVMe-slot. Denne support giver mere båndbredde end den endemiske PCIe 3.0-standard, vi har i dag, og den gør det muligt for superhurtige NVMe-ssd’er at nå nye højder.

En PCIe 4.0-ssd er ingenlunde nødvendig i gamingverdenen, men efterhånden som stadig flere kompatible ssd’er kommer på markedet, kan det ikke vare længe, før vi vader i superhurtigt lager. Og med de kommende generationer af spil-engines, der øger kravene til hardwaren, er det ikke godt at vide, hvornår vi kommer til at se al den ydelse blive brugt til et godt formål.

Asus TUF Gaming B550M-Plus WiFi

Moderat ydelse på budget


Det rent og skært nødvendige

Hvis du ikke vil undvære trådløs forbindelse, vil vi anbefale Asus TUF Gaming WiFi som en billig løsning. Varemærket TUF er i de senere år gledet ned i den billige ende, men der er stadig overleveret lidt af den gammeldags æstetik, som man husker fra de absurd overlæssede TUF-bundkorts tid.

Funktionssættet er lidt mere omfattende end hos MSI Mortar, men til gengæld må man leve med en lidt ringere ydelse. Her taler vi kun om nogle få frames, men TUF Gaming-kortet halter generelt efter de andre B550-bundkort i testen. Valget mellem dette bundkort og et MSI Mortar må bero på, om man absolut kræver Wi-Fi direkte fra chipsættet eller ej.

Hvis det er et krav, og man ikke vil ofre en af sine kostbare porte på sit Micro-ATX-bundkort til et Wi-Fi-kort på Mortar, er TUF Gaming et brugbart alternativ med et udmærket udvalg af porte til en håndfuld ssd’er og USB-enheder, og det hele er samlet i en enkel og solid pakke. Prisen er i den billigste ende af markedet.

MSI MAG B550M Mortar

Et prisbilligt alternativ


Ydelsen er flot, men ellers mærker man prisniveauet

MSI MAG B550M Mortar passer fint i den overkommelige prisklasse, i hvert fald hvis man sammenligner det med ASRock Taichi. Det fungerer også godt, og der er lige akkurat nok af alt det, som gør de fleste pc-byggere glade. Det har et kompakt Micro-ATX-format, og man kan derfor reducere hele pc’ens størrelse og spare lidt plads.

På trods af gode funktioner og fin konstruktion er der dog en pris at betale: Man må undvære Wi-Fi-support og satse på en kabelført Ethernet-forbindelse. Det er det foretrukne valg til gaming, og det er en ideel netværksløsning, hvis man kan undgå at snuble over ledningerne. Kortet har også Mortars sparsomme bagpanel, der lader meget tilbage at ønske, når det gælder USB-porte og forbindelsesmuligheder. Der er kun seks USB-porte, og de bliver hurtigt opslugt med de behov, vi har i dag.

Til gengæld brillerer MSI Mortar i vores test af ydelse, og det klarer sig fortræffeligt i de fleste benchmarks. Det fører foran de andre billige kort, vi har testet.

Asrock B550 Taichi

Anden rang i første klasse


Du mærker i praksis ikke, at dette ikke er et X570-kort

ASRock B550 Taichi tager B550-chipsættets mere overkommelige prisskilt og flår det i stykker. Som man kan se, hører dette kort ikke til i den billige ende. Man kan faktisk ofte finde ASRocks X570 Taichi til samme pris eller endda til en lavere pris. Hvorfor skulle nogen så satse på dette chipsæt i stedet?

Sagen er, at B550-chipsættets specifikationer ligger så tæt op ad specifikationerne for X570, at man faktisk ikke går glip af særlig meget. Der er en hårfin grænse mellem B550 og X570, og Taichi står med et ben i hver lejr – et i den billige afdeling og et i “vi sætter RGB over det hele”-lejren.

RGB er blot en af de funktioner, man får. Kortet omfatter også et generøst udvalg af SATA-porte, glimrende VRM, Wi-Fi 6, 2,5 GbE og en omgang aggressivt pladearbejde med børstet metal, der får kortet til at se råt og imponerende ud.

På papiret får man et chipsæt af anden rang, men man kommer næppe til at mærke det, så snart det sidder inden i ens pc.

Asus ROG Strix B550-E Gaming

Høj kvalitet til god pris

Mange funktioner – kun ganske få mangler

Asus ROG Strix B550-E Gaming er ikke så meget billigere, når man tager i betragtning, at det bruger B550-chipsættet. Men det viser blot, hvor lidt potentiale man går glip af, når man satser på et 500-serie-chipsæt.

Det er kun få funktioner, der skiller X570 og B550. Manglen på et PCIe 4.0-interface mellem cpu og chipsæt hos B550 betyder i realiteten blot, at man ikke får den samme båndbredde som hos storesøsteren, men der er adgang til PCIe 4.0-båndbredde direkte fra selve cpu’en. Det vil sige, at man stadig får adgang til et par PCIe 4.0-kompatible porte.

Der er pænt med USB-porte på kortet, og skulle du få brug for flere, er problemet ikke større, end at du kan klare det med en USB-hub eller med en gamingskærm med en indbygget port.

Generelt set leverer ROG Strix B550-E alt, hvad man overhovedet kan drømme om at have i en gamingmaskine fra AMD i mellem- til topklassen. Med andre ord får man her den komplette pakke.

Gigabyte X570 Aorus Master

Top-kort til overclocking


Fine netværksfunktioner og høj driftssikkerhed

Dette X570-bundkort er et af de bedste bud på grundlaget for et AMD Zen 2-projekt i den høje ende. Det er der flere grunde til, men de tre M.2-slots, fremragende kabelnet og trådløst net plus udvidelsesmuligheder står øverst  på listen. Det er dyrt, men man får virkelig meget bundkort for pengene, og det er meget driftssikkert.

Kortets 14-fase-VRM-design sikrer, at cpu’en får masser af strøm, og det er med til at gøre dette kort til et af de bedste valg, når det gælder overclocking af en Ryzen 3000-processor. Alt det metal oven på VRM’erne hjælper med til at holde temperaturen nede, og det samme gælder den massive plade, der dækker kortets bagende. Alle dets M.2-slots har varmespredere, og udvidelses- og hukommelsesslottene er også vældig solide.

Den eneste indvending mod dette kort består i, at hvis man bruger alle tre M.2-slots, har man kun fire SATA-porte at gøre godt med. Men det er et solidt og gennemtænkt bundkort, der vil tjene brugeren godt i lang tid.

MSI MPG X570 Gaming Pro Carbon WiFi

Det bedste X570-bundkort


Wi-Fi 6-kompatibelt kort med masser af kølere

Hvis du vil have mest muligt ud af din Ryzen-cpu af tredje generation uden at blive fuldstændig blanket af, er det MSI MPG X570, du skal interessere dig for. Det er funktionelt udstyret til så godt som alting inden for rimelighedens grænser, og det bør ikke have nogen problemer med hurtig hukommelse på op til 4400 MHz (effektiv) og en smule overclocking.

Det er imidlertid ikke fænomener, som AMD’s Ryzen-serie går synderligt op i.

Overclocking er mere eller mindre forbeholdt de mest ekstreme brugere, og det bedste bud på hukommelse består i at anskaffe et sæt på omkring 3600 MHz med henblik på at maksimere ydelsen, uden at man udsætter sig selv for uventede ulemper.

Det er måske grunden til, at selv en så forholdsvis ydmyg X570’er som Gaming Pro Carbon kan være svær at sælge efter lanceringen af B550-chipsættet. Men hvis du vil have en høj ydelse, er MSI MPG X570 Gaming Pro Carbon WiFi et oplagt valg.