Fire veje til trådløs musik i hjemmet

Fire veje til trådløs musik i hjemmet

Share

Trådløs lyd har for alvor indtaget de danske hjem, og du kan nyde musikken i alle rum. Her fortæller vi, hvordan multirumsløsningerne fungerer og demonstrerer forskellen mellem fire af de mest populære systemer

Den trådløse lyd har erobret hjemmene. Og nu skal vi ikke nøjes med at lytte til transistorlyd fra en enkelt højttaler, men kan distribuere lydoplevelserne magtfuldt ud i enhver krog af boligen. Mulighederne er mange, og de har forskellige navne, men her kalder vi dem multirumssystemer.

Det er, som navnet antyder, en opsætning, der gør det muligt at afspille lyd, musik eller radio i flere rum uafhængigt af hinanden. Kilden kan være fra en internetradio, en musiktjeneste eller din egen samling af musik gemt på en NAS, et fysisk lager, som er forbundet til hjemmets netværk.

Se også:  Philips smelter musik og lys sammen

Med et program til computeren eller en app på din smartphone eller tablet er det dig, som bestemmer, hvilke trådløse højttalere der skal spille hvad. Og inde i appen kan du hente musik fra forskellige musiktjenester, som producenten af dit multirumssystem understøtter. Med for eksempel Spotify eller Apple Music kan du høre musik og netradio i køkkenet, mens du sætter kaffen over. Og før du smutter under bruseren, skifter du til højttaleren i badeværelset.

Du kan også frit vælge, hvad der skal spilles på tværs af dine musiktjenester og din egen musiksamling og bede systemet danne såkaldte grupper, så du hører Katy Perry i køkkenet og badeværelset, men Johnny Cash i bryggerset.

Styr med en enkelt app
For at få det hele til at fungere skal alle enheder være på samme trådløse netværk og dukke op på listen i din app eller dit computerprogram. Ud over højttalere kan du tilføje trådløse receivere, musikanlæg, forstærkere, NAS’er osv.

Se også:  Samsung Galaxy S9 får skærm der dækker hele fronten

Overførslen foregår oftest med radiobølger, dvs. efter Wi-Fi-standarden, men der findes forskellige systemer, blandt andet Apples AirPlay, der kræver, at både afsender og modtager af lyden understøtter AirPlay. Lyden kan også overføres trådløst med Bluetooth-standarden, som har en maksimal rækkevidde på 10 meter. Til gengæld kræver den ikke Wi-Fi. Nogle systemer, blandt andet Sonos, danner deres eget trådløse netværk, SonosNet, som ikke er afhængig af, om hjemmet har Wi-Fi. Det kræver dog stadig en internetforbindelse, hvis du vil streame fra en musiktjeneste og bruge SonosNet.

Del denne