Home » Bærbar computer » Stor bærbar computer med kraftoverskud til fornuftige penge
Stor bærbar computer med kraftoverskud til fornuftige penge

Stor bærbar computer med kraftoverskud til fornuftige penge

Share

17,3″ bærbar computer behøver ikke koste det hvide ud af øjnene for at kunne levere en god brugeroplevelse med overskud til de fleste opgaver.

Hvis der på ønskelisten står en stor bærbar, eksempelvis en 17,3” bærbar, der skal kunne træde ind og erstatte den stationære computer i hjemmet, så kan MEDION AKOYA P7628 MD99280 lige være den computer, du leder efter.

Det er en 17,3″ bærbar med en traditionel LED-skærm uden touch. Hvis man ikke har behov for det, kan man få denne stærke bærbare computer i ALDI butikkerne onsdag den 4. december til 4799 kroner. Den har måske ikke touchskærm, men den har en fornuftig stærk Intel Core i5-processor og et dedikeret GeForce grafikkort, så alsidigheden er i orden.

Der er tale om en bærbar computer, hvor man får meget for pengene. Den leverer også en ganske solid brugeroplevelse på flere områder, og overordnet set er den ganske godt skruet sammen.

God mellemklasse bærbar

MEDION AKOYA P7628 MD99280 er ikke en udpræget budgetbærbar, hvor prisen er presset helt i bund. Der er i stedet tale om en 17,3″ bærbar, hvor især processoren og det dedikerede grafikkort er med til at løfte brugeroplevelsen en tand i vejret.

Der er ikke tale om en lille diskret sag, man lige tager under armen, selv om MD99280 slet ikke virker så voldsom endda. Med dimensionerne 423 mm x 281 mm x 31~34 mm og en vægt på 2,98 kg er den mest egnet til at have stående derhjemme.

Helhedsindtrykket ændres en del, når man klapper skærmen op og gør sig klar til at bruge den bærbare computer. Pludselig virker den en hel del slankere og mere strømlinet end i lukket tilstand. Selve chassiset er “blot” cirka 20 mm tykt, hvis man fraregner fødderne, den hviler på og skærmmonteringens tykkelse.

MD99280 er født med en Intel Core i5-3230M dual core-processor på 2,60 GHz. Det er ganske vist ikke den allernyeste processorgeneration fra Intel, men det gør bestemt ikke noget. Der er tale om en processor, der understøtter de fleste af de teknologier, som Intel har implementeret i deres processorer.

En af disse er Turbo Boost 2.0, der gør, at processoren, når der er behov for det, kan øge hastigheden til 3,20 GHz. Hyper-Threading understøttes ligeledes, hvilket gør at processoren kan bearbejde fire tråde på samme tid, hvis ellers programmet understøtter denne mulighed.

Begge dele er i skiftende grad, alt efter anvendelse, med til at hæve den samlede brugeroplevelse, især ved processorintensive operationer. I den forbindelse er det også et plus, at der er 6 GB ddr3 1600 MHz ram installeret i den bærbare. 4 GB ram kan sagtens klare opgaven, men når man har en lidt kraftigere processor som her, der lægger op til at give sig i kast med lidt tungere opgaver, er det rart med de ekstra ram.

Og MD99280 har desuden et dedikeret grafikkort bestående af et Nvidia GeForce GT740M DirectX 11 grafikkort med 1 GB hukommelse og tilknyttet HDMI-udgang. Dette kort arbejder sammen med den i processoren befindende Intel HD Graphics 4000-løsning i en Nvidia Optimus opsætning, således at det dedikerede grafikkort tager over, når behovet opstår.

Sidste parthaver i ydelsen er den 1 TB store hybrid harddisk, der er udstyret med 8 GB flash hukommelse. Den er med til at øge, hvor hurtigt det går, når man foretager forskellige valg og eksempelvis starter programmer. Den er dog ikke lige hurtig til alle opgaver, men det vender vi tilbage til.

Alt i alt er der ingen tvivl om, at MD99280 føles som en ganske habil bærbar computer i hverdagen. Man føler ikke at man skal vente ret længe på at handlinger udføres, det hele afvikles ganske fornuftigt. Ydelsen føles tilfredsstillende, hvad enten man surfer, arbejder med programmer af forskellig art eller tager sig en pause med at spille et computerspil.

Der er bærbare computere derude, der er stærkere, men til almindeligt brug er MD99280 en virkelig god og ydelsesstærk bærbar, som de færreste vil finde meget at udsætte på.

Se også:  Nye kundebehov gør den bærbare pc mere specialiseret

Brugsoplevelsen

MD99280 er en bærbar konstrueret i et plastmateriale, der tager sig ganske godt ud. Den har ikke det ″billige″ plasticudtryk, som man ofte ser specielt ved billigere bærbare computere. Den bærbare er stor, og konstruktionen i plast gør til dels, at chassiset ikke er hundrede procent afstivet.

Man må dog sige, at den er rimelig velbygget, for det generelle kvalitetsindtryk virker overbevisende med et solidt indtryk, og hængslingen af skærmen er for eksempel ret solid.

Nu kunne man forvente, at tastaturet er stort med store taster på en 17,3″ bærbar, men det er dog ikke helt tilfældet her på denne bærbare computer. Tasterne har en mellemstor størrelse, og de virker lidt små på en stor bærbar som MD99280, den har ganske vist et numerisk tastatur, men det er kun en begrænset del af forklaringen.

Det er snarere det elegante design med den bløde, skrånende overgang mellem overfladen på den bærbare og det forsænkede tastatur, der kræver sin plads. Hvor tasterne ikke er specielt store, er der til gengæld godt med plads rundt om tasterne, hvilket redder brugsoplevelsen.

Tastaturet i sig selv er ganske behageligt at bruge, tasterne har en mellemlang vandring, når de aktiveres. Feedback er dejligt afmålt med en halvfast respons, der bevirker, at man føler at have en god kontrol over skriveprocessen. Det er et godt tastatur selv til længere tids skrivning.

Touchpad er stort og med integrerede museknapper, den har afrundede hjørner foroven og en indbygget LED-diode nær øverste, venstre hjørne, hvormed man kan deaktivere touchpad. Det er en glimrende ide, når tastaturet skal anvendes intensivt, man forhindrer mange småfejl, hvor cursoren ellers ville kunne hoppe rundt i dokumentet. Touchpad er en lille smule forsænket i forhold til resten af overfladen på den bærbare. Den har en forholdsvis glat overflade, men den byder ikke desto mindre på en god kontrol til diverse opgaver. Museklik fungerer også fint på denne touchpad med mellemlange vandringer og fin kontrol.

Ikke en decideret brugeroplevelse, men det bidrager til den samlede opfattelse af den bærbare, at der er indbygget et multi dvd/cd-brænder drev i MD99280.

Den anvendte 17,3ˮ LED-belyste skærm er ikke en touchskærm. Der er tale om en skærm med skærmopløsningen 1600 x 900 pixel, hvilket er ganske fint til skærmstørrelsen, uden at det er ekstravagant. Med en pixeltæthed på 106,1 ppi (pixels per inch) er pixeltætheden en lille smule større end hos en 15,6ˮ bærbar med skærmopløsningen 1366 x 768 pixel.

Skærmen er rimeligt lysstærk uden at være i nærheden af de mest lysstærke skærme på markedet, der er tale om en skærm med en fornuftig farvevisning og en ganske god skærmkvalitet. De vertikale betragtningsvinkler er dog ikke så gode, men er man placeret lige foran skærmen, gør den et ganske godt indtryk uden decideret at imponere.

Lidt mere om ydelsen

Som tidligere nævnt virker denne bærbare computer til at kunne langt de fleste opgaver på en overbevisende måde. Det føles, som om der er en del kræfter bag brugsoplevelsen. Selvfølgelig er der grænser og trods den 8 GB flash-hukommelse i den hybride harddisk, er oplevelsen ikke så responsiv, som hvis systemdrevet havde været en ægte ssd.

Den indbyggede harddisk på 1 TB er lidt af et antiklimaks. Hvis man måler på dens evne til at flytte data fra et sted på drevet til et andet, imponerer den ikke særligt. Faktisk målte vi en sekventiel læsehastighed på 68 MB/s og en sekventiel skrivehastighed på 108 MB/s i HD Tune Pro 5.50 filtesten. Det er ikke noget, der i sig selv sælger billetter, især er læsehastigheden noget skuffende.

I den overordnede test af læsehastigheden over hele drevet blev resultatet 92,3 MB/s, hvilket dog er noget bedre. Når harddisken alligevel er med til at løfte oplevelsen en del, skyldes det, når det kommer til stykket, alligevel de 8 GB flash-hukommelse. For kigger man efter, ser man at den gennemsnitlige søgehastighed ligger mellem 0,2 til 1,1 ms, det er meget hurtigere, end hvad en traditionel harddisk kan klare. Det afhænger selvfølgelig af situationen, men generelt føles start af småprogrammer, åbning af dokumenter med mere ret flydende.

Se også:  Bærbare computere [STORTEST]: Her får du mest bærbar for pengene

Processoren, en Intel Core i5-3230M, har den fordel, at brugeren, i programmer der understøtter flere simultane tråde, vil kunne opleve en ydelsesfremgang i forhold til dual core-processorer, der ikke understøtter Hyper-Threading. Det samme kan siges om understøttelsen af Turbo Boost 2, hvor ydelsen momentant kan skrues i vejret til 3.2 GHz, hvilket igen kan bringe hastigheden i vejret på den opgave, man er i gang med.

Det er en kvik processor. Vi har målt en aggregeret score på 34,78 gops (Giga Operation Per Second) i SiSoftware Sandra 2013 SP6, det er faktisk en ganske habil score for en mobil processor.

De 6 GB ddr3-ram er her i forskellig grad også medvirkende til, at især hukommelsesintensive opgaver som eksempelvis videoredigering, 3D-animation eller Photoshop og deslignende vil afvikles lidt bedre.

Vi har også jaget MD99280 gennem PCMark 7, hvor den klarede en suite score på 4120 PCMarks, hvilket er en fin score for en bærbar specielt i denne prisklasse. En computational subscore på 17.602 er virkelig fornem, en creativity score på 7570 er bestemt også god, ligesom en system storage score på 3199 også er fin. Alt i alt er dette en bekræftelse af vores erfaringer med MD99280 i testfasen, en god gedigen bærbar med kræfter i overskud til en lang række forskellige opgaver.

Vi må heller ikke glemme det indbyggede GeForce GT740M grafikkort, der gør et muligt at spille et noget større udvalg af spil i en fornuftig kvalitet, end hvis man udelukkende skulle have anvendt Intel HD Graphics 4000-løsningen. Scoren blev på 5434 3DMarks i 3DMark Cloud Gate med en grafiks delscore på 7214 point, det er slet ikke så dårligt endda. Det gode er, at når der ikke er behov for den ekstra grafikydelse, slår Optimus løsningen over på den integrerede grafikløsning, hvorved der spares batteri.

Den sidste form for ydelse, vi skal tale om, er batterilevetiden, det har ganske vist ikke noget med at gøre, hvor hurtigt en opgave kan løses. Men det har en omfattende indflydelse på den generelle brugeroplevelse. Selv om processoren er af Intels tredje Core-generation og ikke den fjerde, klarede MD99280 sig ganske fornuftigt.

Vi målte batterilevetiden med Powermark, først i balanceret modus, hvor surfing, videovisning, spil og tekstbehandling skiftes, indtil batteriet er løbet tør. Her klarede MD99280 at holde på batteriet i 3 timer og 17 minutter. I produktivitetstesten, der består af surfing og tekstbehandling, klarede denne bærbare at holde batteriet i 4 timer og 44 minutter.

Det er et ganske fornuftigt resultat, der gør, at man kan bruge den bærbare i et stykke tid uden at skulle have den sluttet til strømstikket. Det kunne vel være lidt bedre, men så igen med et dedikeret grafikkort er det slet ikke ringe.

Afrunding

En 17,3ˮ bærbar med et dedikeret grafikkort og 6 GB ram til 4799 kroner, det er en ganske fornuftig handel, når man ser på det udefra. Lad os lige runde af med at nævne de ting, som man forventer, at der er i en bærbar, men som det alligevel er rart at få med. Det er blandt andet netværk, hvor MD99280 har 1 Gbit/s ethernet, 802.11n Wi-Fi samt Bluetooth 4.0.

Foruden dette har den to USB 3.0-porte, to USB 2.0-porte, HDMI-udgang, VGA-udgang, en multikortlæser og et audio kombi-stik samt endelig indbygget webcam.

Der medfølger som standard en lang række software og endvidere en Medion Windows genoprettelses-dvd. Til sidst skal der lige gøres opmærksom på, at vores testeksemplar kom med Windows 8.0 installeret, men at denne i løbet af testen blev automatisk opgraderet til Windows 8.1. Det vides ikke om computerne, der sættes til salg i ALDI, når at komme med Windows 8.1 præinstalleret.


AKOYA P7628 MD99280
4.5

Alt om DATA siger

Stor 17,3″ bærbar, der har det nødvendige kraftoverskud til en lang række anvendelser, behagelig at bruge og kan først og fremmest fås til en virkelig god pris ydelsen taget i betragtning.

Sending
User Review
0 (0 votes)
TAGS
17,3''
Akoya
Bærbar
Intel Core i5
Laptop
MD99280
medion
notebook

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S