Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stol ikke på dine Facebook-venner

Hackerne bliver stadig mere kreative, når de forklædt som vores venner tillusker sig adgang til vores konto og inficerer computer eller mobiltelefon med malware. I værste fald kan de overtage vores identitet og tømme bankkontoen. Det viser dugfriske tal fra Symantecs Internet Security Threat Report.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Over tre millioner danskere er i dag på Facebook, og det gør det yderst attraktivt for de cyberkriminelle at angribe der. Men vi passer ikke godt nok på os selv på de sociale medier. Mange af os stoler blindt på opfordringer og links, som vennerne deler med os, og det udnytter hackerne.

Ifølge Symantecs Internet Security Threat Report er de tre mest anvendte angreb på de sociale medier:

* Falske tilbud: 56 procent. Inviterer brugeren til en falsk begivenhed eller gruppe med incitamenter såsom gratis gavekort. Deltagelse kræver ofte, at brugeren deler personfølsomme oplysninger eller sender en tekst til et overtakseret nummer.

* Fup med henblik på deling af informationer: 18 procent. Disse fupnumre får det intetanende offer til at dele spændende videoer, falske tilbud eller beskeder med deres venner.

* Likejacking: 10 procent. Ved hjælp af falske "Like" knapper narrer angriberne brugeren til at klikke sig ind på hjemmesider, der installerer malware og måske poster opdateringer på brugerens væg, der kan sprede angrebet.

Danskerne bliver ramt, fordi de i bund og grund ikke beskytter sig godt nok – og det kan få store konsekvenser:

”Sikkerheden er ikke et teknisk problem, men et personproblem. Skaderne sker oftest, fordi vi ikke er klar over, hvor vigtigt, det er at beskytte os. Og fordi vi ikke passer godt nok på os selv, gør vi os selv til et attraktivt mål for angreb fra hackere. Konsekvenserne kan være store: I bedste fald dukker der mærkelige links op på Facebook-væggen eller i meddelelser til vennerne, i værste fald bruger hackerne Facebook-malwaren til at stjæle penge fra intetanende brugere”, siger Peter Schjøtt, it-sikkerhedsekspert, Symantec.

Tal fra Symantecs Norton Cybercrime Report viser, at mange danskere rammes:

* Blandt sociale netbrugere har mere end hver tredje (40 procent) været udsat for en social netforbrydelse.

* 10 procent af brugerne på sociale netværk indikerer, at nogen har hacket deres profil og udgivet sig for at være den retmæssige ejer af profilen (også kendt som ’face-rape’).

* 19 procent af brugerne tjekker ikke links, før de deler dem med deres venner.

* 5 procent af brugerne er blevet ofre ved at trykke på falske links eller lignende på nogle af de sociale medier, de bruger.

* Selv om mange har mistanke om, at cyberkriminelle i stigende grad investerer i sociale medier, bruger næsten halvdelen (45 procent) ikke en eller anden form for sikkerhedsløsning, der beskytter dem mod den slags trusler.

”Da vi i stigende grad også benytter de sociale medier på vores arbejde, skal danske virksomheder også i høj grad være opmærksomme på, at de sociale medier kan være en åben dør ind til virksomhedens forretningskritiske oplysninger”, siger Peter Schjøtt, it-sikkerhedsekspert, Symantec.

Læs mere i vedhæftede pressemeddelelse og i Symantecs Internet Security Threat Report




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere