Home » Styresystem » De største styresystemer – hvilket er bedst?
De største styresystemer – hvilket er bedst?

De største styresystemer – hvilket er bedst?

Share

Vi kaster de tre store operativsystemer, Windows, macOS og Linux i testringen, for at se hvilket, der klarer sig bedst indenfor fem forskellige kriterier

Det er en subjektiv diskussion så gammel som tiden selv (ok, måske ikke helt så gammel). Hvad skal du vælge? Hvad vil gøre dit computerliv nemmere, og hvad vil gøre dit liv til et levende helvede fyldt med nedbrud og ærgrelser? Vi har samlet de tre store operativsystemer: Windows, macOS og (præsenteret i brede træk) hele Linux-økosystemet. Vi har gentagne gange stødt på alle tre over de sidste par årtier, ikke kun som desktop operativsystemer, men som servere, ét-formålsmaskiner osv. Så vi har valgt at kaste dem i testringen i fem kategorier, der virkelig gør en forskel. Lad kampen begynde!

RUNDE 1 –  Hardware-kompatibilitet

Windows har en fordel ved at være det største operativsystem, hvilket betyder, at størstedelen af enheder tilbyder 100 % kompatibilitet med det – generelt set fra starten. Får du noget nyt, så sæt det til, og det virker; hvis det ikke gør, så er de nyeste drivere kun få klik væk, og de er som regel opdaterede med de nyeste ændringer.

Se også:  Linux og Windows i smuk harmoni: Den nyvundne kærlighed er godt nyt for alle

Det samme gælder ikke Linux – selvom det hårdtarbejdende Linux-samfund har betydet, at en stor mængde hardware virker helt fint via open source-drivere, hvoraf mange er indbygget direkte i kernen og derfor tilgængelig med det samme, så er det sjældent, at producenter kan holde den samme standard på deres drivere. Kravene er simpelthen ikke høje nok til at retfærdiggøre anstrengelsen, især da closed-source-drivers har en tendens til at få open source-samfundet til at danne fråde om munden og slå med næven.

Mac’ens snævre hardware-platform giver den en stor fordel, når det drejer sig om perifer kompatibilitet, og de fleste producenter understøtter det gladeligt, men tag i agt: Hvis du bygger en Hackintosh, skal du regne med, at det bliver hårdt arbejde at få ikke-standard-hardware til at virke med macOS.

Se også:  5 tricks der får Windows 11 til at makke ret

Vinder: Windows

operativesystemer1

Windows: Udvikler sig konstant og er det største operativsystem.

RUNDE 2 – Lækkerhed

Apples fokus på brugeroplevelsen er utrolig tydelig i macOS med alle slags lækre detaljer og subtile småting, der gør den utrolig behagelig. Æstetisk set har den ikke ændret sig ret meget siden introduktionen af OS X i marts 2001, men den har fået en hel del ekstra navigationsfunktioner koblet på – selvom det må siges, at det dog ikke er alle, der passer perfekt sammen.

Windows er endnu mere skyldig i at blande stilarter. De seneste udgaver har givet flere simplificeringer og tvunget noget venlighed ind, men der er stadig masser af gammeldags elementer, og det mudrer sommetider oplevelsen lidt. Windows 10 er det lækreste Microsoft OS til dato, men dens lange arv af mindre ændringer gør, at der er masser af uoverensstemmelser om bord.

TAGS
linux
macOS
operativsystem
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S