Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stik næsen i skyen

Finanskrisen har øget erhvervslivets interesse for de
såkaldte cloud-løsninger, hvor man kan spare penge ved at leje sig ind på
netbaserede applikationer frem for at købe og drive dem selv, betragteligt. Men
hvordan ved man, at man reelt får den vare, man betaler for?.

Af Jan Kalf Larsen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Cloud-computing er på meget kort tid blevet et af tidens store buzz-words. Med netbaserede applikationer kan virksomheder nemlig spare ganske mange penge, frem for hvis de selv skulle købe og drive de samme applikationer.

Derfor indgår virksomheder verden rundt aftaler med leverandører som blandt andre Google, der kan tilbyde cloud-løsninger. Hidtil har der dog været en betydelig hage ved at leje sig ind på netbaserede applikationer.

Som aftager af tjenesterne har man nemlig været tvunget til at stole blindt på, at man nu også får det, man betaler for. For det er jo ikke muligt at måle og kontrollere ydelsen og tilgængeligheden af applikationerne, når man ikke har direkte adgang til servere og software.

Hold øje med skyerne

Nu har it-giganten Hewlett-Packard imidlertid udviklet en løsning, der gør det muligt at - så at sige - stikke næsen i skyen og tjekke, om varen lever op til forventningerne. HP Cloud Assure gør det således muligt at holde et vågent øje med, om leverandørerne af de netbaserede applikationer lever op til det serviceniveau, man betaler for.

"Virksomheder, der vælger cloud-løsninger, er lige så afhængige af sikre, stabile og tilgængelige applikationer som alle andre. Derfor indgår de typisk en aftale med cloud-leverandøren om et bestemt service- og sikkerhedsniveau," forklarer Flemming Sustmann, der er direktør for HP Software i Danmark.

"Hidtil har det dog været vanskeligt at kontrollere, om leverandøren levede op til aftalen. Det råder vi nu bod på med en cloud-baseret softwarepakke, som kontrollerer både tilgængeligheden, sikkerheden og ydelsen på cloud-tjenester."

Flemming Sustmann kalder den nye løsning for en slags "cloud-forsikring".

Skyen drives frem af krisen

Finanskrisen kan være med til at udløse det afgørende gennembrud for cloud-løsninger blandt større danske virksomheder. Det øjner HP Software i hvert fald i spåkuglen.

I mere normale tider er cloud computing mest interessant for små og mellemstore virksomheder med få brugere til hver enkelt applikation, så har det øgede likviditetspres fået de store virksomheders it-direktører til seriøst at overveje om køb og drift af applikationer fortsat er den mest optimale løsning.

"I krisetider er høje kapitalkrav ofte en "show-stopper" for nye applikationer. Det undgår man med cloud, for her betaler man kun for brugen af applikationerne og altså hverken for indkøb af selve softwaren, drift af serveren bag eller vedligehold og udvikling," uddyber Flemming Sustmann.

Ifølge Flemming Sustmann vil det åbne døren for cloud også i de helt store virksomheder. Især når de kan få et værktøj ,så it-direktøren slipper for at skulle forlade sig på blind tillid og får hånd i hanke med både serviceniveau og sikkerhed på sine cloud-applikationer.

Preben Jacobsen, der er business development manager i HP Danmark, erkender dog, at de endnu ikke kender til konkrete eksempler på danske virksomheder, der gør brug af cloud-tjenester. Til gengæld kender de til flere virksomheder, der eksperimenterer med det og vurderer mulighederne i det.

"Men der er en generel tilbageholdenhed omkring det. Det skyldes serviceniveau, sikkerhed og så videre”, mener Preben Jacobsen.

Måler og vejer også sig selv

HP-løsningen er centreret omkring tre komponenter, der kontroller henholdsvis sikkerheden, tilgængeligheden og ydelsen af cloud-applikationer. Helt i tråd med konceptet leveres Cloud Assure selvfølgelig som en cloud-løsning, virksomheder kan kæbe sig netadgang til.

"På den måde kan løsningen selvfølgelig også måle såvel service- som sikkerhedsniveauet på sig selv. Man bør trods alt ikke kræve af andre, hvad man ikke selv kan leve op til," slutter Flemming Sustmann.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Skyen er en paraply

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]